Objavljeno 29. 10. 2018
Teden globalnega učenja 2018

Med 18. in 25. novembrom 2018 bo v organizaciji SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč v Sloveniji potekal že dvanajsti Teden globalnega učenja. Osrednja tema so cilji trajnostnega razvoja, slogan tedna pa je: »Svet se spreminja. Kaj pa mi?« V različnih krajih bo na to tematiko potekalo več dogodkov: predavanja, delavnice globalnega učenja, pogovori, pisanje apelov, razstave … K sodelovanju  vabijo nevladne organizacije, šole, obšolske dejavnosti in druge institucije.
Oglejte si vabilo in se prijavite k sodelovanju.

 

Objavljeno 15. 10. 2018
Vabljeni na karierni sejem Moje delo

V četrtek, 18. oktobra 2018, bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal karierni sejem Moje delo. Na enem mestu se bo predstavilo približno sto podjetij, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili različnim predavanjem, povezanih s kariernimi odločitvami, obenem se bodo lahko zaustavili na kateri od kariernih točkah, kjer bo mogoče dobiti podrobnejše informacije o možnostih zaposlovanja, izobraževanja, razvoju kariere. Vstop je prost.
Celotni program in predstavitev sodelujočih so lahko ogledate na www.kariernisejem.com

 

Objavljeno 26. 9. 2018
Letni posvet o izobraževanju odraslih 2018 in letna konferenca projekta EPUO

Andragoški center Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport letos že osmič organizira Letni posvet o izobraževanju odraslih. Gre za nacionalni dogodek, ki zaokroža dejavnosti in rezultate v politiki, razvojno-raziskovalni stroki in praksi izobraževanja odraslih, obenem pa opozarja na izzive, ki so skupni temu področju. Letni posvet je tokrat združen z letno konferenco projekta Evropski program za učenje odraslih (EPUO).
Posvet bo potekal v Kongresnem centru Habakuk v Mariboru, in sicer 23. in 24. oktobra 2018. Rok za prijavo (brezplačne) udeležbe je 12. oktober 2018. 
Podrobnosti o dogodku si lahko preberete na spletni strani Andragoškega centra Slovenije.

 

Objavljeno 26. 9. 2018
Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO 2018

Andragoški center Slovenije in partnerji se bomo na letošnjem 18. Festivalu za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO (http://www.f3zo.si/ljubljana) predstavljali že sedmič zapovrstjo. Med 1. in 3. oktobrom obiščite naš razstavni prostor v drugem preddverju Cankarjevega doma, kjer bomo predstavili svoje aktivnosti in izdelke, povezane z aktivnim staranjem in medgeneracijskim sodelovanjem.

 

 Objavljeno 21. 9. 2018
Izšla septembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas, da preberete najnovejšo številko e-Novičk ACS, v kateri napovedujemo številne dogodke, ki se bodo odvili v naslednjih tednih. Med njimi so Dnevi slovenskih svetovalnih središč (med 26. in 28. septembrom), Festival za trerje življenjsko obdobje (med 1. in 3. oktobrom), Letni posvet o izobraževanju odraslih in letna konferenca EPUO (23. in 24. oktober). Odprt je tudi razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2018. Pišemo pa tudi o številnih minulih dogodkih, med drugim o 3. posvetovalnem dogodku EPUO, konferenci Zgodbe staranja ipd. Ne spreglejte niti rubrike EPALE, novosti med publikacijami ter številnih zanimivih domačih in tujih novic s področja izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja.

 

Objavljeno 18. 9. 2018
Vabljeni na 7. regijski Festival zaTE – znanje aktivira te (Dnevi svetovalnih središč 2018)

Regijski festival zaTE je največji karierni dogodek v regiji, ki se bo odvijal med 26. in 28. septembrom. Letošnji festival bo potekal v okviru Dnevov svetovalnih središč 2018.

Festival že sedmo leto zapored organizira Razvojno izobraževalni center Novo mesto (RIC) v sodelovanju z Območno službo Novo mesto, Zavodom za izobraževanje in kulturo Črnomelj, Centrom za izobraževanje in kulturo Trebnje ter Ljudsko univerzo Kočevje.

Program festivala ponuja informacije in koristna znanja za izboljšanje zaposlitvenih možnosti ter kompetenc za aktivnejše življenje v prihodnosti. V okviru festivala lahko obiščete dogodke v Novem mestu, Črnomlju, Trebnjem in Kočevju

Dodatne informacije lahko dobite pri Tini Strnad (07 393 45 52, 031 701 191, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ).

 

Objavljeno 17. 9. 2018
Javni razpis za pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2018 do 2022

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je v petek, 14. septembra, na svoji spletni strani objavilo Javni razpis za pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2018 do 2022 – TPK 2018–2022.
Namen razpisa je povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje (VŽU) ter izboljšati kompetence, ki jih potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi.

Cilj javnega razpisa je izboljšati temeljne in poklicne kompetence odraslih, ki so nižje izobraženi (manj kot štiriletna srednja šola oziroma vključno z ISCED 3 – nižje poklicno in srednje poklicno izobraževanje) in manj usposobljeni, s poudarkom na starejših od 45 let.

V okviru tokratnega razpisa je na voljo 18.296.818,31 EUR sredstev. Rok za oddajo vlog za dodelitev sredstev je 4. oktober 2018 do 12. ure. 

Vse dodatne informacije dobite na MIZŠ pri Maji Kobal Merkun (T: 01 400 5258, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) ob delavnikih med 9. in 12. uro. Informativni dan za potencialne upravičence bo potekal 19. septembra 2018 ob 9. uri, v veliki dvorani ministrstva (Masarykova 16, Ljubljana), ki se nahaja v pritličju.

 

Objavljeno 17. 9. 2018
Razpis Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2018

Andragoški center Slovenije od leta 1997 podeljuje Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih (Priznanja ACS) z namenom, da bi izpostavili dobre učence in učitelje vseživljenjskega učenja, ki z učenjem osebnostno rastejo in/ali prispevajo k razvoju skupnosti. Z njihovim zgledom želimo spodbuditi vse tiste, ki še ne verjamejo, da znanje in povezovanje z ljudmi spreminja življenje na bolje.

Če ste v svojem okolju prepoznali posameznike, skupine, društva, ustanove, podjetja ali lokalne skupnosti, ki bi lahko bili odličen navdih ostalim, vas vabimo, da predlagate svojega kandidata ali kandidate.

Razpisna dokumentacija je na voljo na spletni strani Andragoškega centra Slovenije. Vloge pošljite v zaprti ovojnici s pripisom »Za Priznanja ACS 2018« na naslov Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, Ljubljana. Razpis bo potekal od 15. septembra do 14. oktobra 2018

Dodatne informacije o javnem razpisu dobite pri Darijanu Novaku (T: 01 5842 582, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

 

Objavljeno 10. 9. 2018
Dnevi slovenskih svetovalnih središč 2018

Dnevi slovenskih svetovalnih središč bodo tudi letos tradicionalno v četrtem tednu v septembru – med 26. in 28. septembrom 2018. Njihov glavni namen je promocija formalnih in neformalnih izobraževalnih programov v lokalnih okoljih in predstavitev svetovalne podpore odraslim v središčih ISIO. Slovesno bo v Novi Gorici, kjer središče ISIO praznuje 15-letnico delovanja.

