Objavljeno 23. 7. 2020
Na portalu EPALE o izobraževalnih programih za razvoj pismenosti in temeljnih zmožnosti odraslih

V obdobju od julija do septembra se bodo na portalu EPALE posvečali tematiki na področjih kritične pismenosti, zdravstvene pismenosti, finančne pismenosti, matematičnih spretnosti, digitalnih spretnosti za vse. Več na: https://epale.ec.europa.eu/sl/blog/epale-focus-basic-skills-learning-provision

16. in 17. septembra 2020 pa boste lahko sodelovali tudi v spletni razpravi s področja izobraževalnih programov za razvoj pismenosti in temeljnih zmožnosti odraslih.
Vabljeni k ogled in soustvarjanju tematskih vsebin!

  

Objavljeno 22. 7. 2020
Nacionalni medresorski posvet Branje kot vrednota?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo, Andragoški center RS, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Cankarjev dom ter Bralno društvo Slovenije kot izvršni producent, vabijo na celodnevni nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Branje kot vrednota?, ki bo v torek, 8. septembra 2020, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Posvet bo namenjen skupnemu razmisleku o ozaveščanju širše javnosti o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture. Več informacij o posvetu ter prijavi dobite na spletni strani.

 

Objavljeno 22. 7. 2020
Spletni tečaji: pripravljeni v novo šolsko leto

Na Arnesu želijo učiteljem in profesorjem omogočiti, da v novo šolsko leto vstopijo z vse bolj pomembnim znanjem o rabi brezplačnih in varnih spletnih storitev na področju izobraževanja.Avgusta bodo odprli tri množične odprte spletne tečaje (MOST), septembra pa jih bodo organizirali sedem. Na brezplačne tečaje se lahko prijavite na portalu SIO.

  

Objavljeno  21. 7. 2020
Tedni vseživljenjskega učenja 2020 – vabljeni k sodelovanju

Tedne vseživljenjskega učenja (TVU 2020) smo letos premaknili v jesenski čas, in sicer potekali bodo od 4. septembra do 9. oktobra. V tem času pa lahko podjetja, ustanove oz. skupine in drugi, ki bi želeli sodelovati v TVU, že prijavite načrtovane prireditve TVU na spletni strani https://tvu.acs.si/prijava. Objavljene bodo v spletnem koledarju prireditev TVU 2020. V okviru TVU bo predvidoma 9. 9. 2020 na 12 lokacijah po Sloveniji potekala tudi Parada učenja - Dnevi učečih se skupnosti. Vabljeni, da z nami soustvarjate festival učenja.

 

Objavljeno 24. 6. 2020
Poletna številka angleških e-Novičk

V poletni številki angleških e-Novičk preberite, kako smo preživeli pomladne mesece. V dneh osamitve smo se naučili marsikaj novega. Izkazalo se je, da smo izobraževalci odraslih zgledni učenci. V preteklosti smo govorili, da izobraževanje na daljavo ne deluje, ker učenje temelji na osebnih stikih. Pa deluje, in to celo zelo dobro. Neformalne oblike učenja so na daljavo morda zaživele še prej in bolje kot formalno izobraževanje odraslih. O tem in vsem, kar se je pri nas in po Sloveniji dogajalo od pomladi, preberite v poletni številki SIAE Newsletter.

  

Objavljeno 19. 6. 2020
Dogodkovnik NMSB 2020 – zemljevid bralnih dogodkov za vse generacije na enem mestu

Vabljeni k ogledu spletnega Dogodkovnika NMSB 2020, kjer boste našli raznovrstne bralne in z branjem povezane kulturne dogodke na enem mestu.
Dogodkovnik NMSB je neločljivi del Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB). Že tretje leto zapored je osrednje stičišče različnih izvajalcev in organizacij po vsej Sloveniji in širšem kulturnem prostoru, ki organizirajo raznovrstne dogodke za spodbujanje branja in bralne kulture v vseh oblikah, za vse generacije.
Na https://nmsb.pismen.si/ lahko najdete dogodke (tudi virtualne), kot so predavanja, skupna branja, pogovori o knjigah, knjižne sejme, razstave o knjigah in avtorjih, bralne delavnice v naravi … in še mnogo več.  
Dogodkovnik se polni skozi vse leto, še posebej pa oživi v času Nacionalnega meseca skupnega branja. Letos bo trajal od 8. septembra, ko praznujemo mednarodni dan pismenosti, do 11. oktobra, do konca Tedna otroka®. Z akcijo spodbujamo branje kot vrednoto pri vseh generacijah bralcev prek skupnega branja, z branjem povezanimi dogodki ter s širjenjem, izposojo in nakupom knjig.