V času dnevov bodo vsa središča priredila različne dogodke: večina med njimi bo vsaj en dan gostovala v enem od nakupovalnih centrov, kjer bodo odraslim nudili informacije o možnostih izobraževanja in učenja, na različnih brezplačnih dogodkih, delavnicah in predavanjih bodo ozaveščali o pomenu učenja.

Vabimo vas, da spremljate spletno stran ISIO - Informativno svetovalna dejavnost v izobraževanju odraslih, kjer bodo novice sproti objavljene, ter seznam dogodkov, ki jih v teh dneh pripravljajo središča.

 

Objavljeno 28. 8. 2018
Prva nacionalna konferenca Učeča se profesionalna skupnost

MIZŠ in Eurydice Slovenija v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in CMEPIUS prirejajo Prvo nacionalno konferenco Učeča se profesionalna skupnost. Konferenca bo potekala 3. 10. 2018 na Brdu pri Kranju.

K sodelovanju pri opredelitvi dilem profesionalnega razvoja strokovnih delavcev in usmeritvah za razvoj sistema so vabljeni vsi vzgojitelji, učitelji, drugi strokovni delavci in ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol, organizacij za izobraževanje odraslih ter drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov, študenti pedagoških študijskih programov izobraževalci učiteljev, pedagoški svetovalci in raziskovalci s področja vzgoje in izobraževanja ter drugi predstavniki zainteresirane javnosti. Udeležba je brezplačna.

 

Objavljeno 23. 8. 2018
Posvetovalni dogodek EPUO: Ali ocenjevanje znanj in razvoj kompetenc vodita do zadovoljnejših zaposlenih in zaposlovalcev?

Andragoški center Slovenije bo 11. septembra 2018 v Orehovem gaju v Ljubljani v okviru projekta Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih 2017–2019 v Sloveniji (na kratko: projekt EPUO)  pripravil podjetniški zajtrk z naslovom »Ali ocenjevanje znanj in razvoj kompetenc vodita do zadovoljnejših  zaposlenih in zaposlovalcev?« Pri organizaciji tretjega posvetovalnega dogodka EPUO v letu 2018 smo moči združili z Zvezo ljudskih univerz Slovenije (ZLUS) in portalom mojazaposlitev.si

Dogodek je namenjen direktorjem in kadrovikom, izvajalcem izobraževanja odraslih, odločevalcem na nacionalni in lokalni ravni ter drugim deležnikom. Z dvema plenarnima predavanjema in predstavitvami primerov dobrih praks bosta osvetljena prva dva koraka Priporočila Poti izpopolnjevanja, tj. ocenjevanje znanj ter oblikovanje in izvajanje ustreznih programov izobraževanja in usposabljanja, ki zaposlenim omogočajo pridobitev ustreznih kompetenc. Poudarjeno bo sodelovanje izvajalcev izobraževanja odraslih s podjetji – vse od opredelitve potreb pa do končnega cilja, tj. s kompetencami opremljenih, zadovoljnejših zaposlenih in zaposlovalcev.

Opisana prizadevanja so povezana z obstoječimi in predvidenimi projekti Evropskega socialnega sklada, ki potekajo po vsej državi, zato bodo na dogodku predstavljeni tudi pogledi Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter drugih nacionalnih akterjev.

Udeležba na posvetu in pogostitev sta brezplačni. Program in prijavnico najdete na spletni strani.

 

Objavljeno 22. 6. 2018
Soglasje k obsegu prvega vpisa v izredno izobraževanje v šolskem letu 2018/2019 v Republiki Sloveniji

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na svoji spletni strani objavilo Soglasje k obsegu prvega vpisa v izredno izobraževanje v šolskem letu 2018/2019 v Republiki Sloveniji ter prilogo k Soglasju, s katerim soglaša s številom prostih mest prvega vpisa v organizacijah, ki izvajajo izobraževanje odraslih za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja in srednjega splošnega izobraževanja v šolskem letu 2018/2019. 

 

Objavljeno 13. 6. 2018
Javni razpis za financiranje promocije, animacije in učne pomoči od 2018 do 2022

Na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter v Uradnem listu je bil 8. junija objavljen Javni razpis za financiranje promocije, animacije in učne pomoči od 2018 do 2022. Namene razpisa je povečati vključenost v vseživljenjsko učenje, ter izboljšati kompetence, ki jih odrasli potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi.

Prijavijo se lahko odrasli, ki nimajo zaključene poklicne ali srednje splošne ali strokovne izobrazbe, opravljenega mojstrskega, delovodskega ali poslovodskega izpita, pri čemer imajo prednost tisti odrasli, ki imajo zaključeno največ osnovnošolsko izobrazbo in/ali so stari več kot 45 let.

Rok za oddajo vlog je 28.06.2018 do 11. ure.

 

Objavljeno 13. 6. 2018
Javni razpis Izvajanje programov nadaljnjega poklicnega izobraževanja in usposabljanja v leti 2018-2022 

Na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport  je bil 1. junija 2018 objavljen Javni razpis za izvajanje programov nadaljnjega poklicnega izobraževanja in usposabljanja v letih 2018-2022.

Namen razpisa je povečati vključenost zaposlenih v programe nadaljnjega poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter izboljšati njihove kompetence za potrebe trga dela, večje zaposljivosti in mobilnosti med področji dela ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi.

Predmet javnega razpisa je financiranje izvedbe programov nadaljnjega poklicnega izobraževanja in usposabljanja za zaposlene, ki potrebujejo dodatna usposabljanja, kvalifikacije ali prekvalifikacije, zaradi potreb na trgu dela in delovnem mestu.

Prijavitelj se na javni razpis za izvedbo operacije prijavi v obliki konzorcija kot poslovodeči konzorcijski partner in odda skupno vlogo na javni razpis v imenu vseh članov konzorcija. Izbran bo en konzorcij.

Prijavitelj je lahko šolski center – javni zavod, ki izvaja redno izobraževanje na področju srednjega poklicnega in srednjega strokovnega izobraževanja in višjega strokovnega izobraževanja ter je registriran za opravljanje izobraževalne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Rok za oddajo vlog je 28. junij 2018 do 14. ure. 

 

 

Objavljeno 28. 5. 2018
22. andragoški kolokvij

Vabljeni na 22. andragoški kolokvij – osrednje strokovno srečanje v okviru projekta Teden vseživljenjskega učenja (TVU) 2018 – ki ga soorganizirata Andragoški center Slovenije (ACS) in Ljudska univerza Jesenice (LUJ). Dogodek, ki bo potekal 7. junija ob 9. uri v dvorani Kolpern na Jesenicah, bo namenjen premisleku o pomenu in priložnostih za razvoj ključnih kompetenc starejših odraslih. Z nami bosta tudi priznana strokovnjaka v svetovnem merilu – red. prof. dr. Ana Krajnc ter Nizozemec Jumbo Klercq, ki bosta spregovorila o svojih bogatih izkušnjah na tem področju. Program in prijavnico najdete na spletni strani dogodka. 

 

 Objavljeno 22. 5. 2018
Javni razpis za sofinanciranje neformalnih izobraževanj in usposabljanj zaposlenih

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS (Sklad) je 18. maja 2018 na svoji spletni strani in v Uradnem listu RS št. 33/18 objavil Javni razpis za sofinanciranje neformalnih izobraževanj in usposabljanj zaposlenihNamen tega razpisa je povečati vključenost v vseživljenjsko učenje ter izboljšati kompetence, ki jih posamezniki, zaposleni v RS, potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi. Razpisno dokumentacijo in vse ostale potrebne informacije najdete na spletni strani Sklada, kjer objavljajo tudi vabilo na delavnico za prijavo na javni razpis za sofinanciranje neformalnih izobraževanj in usposabljanj, ki bo v četrtek, 24. maja 2018, ob 10. uri v prostorih Sklada.

 

 Objavljeno 19. 4. 2018
Teden vseživljenjskega učenja (TVU 2018)

Vseslovenski praznik učenja se bo začel 11. maja z Nacionalnih odprtjem v Šmarju pri Jelšah in na posameznih lokacijah po vsej državi. Uradni termin dogajanja je zaokrožen na 11.–20. maj, v razširjenem terminu pa se bodo brezplačni tečaji, delavnice, predavanja in številni drugi dogodki vrstili vse do konca junija. Prireditve so napovedane v TVU koledarju na spletni strani in pri posameznih izvajalcih. Začutite moč in radost učenja, prepustite se novemu znanju.

  

Objavljeno 19. 4. 2018
Parada učenja – Dan učečih se skupnosti

Parada učenja – Dan učečih se skupnosti (PU), izpeljana v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, se bo 16. maja odvijala v šestnajstih slovenskih krajih. Na mestnih trgih, parkih, v trgovinskih centrih ipd. bodo udeležencem namenjene informativne in svetovalne stojnice, predavanja, delavnice, projekcije, nastopi zglednih učečih se, predstavnikov vseh generacij, kulturni nastopi in drugi, za široko javnost privlačni dogodki. Vabljeni k obisku.

 

Objavljeno 18. 4. 2018
Izšle aprilske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabljeni k branju nove številke e-Novičk Andragoškega centra Slovenije (ACS), kjer pišemo o medgeneracijskim sodelovanjem (v kulturi), napovedujemo pa tudi bližajoči se Teden vseživljenjskega učenja (TVU 2018). Preberite, kdo so dobitniki priznanj ACS, ki bodo slovesno razglašeni na Nacionalnem odprtju TVU, in še mnogo drugih zanimivih prispevkov, dosegljivih tudi na spletu

 

Objavljeni 18. 4. 2018
Izšla publikacija Regije v številkah 2018

Statistični urad RS je izdal posodobljeno publikacijo Regije v številkah 2018, kjer predstavljajo zanimiva dejstva 12 slovenskih regij. Publikacijo lahko prelistate na njihovi spletni strani, ali naročite svoj brezplačni izvod preko spletnega obrazca.

 

Objavljeno 13. 4. 2018
Gradimo mostove v izobraževanju odraslih

Četrta regijska konferenca Gradimo mostove v izobraževanju odraslih bo potekala od 18. do 20. 4. 2018 v Biogradu na moru na Hrvaškem. Konferenca bo del mednarodnega andragoškega simpozija, ki ga organizira hrvaška Agencija za poklicno izobraževanje in usposabljanje in izobraževanje odraslih. Dogodek je pomembna priložnost za pregled razvoja izobraževanja odraslih, izmenjavo izkušenj, mnenj in tudi druženje predstavnikov iz regije.

 

Objavljeno 20. 3. 2018
Izšle marčevske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V marčevski številki poročamo  o posvetu Andragoškega društva Slovenije, na katerem je bila predstavljena zanimiva tema – vloga izobraževalcev pri vključevanju migrantov in beguncev, poročamo o pripravah na Teden vseživljenjskega učenja (TVU 2018) opozarjamo na vrzeli in dolžnosti za izboljšanje kakovosti življenja in vrsto drugih pomembnih dogodkov v prihajajočih mesecih. Vse to in še več lahko preberete v marčevski številki e-Novičk ACS, ki jih najdete tudi na spletu

 

Objavljeno 20. 3. 2018
Posvetovalni dogodek projekta EPUO – konferenca z naslovom  Izzivi in priložnosti izobraževanja za daljšo delovno aktivnost

Na Andragoškem centru Slovenije smo za prvega od treh posvetovalnih dogodkov EPUO (v okviru projekta Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih 2017-2019 v Sloveniji) v letu 2018 združili moči z Združenjem izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije (ZiSSS) in pripravili Posvetovalni dogodek projekta EPUO – konferenca z naslovom Izzivi in priložnosti izobraževanja za daljšo delovno aktivnost, ki bo 10. in 11. aprila 2018 v Rimskih termah, in se bo navezoval na Strategijo dolgožive družbe. Prijave zbiramo do 4. aprila. Program in prijavnico najdete na spletni strani dogodka. 

 

Objavljeno 1. 3. 2018
Vabilo na mednarodno konferenco Voditelj prihodnosti, ustvarjalec zavzetih zaposlenih

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije v sodelovanju z Zvezo ljudskih univerz Slovenije in portalom Mojazaposlitev.si pripravlja mednarodno konferenco z naslovom Voditelj prihodnosti, ustvarjalec zavzetih zaposlenih. Dogodek bo v torek, 27. marca 2018, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Na konferenci bodo spregovorili o voditelju prihodnosti, ki razume, da lahko s pravimi orodji in veščinami razvije potencial in spodbudi zavzetost svojih zaposlenih ter jih skozi spremembe vodi. Sodelovali bodo Miha Mazzini, pisatelj, scenarist in režiser, Miquel Lladó, redni profesor strateškega managementa na IESE poslovni šoli v Madridu, Nina Nikić, vodja kadrovske službe Adria Dom d.o.o., in mag. Nada Žagar, direktorica ZIK Črnomelj ter drugi gosti. Dogodek je za prijavljene udeležence brezplačen. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo.

 

Objavljeno  16. 2. 2018
Izšle februarske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabljeni k branju druge letošnje številke e-Novičk, kjer predstavljamo novi Zakon o izobraževanju odraslih, poročamo o dogodkih, ki smo se jih udeležili sodelavci ACS, ter poročamo o novicah iz drugih virov. Pišemo tudi o novostih na spletni platformi EPALE, v rubriki Kotiček je vaš  pa organizacije iz naše mreže poročajo o dogodkih, delijo izkušnje, razmišljajo o našem temeljnem poslanstvu – vseživljenjskem učenju.  Vabimo vas tudi k reševanju spletne ankete o tem, kaj menite o novi, spletni podobi e-Novičk.

 

Objavljeno  12 2. 2018
Izšle angleške e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas k prebiranju zimske številke e-Novičk v angleškem jeziku (e-Novičke Winter 2017), v katerih partnerjem po svetu poročamo o projektih ACS in predstavljamo dejavnosti izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja v Sloveniji, ki smo jim posvečali ustvarjalno energijo in zagon v drugi polovici lanskega leta.

  

Objavljeno 26. 1. 2018
Posvet Kako se izkušnja begunstva dotika naših življenj?