  

Objavljeno 18. 6. 2020
Mednarodna konferenca Kreativna učna okolja

Medpodjetniški izobraževalni center Šolskega centra Celje vabi na Mednarodno konferenco Kreativna učna okolja,  ki bo potekala v sredo, 11. novembra 2020, v Kongresnem centru Rimske Terme. 
Konferenca je namenjena vsem izobraževalcem, ki želite in se trudite slediti spremembam v družbi in novi realnosti ter tako v svoje delo vključujete kreativne, inovativne metode poučevanja in digitalno tehnologijo. Konferenca spodbuja koncept učenja v najširšem smislu, ki povezuje učeče se in izobraževalce z različnimi viri, vsebino in tehnologijo. Več informacij na spletni strani konferenca.sc-celje.si.

  

Objavljeno 16. 6. 2020
Junijske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Tik pred poletnimi počitnicami prihajajo med vas junijske e-Novičke. Nekoliko se še oziramo na koronačas, večinoma pa predstavljamo tekoče in nastajajoče projekte.
Vabimo k prijavi dogodkov Nacionalnega meseca skupnega branja. Posebno ponosni smo, da bo to letos ena od skupnih akcij Tednov vseživljenjskega učenja (TVU). Obiščite našo spletno stran Kam po znanje in vpišite svoje programe izobraževanja in učenja za leto 2020/2021. Kaj se dogaja na lokalni ravni? Preglejte rubriki Kotiček je vaš ter Novi koronavirus in mi. 

  

Objavljeno 10. 6. 2020
Video prispevki projekta Evropski program za učenje odraslih (EPUO) 

V okviru projekta Uresničevanje prenovljenega Evropskega programa za učenje odraslih (EPUO)  v obdobju 2017–2019 v Sloveniji smo pripravili tudi zbirko desetih video prispevkov. Posebno pozornost smo v tem obdobju namenili priporočilu Sveta EU Poti izpopolnjevanja: nove priložnosti za odrasle. Splošni cilj nacionalnih projektov EPUO je doseči prepoznavnost sporočil programa in spodbujati vključevanje nizko izobraženih, tistih z nizkimi spretnostmi in drugih ranljivih na nacionalni ravni v izobraževanje, usposabljanje in/ali VŽU. 

Deset samostojnih videov, ki skupaj tvorijo celoto, se tako vsebinsko razlikuje od izdelkov prejšnjih projektnih obdobij EPUO 2015–2017 ter 2012–2014, kjer smo podrobneje obravnavali posamezne ranljive ciljne skupine.

 

Objavljeno 15. 5. 2020
Nacionalni mesec skupnega branja 2020 - vabilo k sodelovanju

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podpira nacionalni projekt s področja branja in bralne kulture - Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB). Na svoji spletni strani je objavilo povabilo k sodelovanju pri dopolnjevanju spletne aplikacije Dogodkovnik 2020 na naslovu https://nmsb.pismen.si.

Dogodkovnik 2020 ali t. i. bralni zemljevid skozi vse leto ponuja zbir raznovrstnih dogodkov in je neločljivo povezan z Nacionalnim mesecem skupnega branja, ki poteka vsako leto od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do konca Tedna otroka v oktobru. Da bi z dogodkovnikom lahko dobili čim širšo sliko letnega dogajanja na področju bralne kulture in bralne pismenosti v Sloveniji, je za leto 2020 dogodkovnik že dostopen in vabijo k vpisovanju vseh dogodkov - tistih, ki jih načrtujete, in tudi tistih, ki so bili v letu 2020 že izvedeni. Letos prvič posebej vabijo tudi k vpisovanju virtualnih in spletnih dogodkov.