Vabljeni na posvet Andragoškega društvo Slovenije (ADS)  z naslovom Kako se izkušnja begunstva dotika naših življenj?, ki bo 13. februarja 2018 v Centru kulinarike in turizma KULT316 v Ljubljani. Na posvetu bodo udeleženci iskali odgovore na vprašanja, kot na primer: Katere informacije so »prave«, kaj o tem vemo izobraževalci odraslih, kako bi se morali odzvati, katere aktivnosti izpeljati?, Kako o tej temi razmišljajo naši sosedi: Hrvati, Italijani, Avstrijci?, Ali ima Evropa odgovore na številna vprašanja ter probleme begunske in migrantske krize?, Katere dobre prakse bi bilo dobro upoštevati, kako sodelovati tudi na mednarodni ravni?

Podrobnosti o posvetu spremljajte na spletni strani ADS.

 

Objavljeno 25. 1. 2018
Kulturni bazar 2018

Vabljeni na tradicionalno nacionalno prireditev Kulturni bazar, ki bo letos 5. aprila v Cankarjevem domu. Prireditev pripravljajo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvom za zdravje ter Ministrstvom za okolje in prostor pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Ob desetem jubileju so za načrtovalce politik in strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju ter kulturi (vabilo), ki pri svojem delu vključujejo kulturnovzgojne vsebine pripravili bogat in zanimiv program strokovnega usposabljanja, katerega osrednja tema je Evropsko leto kulturne dediščine 2018, posebna pozornost pa je namenjena tudi Cankarjevemu letu 2018 ter medgeneracijskemu povezovanju na področju kulture.

Na razstavnih prostorih bo svojo bogato ponudbo predstavilo skoraj 300 kulturnih ustanov ter številni samostojni kulturni ustvarjalci iz vse Slovenije. V predavalnicah in dvoranah se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in strokovne razprave z različnih področij, vodeni ogledi predstav (gledališke, glasbene, plesne, filmske …), razstav ter nastopi ustvarjalcev in umetniških skupin.  

Udeležba na strokovnem usposabljanju je za vse brezplačna, obvezna pa je e-prijava do 20. marca 2018.

 

 Objavljeno  16. 1. 2018
Izšle januarske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas k branju prve letošnje številke e-Novičk Andragoškega centra Slovenije, ki so dobile tudi novo, spletno podobo. Preberete lahko novice o doseženih ciljih v preteklem letu, gledamo pa tudi naprej, ko bomo v sodelovanju s partnerji dosegali nove uspehe na področju izobraževanja odraslih in pri drugih projektih. Preberite si tudi novice iz drugih virov, vabila slovenskih in tujih ustanov na dogodke, pogled nazaj in naprej na spletni platformi EPALE, v rubriki Kotiček je vaš pa prispevke o uspešno izpeljanih projektih in dogodkih na lokalni ravni. 

 

Objavljeno 10. 1. 2018
Vabljeni na 10. Informativo

Vabljeni na jubilejno 10. Informativo, vseslovenski sejem izobraževanja in poklicev, ki vsako leto na enem mestu združuje vse več izobraževalnih in drugih programov ter učence, dijake, študente in odrasle, ki iščejo informacije za svojo prihodnost. Pridružite se jim 26. in 27. 1. 2018  med 9. in 18. uro na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

 

 Objavljeno  3. 1. 2018
Pedagoško-andragoški dnevi 2018

Pedagoško-andragoški dnevi 2018, ki jih organizirajo 25. januarja 2018 na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, bodo namenjeni svetovanju na področju vzgoje in izobraževanja in vlogi pedagoga in andragoga v vzgojno-izobraževalnih institucijah. Strokovno srečanje pa bo namenjeno tudi vlogi svetovalcev v izobraževanju odraslih. Podrobnosti in program so objavljeni na spletni strani dogodka, kjer je tudi dostop do prijavnega obrazca. Prijavite se lahko do 8. januarja.

 

Objavljeno 19. 12. 2017
Statøpis – statistični pregled Slovenije 2017

Statistični urad RS je objavil publikacijo Statøpis – statistični pregled Slovenije 2017, v kateri skuša statistiko kar najbolj približati uporabnikom. Zbrali so podatke, za katere menijo, da so zanimivi, aktualni in pomembni. Predstavili so jih z infografikami in drugimi grafičnimi prikazi ter dopolnili s kratkimi besedilnimi poudarki. Vabljeni k branju.

 

Objavljeno  18. 12. 2017
Izšle decembrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas k branju zadnje številke glasila e-Novičke Andragoškega centra Slovenije, kjer predstavljamo bogato dogajanje in objavljamo novice o izobraževanju odraslih v Sloveniji ter po svetu. Udeležili smo se dogodkov ob zaključku projektov v letu 2017, spremljali e-platformo EPALE in druge zanimive vire. Napovedujemo dogajanje v prihodnjem letu, v rubriki Kotiček je vaš pa objavljamo prispevke naših partnerje.

 

 Objavljeno  20. 11. 2017
Izšle novembrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V tokratni številki  e-Novičk poročamo o  dogodkih doma in po svetu, ki so zaznamovali izobraževanje odraslih in vseživljenjsko učenje v preteklem in tem mesecu. Povzemamo dogajanje uvodnega sestanka Tedna vseživljenjskega učenja (TVU) 2018, posredujemo vtise udeležencev konference Gradimo mostove in CONFINTEA VI ter napovedujemo številne dogodke v tem in prihodnjem mesecu. V rubriki Kotiček je vaš objavljamo vaše prispevke, tokrat o obletnicah in praznovanjih. 

 

Objavljeno 10. 11. 2017
Letni posvet o izobraževanju odraslih (LPoIO)

Vabljeni na letni posvet o izobraževanju odraslih, ki bo 28. novembra 2017 v hotelu Mons (Four Points by Sheraton Ljubljana Mons Hotel).
Letni posvet je redno srečanje nosilcev politike, stroke in prakse na tem področju. Je priložnost za ovrednotenje prehojenih poti in doseženih ciljev v preteklem letu. Obenem je dogodek namenjen informiranju in razpravi o izzivih in usmeritvah, ki bodo krojili naše delovanje v prihodnje. Posvet je tudi priložnost za neformalne stike, ki krepijo našo skupno zavezanost razvoju izobraževanja odraslih v Sloveniji. LPoIO že sedmo leto po naročilu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) organizira Andragoški center Slovenije.  

Vabimo vas na spletno stran posveta http://pro.acs.si/lp2017, kjer najdete podrobne informacije o dogodku. Prijave na posvet so možne do 20. 11. 

 

Objavljeno 23. 10. 2017
"Učne delavnice" za najtežje zaposljive

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je z Zavodom RS za zaposlovanje podpisalo pogodbo za izvajanje programa "Učne delavnice". Namen "Učne delavnice" je informiranje, motiviranje in podpora pri vključevanju brezposelnih oseb v praktično usposabljanje v delovnem okolju socialnega podjetništva. S programom  "Učnih delavnic" bodo spodbujali subvencionirano zaposlovanje v zaposlitvenih centrih, socialnih ali invalidskih podjetjih oziroma pri vseh ostalih upravičenih delodajalcih, pa tudi razvoj dejavnosti in zaposlovanje v že obstoječih socialnih podjetjih z namenom socialne, poklicne in delovne rehabilitacije ter integracije oseb iz ranljivih brezposelnih oseb. Cilj je vključitev 1.000 oseb iz najbolj ranljive in najtežje zaposljive skupine brezposelnih. Za obdobje 2017-2022 znaša skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo programa, dobrih 16 milijonov evrov, od tega bo 12,9 milijona evrov prispeval Evropski socialni sklad. Zavod RS za zaposlovanje bo javno povabilo objavil v novembru 2017.

 

Objavljeno 18. 10. 2017
Izšle oktobrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas, da prelistate najnovejšo številko e-Novičk, v kateri objavljamo odmeve na 21. andragoški kolokvij, napovednik TVU 2018, poročila in reportaže s številnih dogodkov doma, v mednarodnem okolju pa so poudarjene predvsem medkulturne kompetence.


Objavljeno 16. 10. 2017

Izobraževanje starejših odraslih – izziv za andragoške delavce

Enodnevna delavnica andragoškega spopolnjevanja z naslovom Izobraževanje starejših odraslih – izziv za andragoške delavce je namenjena vsem, ki delate na področju vzgoje in izobraževanja, še posebej pa andragoškim delavcem in drugim, ki se pri svojem delu srečujejo s populacijo starejših odraslih, učiteljem različnih strok, ki izvajajo izobraževanje odraslih v različnih izobraževalnih organizacijah, kamor se vključujejo (tudi) starejši odrasli, mentorjem in prostovoljcem, ki se v različnih oblikah skupnostnega izobraževanja srečujejo s starejšimi odraslimi … Več o delavnici najdete v vabilu. Izpolnjeno prijavnico pošljite najkasneje do srede, 15. novembra 2017 na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Vabim vas, da prelistate najnovejšo številko e-Novičk, v kateri objavljamo odmeve na 21. andragoški kolokvij, napovednik TVU 2018, poročila in reportaže s številnih dogodkov doma, v mednarodnem okolju pa so poudarjene predvsem medkulturne kompetence.

  

Objavljeno 21. 9. 2017
Izšla septembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas, da preberete najnovejšo številko e-Novičk, v kateri napovedujemo številne dogodke, ki se bodo odvili v naslednjih tednih. Med njimi so andragoški kolokvij, Dnevi slovenskih svetovalnih središč, Festival za tretje življenjsko obdobje in Letni posvet o izobraževanju odraslih. Odprt je tudi razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2017. Ne spreglejte niti rubrike EPALE, novosti med publikacijami ter številnih zanimivih domačih in tujih novic s področja izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja. 

 

Objavljeno 20. 9. 2017
21. andragoški kolokvij in sklepni dogodek projekta EPUO 

Andragoški center Slovenije (ACS) v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ajdovščina vabi na 21. andragoški kolokvij – osrednje strokovno srečanje v projektu Teden vseživljenjskega učenja (TVU) 2017. Dogodek je namenjen premisleku o vlogi neformalnega izobraževanja v sodobnih razmerah, katerih stalnica so – spremembe!

Strokovno srečanje bo potekalo v treh programskih sklopih:
prvi (3. 10. od 10. do 13. ure) bo namenjen prikazu dejavnosti, izkušenj in izzivov neformalnega izobraževanja na lokalni ravni;
v drugem (3. 10. od 13. do 18. ure) bodo udeleženci izmenjali spoznanja s strokovnih dogodkov EPUO, ki so bili namenjeni razpravi o možnostih zagotavljanja razvoja temeljnih in drugih spretnosti za izbrane ciljne skupine prebivalstva, ter jih obogatili s širšo razpravo;
tretji (4. 10. od 9. do 15. ure) – kolokvij v ožjem smislu – bo namenjen razmisleku o neformalnem izobraževanju odraslih kot strategiji prilagajanja na spremembe v družbi in naravi.

Vabimo vas, da si ogledate vabilo. Podrobnejše informacije o dogodku in prijavi (do 25. septembra) najdete na spletni strani andragoškega kolokvija.

 

Objavljeno 18. 9. 2017
Iščemo nove ambasadorje učenja za leto 2017

Od 15. septembra do 14. oktobra 2017 je odprt razpis za prijavo dobitnikov Priznanj Andragoškega centra Slovenije za leto 2017. Iščemo posameznike ali skupine odraslih, ki se nenehno učijo, so v navdih drugim in se zavedajo pomena vseživljenjskega učenja. Prav tako nas zanimajo zgodbe tistih ustanov, podjetij in lokalnih skupnosti, ki vlagajo v kakovost znanja svojih zaposlenih, prebivalcev v svojih okoljih z namenom reševanja ekoloških, trajnostnih, kulturnih, ekonomskih in drugih vprašanj, hkrati pa ne zapirajo svojih vrat za druge, ki se želijo od njih kaj novega naučiti. 

Dodatne informacije so ves čas trajanja razpisa na voljo pri Darijanu Novaku (E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., T: 01 5842 582).

 

Objavljeno 31. 8. 2017
Izšla dvojna številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je letošnja dvojna poletna številka spletnega časopisa e-Novičke Andragoškega centra Slovenije. Med mnogimi novicami, ki jih prinaša zadnja izdaja, izpostavljamo nekaj naslovov: Kam po znanje v šolskem letu 2017/2018?, V letu 2017 postopek za Zeleni znak kakovosti prvič po novem Pravilniku, Najava Dnevov svetovalnih središč 2017, Generalna skupščina EAEA 2017 in Letna konferenca EAEA »Engaging new learners«, Vključevanje novih učečih se, Video o zmožnostih za življenje in delo, Znani rezultati Ankete o izobraževanju odraslih 2016 …

Bogat je tudi kotiček naših partnerjev, kjer najdete naslednje prispevke: Jeseniški utrinek s Karavane študijskih krožkov v Idriji, Zaključek študijskega leta Univerze za tretje življenjsko obdobje Kočevje, Konferenca ZLUS: Ali se zavedate, da je v zaposlenih potencial, da postanejo vaša najboljša naložba?. Vabljeni k branju.

 

 Objavljeno 29. 8. 2017
17. Festival za tretje življenjsko obdobje

17. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) bo potekal od 26. do 28. septembra 2017 v Cankarjevem domu v Ljubljani. F3ŽO je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam. Na F3ŽO se že šesto leto zapored predstavlja tudi ACS s partnerji. Podrobnosti predstavitve bodo objavljene v prvi polovici septembra. Več o festivalu najdete tukaj.

 

Objavljeno 29. 8. 2017
Dnevi slovenskih svetovalnih središč 2017

Dnevi slovenskih svetovalnih središč 2017 bodo potekali med 27. in 29. septembrom po različnih krajih po Sloveniji. Njihov glavni namen je promocija formalnih in neformalnih izobraževalnih programov v lokalnih okoljih in predstavitev svetovalne podpore odraslim v svetovalnih središčih.
Za tri središča bo letos še posebej slovesno, saj obeležujejo 15-letnico svojega delovanja (središča ISIO Gorenjska, Postojna in Zasavje).

V času dnevov bodo vsa središča izpeljala različne dogodke: večina med njimi bo vsaj en dan gostovala v enem od nakupovalnih centrov, izpeljevali bodo različne brezplačne dogodke, delavnice in predavanja. Tudi letos pripravljamo skupni časopis Info ISIO 2017/2018, v katerem bodo predstavljene različne možnosti formalnega in neformalnega učenja in izobraževanja, svetovalna podpora, ki jo odrasli v središčih lahko dobijo, možnosti sofinanciranja svetovalne dejavnosti ter izobraževanja.

Vabimo vas, da spremljate spletno stran http://isio.acs.si, kjer bodo novice sproti objavljene, v sredini septembra pa bo objavljen tudi seznam vseh dogodkov, ki jih središča v teh dnevih pripravljajo za vse odrasle. 

  

Objavljeno 27. 7. 2017
Soglasje k obsegu vpisa v izobraževanje odraslih za šolsko leto 2017/18
Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je objavljeno Soglasje ministrice k obsegu vpisa v izobraževanje odraslih za šolsko leto 2017/18 v Republiki Sloveniji ter Priloga k soglasju.

 

Objavljeno 27. 7. 2017
Izobraževalni program Inkluzivno izvajanje izobraževanja za odrasle s posebnimi potrebami 
Andragoško društvo Slovenije (ADS) bo letos že tretjič izvedlo izobraževalni program Inkluzivno izvajanje izobraževanja za odrasle s posebnimi potrebami. Program, ki ga bodo izvedli jeseni (od oktobra do decembra 2017), ima šest vsebinskih modulov. Vsak od prvih petih obravnava eno izmed ciljnih skupin odraslih s posebnimi potrebami, zadnji modul pa je namenjen posebnostim pri implementaciji andragoškega ciklusa glede na potrebe in posebnosti odraslega udeleženca s posebnimi potrebami. Prijavite se lahko tudi za posamezen modul.

Namen programa je osveščanje, razumevanje in prilagajanje učenja in izobraževanja drugačnim potrebam odraslih udeležencev in ponuditi dodatna osnovna znanja, metode in oblike dela izvajalcem oziroma učiteljem, o izobraževalnih potrebah, metodah, pristopih, vsebinah ipd., ki jih zahteva izobraževanje odraslih udeležencev s posebnimi potrebami.

 

Objavljeno 26. 6. 2017
Javni razpis za sofinanciranje šolnin za dvig izobrazbene ravni I

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je v petek, 23. junija 2017, v Uradnem listu RS in na spletni strani objavil Javni razpis za sofinanciranje šolnin za dvig izobrazbene ravni I. Namen javnega razpisa je povračilo šolnin za pridobitev višje izobrazbe do vključno V. stopnje izobrazbe.

Do sofinanciranja bodo upravičeni tisti posamezniki, ki so pred programom, za katerega bodo uveljavljali šolnino na tem javnem razpisu, imeli zaključeno največ srednjo poklicno izobrazbo ali manj.

Vloge bo Sklad sprejemal od dneva objave javnega razpisa dalje do porabe sredstev, vendar najdlje do 7. septembra 2018.

Odpiranje vlog se bo izvajalo po mesecih (vsak drugi torek v mesecu). Prednost v okviru posameznega odpiranja oz. obravnave vlog bodo imele popolne vloge tistih posameznikov, ki so imeli pred programom, za katerega uveljavljajo šolnino, zaključeno največ osnovnošolsko izobrazbo in/ali so ob vključitvi v program bili stari več kot 45 let.

Sklad bo 27. junija 2017 ob 10. uri v stavbi Slovenijales izvedel informativno delavnico, kjer bo predstavljen razpis in prijavni obrazci. Prijave zbirajo tukaj.

 

Objavljeno  22. 6.  2017
Izšla junijska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije 

Vabljeni k branju nove številke e-Novičk Andragoškega centra Slovenije, kaj lahko preberete aktualne vsebine s področja izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja tako doma kot v tujini. Pišemo o karavani študijskih krožkov, o dogodkih EPUO po Sloveniji, številnih novicah iz tujih virov in naših partnerjev.

 

Objavljeno 16. 6. 2017
Karavana študijskih krožkov v Idriji 

Karavana študijskih krožkov bo letos obiskala Idrijo. V četrtek, 22. junija 2017, se bo med 10. in 17. uro na mestnem trgu v Idriji srečalo več kot 200 mentorjev in udeležencev študijskih krožkov.  Karavano letos skupaj gostita Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija in Društvo klekljaric idrijske čipke. Namen Karavane je izobraževalni in povezovalni – omogoči medsebojno spoznavanje, prenos idej med krožki, ki delujejo po Sloveniji, učenje posameznih metod, veščin in pristopov, izmenjavo izkušenj ter spoznavanje organizatorjevega okolja, letos torej Idrije ter njenih gostiteljev.  

Več o 15. karavani študijskih krožkov si lahko preberete v vabilu in programu.

 

Objavljeno 23. 5. 2017
Teden vseživljenjskega učenja privablja staro in mlado
V Tednu vseživljenjskega učenja (TVU), ki v maju in juniju poteka po vsej Sloveniji, se lahko udeležite številnih brezplačnih tečajev, delavnic, predavanj, predstavitev in še mnogo drugih prireditev za vse generacije. Kliknite na spletni Koledar TVU, kjer je objavljenih več tisoč dogodkov v TVU. Vabimo vas, da jih obiščete!

 

Objavljeno 22. 5. 2017
Izšla majska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije 
V majski številki e-Novičk Andragoškega centra Slovenije preberite kaj zanimivega se je dogajalo področju izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja v preteklem mesecu.

  

Objavljeno 8. 5. 2017
Teden vseživljenjskega učenja 2017

Andragoški center Slovenije in Zasavska ljudska univerza vabita na slavnostno nacionalno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja v petek, 12. maja 2017, ob 11. uri v Delavski dom Trbovlje. Letošnji Teden vseživljenjskega učenja, ki bo potekal od 12. do 21. maja (uradni termin) oziroma od 12. maja do 30. junija 2017 (razširjeni termin), že dvaindvajseto leto zapored ponuja priložnosti za srečanja vseh, ki so predani učenju. številne prireditve, ki se bodo odvijale v času Tedna vseživljenjskega učenja (TVU), so objavljene v spletnem Koledarju TVU.

 

Objavljeno 14. 4. 2017
5. konferenca o razvoju kadrov »Skupaj nad izzive jutrišnjega dne«

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije organizira 24. in 25. maja 2017 mednarodno konferenco o aktivnem staranju delovne sile z naslovom Skupaj nad izzive jutrišnjega dne. Konferenca bo potekala v kongresnem centru Thermana Laško v okviru večletnega projekta – Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile. Na konferenci bodo obravnavali izzive upravljanja s kadri skozi perspektivo trendov na področju trga dela v slovenskem in evropskem prostoru. Poseben poudarek bo na temi upravljanja s starejšimi zaposlenimi (age-management) v kontekstu medgeneracijskega sodelovanja, vlaganja v starejše zaposlene in inovativnega vodenja. Na konferenci bodo predstavili tudi primere dobrih praks z upravljanjem zaposlenih. Pripravljajo tudi delavnice, kjer boste lahko usvojili praktična znanja iz aktualnih vsebin razvoja kadrov. Več informacij o konferenci je objavljeno na njihovi spletni strani

 

Objavljeno 18. 4. 2017
22. Slovenski dnevi knjige in Noč knjige 2017

Od 19. do 23. aprila bodo po Sloveniji potekali Slovenski dnevi knjige pod geslom Jaz te pišem, knjiga, kdo te bere?  Eden izmed številnih dogodkov bo tudi Noč knjige v noči z 21. na 22. april. V tej noči se bodo ljubitelji knjig družili na okrog 350 dogodkih v več kot 120 krajih po Sloveniji in v zamejstvu.

 

Objavljeno 14. 4. 2017
Vabilo na dogodek "Nikoli prestar za knjigo"

INFO INPEA TOČKA in Alma Mater Europaea - ECM vas v sodelovanju s sodelujočimi vabita na dogodek, ki so ga poimenovali »NIKOLI PRESTAR ZA KNJIGO«. Dogodek bo potekal 19. aprila 2017, ob 11. uri, v veliki predavalnici Alma Mater Europaea – ECM na Slovenski ulici 17 v Mariboru. Dogodek je uvrščen v programski sklop letošnjih jubilejnih 20. »Slovenski dnevi knjige v Mariboru«. V okviru festivala se bo zvrstilo več kot 90 dogodkov, akcij in prireditev, ki so tako ali drugače povezani z literaturo in s knjigo. Namen dogodka je promovirati pomen knjige tudi v smislu terapevtsko-kognitivnega pripomočka oz. branja kot vrsto »mentalnega fitnesa«. Vseživljenjsko učenje kot ena od pomembnih oblik zagotavljanja višje kakovosti življenja in spreminjanja odnosa vseh do starosti, staranja in s tem povezanih stereotipov. V ta namen bosta tega dne izvedeni dve predavanji na temo memoriranja in izobraževanja starejših s strani mag. Vanje Jus ter prof. dr. Ane Krajnc.

V okviru dogodka bo knjižničnim enotam Doma za starejše Tezno, Doma pod Gorco, Mariborski knjižnici -  Knjižnični cikel Univerze za tretje življenjsko obdobje, razdeljeno 400 knjig. Andragoški center Slovenije bo ta dan knjižnici Alma Mater Europaea – ECM podaril strokovne knjige s področja andragogike.

  

Objavljeno 13. 4. 2017
Izšla aprilska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije 

V novi izdaji e-Novičk lahko preberete o Letnem posvetu izobraževanja odraslih, na katerem smo razpravljali o aktualnih izzivih v izobraževanju odraslih, predstavljamo projekte ESS ter izvedena usposabljanja in spopolnjevanja, razkrivamo priprave na letošnji TVU, izpostavljamo najzanimivejše spletne dnevnike na EPALE ter novosti v knjižnici ACS in še mnogo drugih novic. Vabljeni k branju.

 

Objavljeno 4. 4. 2017
Priprave na Teden vseživljenjskega učenja 2017 

Teden vseživljenjskega učenja TVU 2017, ki bo letos potekal od 12. do 21. maja 2017, v razširjenem terminu pa do 30. junija 2017, dobiva jasnejšo podobo. 23. marca smo se zbrali koordinatorji in izvajalci TVU na pripravljalnem sestanku in skupaj zasnovali letošnji festival učenja. Več o  TVU 2017 na spletni strani.

 

Objavljeno 4. 4. 2017
4. mednarodni festival znanja in kulture starejših

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje vabi na mednarodni festival znanja in kulture starejših z naslovom Kozjansko v sliki, pesmi in besedi. Festival bo potekal 20. aprila 2017 v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah. Poudarek festivala bo na učenju in ustvarjanju starejših na področju zgodovine, umetnosti ter ljudskega in glasbenega izročila kozjanske regije. V popoldanskem delu bo potekal posvet z naslovom Vloga znanja in kulture za socialno vključenost starejših, ki ga bo moderirala prof. dr. Ana Krajnc. Uvodna predavateljica bo Gertraud Dayé iz Gradca.
Program festivala si lahko ogledate tukaj. Prijave so mogoče na e-naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 1. 3. 2017
Večgeneracijski centri po Sloveniji

Po Sloveniji je začelo delovati 15 večgeneracijskih centrov (VGC), ki bodo v naslednjih petih letih v lokalnem okolju predstavljali osrednji prostor zbiranja in srečevanja ranljivih skupin, družin ter posameznih družinskih članov v vseh življenjskih obdobjih. V posameznih večgeneracijskih centrih se vsakodnevno izvajajo brezplačne vsebine, namenjene socialnemu vključevanju, izobraževanju ter medkulturnemu in medgeneracijskemu povezovanju. Vključitev je prostovoljna in brezplačna. 

Seznam VGC, ki delujejo po Sloveniji:

Dogaja se! Center aktivnosti Koroške  
Socio – večgeneracijski center  
Večgeneracijski center Dolenjske in Bele krajine 
Večgeneracijski center Gorenjske  
Večgeneracijski center Goriške – Svetla stran življenja 
Večgeneracijski center Ljubljana – N'š Plac 
Večgeneracijski center Morje Koper
Večgeneracijski center planet generacij  
Večgeneracijski center Pomurja
Večgeneracijski center Posavje
Večgeneracijski centri Primorsko-notranjske regije 
Večgeneracijski center Skupaj 
Večgeneracijski center skupna točka 
Večgeneracijski center Štajerska 
Večgeneracijski center Zasavje


Objavljeno 17. 3. 2017

Izšla marčevska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je nova številka e Novičk, v kateri lahko preberete, kaj vse se je dogajalo v preteklem mesecu. Poleg vpogleda v pretekle dogodke pa v e-Novičkah najdete tudi napovedi za številne prihajajoče dogodke.

 

Objavljeno 21. 2. 2017
Kulturni bazar

Bliža se Kulturni bazar - vsakoletna prireditev o  ustvarjanju v kulturi v Sloveniji. Na razstavnih prostorih v treh preddverjih Cankarjevega doma v Ljubljani bo 30. marca 2017 predstavilo svojo bogato ponudbo skoraj 300 kulturnih ustanov ter številni samostojni kulturni ustvarjalci iz vse Slovenije. V predavalnicah in dvoranah se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in strokovne razprave z različnih področij, vodeni ogledi predstav (gledališke, glasbene, plesne, filmske …), razstav ter nastopi ustvarjalcev in umetniških skupin. Podrobnosti programa si lahko ogledate na spletni strani Bazarja. 

 

Objavljeno 21. 2. 2017
Izšla februarska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

V februarski številki e-Novičk lahko preberite o rezultatih analize izobraževalne ponudbe za odrasle 2016/17, kaj se obeta v TVU 2017, o učenju starejših v skupnosti, o EPALE spletnem seminarju, o napovedi letnega posveta izobraževanja odraslih ter številne druge zanimive prispevke in novice s področja izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja. Vabljeni k branju.

 

 Objavljeno, 16. 2. 2017
Spletni seminar za nove uporabnike EPALE!

Vabimo vas, da se pridružite  spletnemu seminarju, ki ga pripravlja Nacionalna podporna služba EPALE. Seminar je namenjen tako novim uporabnikom kot tistim, ki bi radi osvežili svoje poznavanje funkcij EPALE e-platforme za izobraževanje odraslih v Evropi. Na seminarju boste spoznali organiziranost platforme in smernice za navigacijo med posameznimi stranmi ter uporabo osnovnih funkcij. Naučili se boste tudi, kako predlagati vsebino za objavo na platformi. Spletni seminar do potekal v četrtek, 2. marca 2017, ob 11.00 in bo trajal približno eno uro. Skozi seminar vas bo vodila EPALE koordinatorica Maruša Bajt in CMEPUS-a (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.). Nanj se lahko prijavite preko spletnega obrazca, ki je dostopen na tej povezavi. Prijave zbiramo do ponedeljka, 27. februarja 2017.

 

Objavljeno 14. 2. 2017
Izšle TVU novičke

Vabljeni k branju TVU novičk, v katerih smo strnili naše skupno ustvarjanje v Tednu vseživljenjskega učenja (TVU) v 2016 in napovedali dogajanja v letošnjem TVU.

 

Objavljeno 2. 2. 2017
EPALE: O učinkih izobraževanja odraslih

V februarju so na ePlatformi za izobraževanje odraslih v Evropi – EPALE poseben poudarek namenili učinkom izobraževanja odraslih. Nacionalni timi EPALE so objavili različne članke, študije in druge vire o pozitivnih učinkih izobraževanja odraslih na učeče se, družbo in gospodarstvo. Raziskave kažejo, da izobraževanje odraslih pozitivno vpliva na zadovoljstvo, zdravje, odprtost in produktivnost učencev. Sodelovanje v izobraževanju odraslih obenem zmanjšuje stopnjo kriminala in revščine ter krepi aktivno državljanstvo.
Vabljeni k prebiranju vsebin na temo učinkov izobraževanja odraslih na platformi EPALE.

 

Objavljeno 2. 2. 2017
Izobraževanje odraslih v moji občini – ugotovitve in predlogi

Andragoško društvo Slovenije (ADS) je na svoji spletni strani objavilo gradivi (Učenje ob primerih dobrih in slabih praks in Ugotovitve in predlogi: Izobraževanje odraslih v moji občini), ki sta rezultat fokusnih razprav z župani slovenskih občin, s katerimi so se med novembrom 2014 in junijem 2015 pogovarjali o pomenu izobraževanja odraslih v njihovi občini.

 

Objavljeno 2. 2. 2017
Posvet o medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti

V Sloveniji se rodi čedalje manj otrok, življenjska doba pa vse bolj podaljšuje. Povprečna starost prebivalstva se posledično korenito dviga. Demografske spremembe prinašajo številne izzive na gospodarskem, socialnem, prometnem, stanovanjskem, zdravstvenem področju. Kakšni so ti izzivi in ali smo nanje pripravljeni? Kakšna je pri tem vloga različnih generacij? Bodo demografske spremembe prinesle okrepljeno medgeneracijsko sodelovanje ali spopad med generacijami? Na Mladinskem svetu Slovenije smo prepričani, da bomo demografskim spremembah kos zgolj v okrepljenem medgeneracijskem sodelovanju in povezovanju ter solidarnosti.

O skupni prihodnosti različnih generacij bomo spregovorili na posvetu o medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti, ki bo v sredo, 22. 2. 2017, ob 11.00 uri v Maxi klubskem salonu v Ljubljani (Trg republike 1). Stališča bodo soočili Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, Peter Pogačar, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mag. Marijana Bednaš, namestnica direktorja Urada RS za makroenkonomske analize in razvoj in Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije.

 

Objavljeno 8. 11. 2016
Pedagoško-andragoški dnevi - PAD 2017

Vljudno vabljeni na Pedagoško-andragoške dneve 2017, ki bodo potekali 26. januarja 2017 na Filozofski fakulteti v Ljubljani pod naslovom Migracije in izobraževanje.

V širši in strokovni javnosti v zadnjem obdobju potekajo številne razprave o vključevanju prosilcev za mednarodno zaščito in beguncev v našo družbo in v vzgojno-izobraževalni sistem. Pedagoški in andragoški delavci se sprašujemo, ali je to tudi naša tema: kakšni sta vloga in naloga svetovalnega delavca, učitelja, vzgojitelja, predavatelja, organizatorja izobraževanja, ravnatelja; kakšni vloga in naloga šolskih oblasti; vloga in naloga pedagogike in andragogike nasploh? Smo tu za to, da pomagamo ljudem, ki so pri nas našli svoj novi dom, vključiti se v izobraževanje; ali morda spremenjene družbene in civilizacijske razmere od nas terjajo tudi globlji razmislek ter večji poseg v naš vzgojno-izobraževalni sistem? Česa se moramo naučiti, katere prakse spremeniti? Odgovori na ta vprašanja niso enoznačni, so pa temeljni. Od njih je odvisna pot, ki jo bomo izbrali pri svojih nadaljnjih strokovnih prizadevanjih. Ključna bo izbira med dvema potema:

• Izberemo lahko »specialistično« pot, ki se nanaša na usposabljanja izbranih kadrov (npr. učiteljev za slovenščino kot drugi jezik, socialnih pedagogov, specializiranih svetovalcev ipd.) ter na uvedbo izbranih prilagoditev in olajšav za otroke, mladostnike in odrasle priseljence, prosilce za mednarodno zaščito in begunce. 

• Izberemo lahko »generalistično« pot, ki pa se dotika vseh, ki delujemo v polju vzgoje in izobraževanja. Druga pot terja uveljavljanje inkluzivne in interkulturne pedagoško-andragoške paradigme vzgoje, šole in izobraževanja. Ta pot terja spremembe na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja: na ravni šolske politike, kurikularnih in vzgojnih konceptov, didaktičnih strategij in usposabljanja strokovnih delavk oz. delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Na tokratnih Pedagoško-andragoških dnevih bomo v okviru plenarnih predavanj, delavnic in okrogle mize razpravljali o razmerju med obema potema. Podrobnejše informacije o programu in prijavi si lahko ogledate na spletni strani: www.pad.si. Kotizacija znaša 20 EUR.  Prijavite se lahko tukaj.

 

Objavljeno 23. 1. 2017
Izšla prva številka e-Novičk v letu 2017

Izšla je prva letošnja številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije V njej si preberite, kaj je na področju izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja prinesel konec lanskega leta in kaj prinaša začetek novega. Tudi letos bomo torej z vami delili svoja znanja, izkušnje, vedenja in izzive, za vas bomo izbirali uporabne in zanimive novice. Zelo veseli bomo tudi vašega sodelovanja in upamo, da bomo s skupnimi močni oblikovali glasilo, ki ga bomo vsi radi prebirali.

 

Objavljeno 23. 1. 2017
Izšle angleške e-Novičke 2016

Izšle je zimska številka e-Novičk v angleškem jeziku (e-Novičke Winter 2016), v kateri partnerjem po svetu poročamo o projektih ACS in predstavljamo dejavnosti izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja v Sloveniji, ki smo jim posvečali ustvarjalno energijo in zagon v drugi polovici lanskega leta.

 

 Objavljeno 13. 1. 2017
Statistični dan Statistika o hrani

Vabimo vas, da se nam pridružite na našem tradicionalnem statističnem dnevu, ki bo letos v znamenju statistike o hrani. Posvet bo organiziran dne 24. 1. 2017 v Kongresnem centru Brdo. V okviru dogodka bosta potekali dve okrogli mizi: 
- Učinkovita proizvodnja in gospodarna poraba hrane,
- Obstoječi podatki in nove potrebe po podatkih na področju prehranske verige.
Prijave so možne preko spletnega prijavnega obrazca  http://vpr.stat.si/statisticnidan&ai=106
Udeležba je brezplačna.