Objavljeno 1. 12. 2020
Spletna konferenca MeTURA - Učim se za življenje 

Izobraževalni center Geoss, Litija in Zveza Sožitje v četrtek, 3. decembra 2020, ob mednarodnem dnevu invalidov, prirejata spletno nacionalno konferenco MeTURA - Učim se za življenje. 
MeTURA – Nazaj h koreninam je projekt, ki raziskuje nove možnosti vseživljenjskega učenja za osebe z motnjami v duševnem razvoju in njihove družine. V projektu se projektni partnerji osredotočajo na aktivnosti terapevtskega vrtnarjenja in terapevtskega kuhanja, kako izvajati te aktivnosti in kakšne so njihove dobrobiti. Več o projektu boste lahko izvedeli na konferenci, prav tako bo izpostavljeno: zakaj so aktivnosti vseživljenjskega učenja pomembne za osebe z motnjami v duševnem razvoju, predstavljene bodo dobre prakse in osebne izkušnje invalidnih oseb, kako COVID-19 epidemija vpliva na aktivnosti vseživljenjskega učenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, pridružil se nam bo tudi predstavnik organizacije Thrive iz Velike Britanije, kjer se že več kot 40 let ukvarjajo s socialno terapevtsko hortikulturo.

Več o konferenci https://www.ic-geoss.si/metura-druzinsko-izobrazevanje-5
Video konferenca bo potekala v aplikaciji MS Teams, dostopate lahko preko povezave https://bit.ly/3m9wEOC. Predhodne prijave niso potrebne. 

 

Objavljeno 23. 11. 2020
Strokovni dogodek Vrednotenje znanja zaposlenih, izkušnje in izzivi

Andragoški center Slovenije pripravlja v petek, 4. decembra 2020, strokovni dogodek z naslovom Vrednotenje znanja zaposlenih, izkušnje in izzivi. Dogodek je namenjen strokovni javnosti, z namenom medsebojnega informiranja strokovnih delavcev in ključnih deležnikov o poteku in rezultatih vrednotenja znanja zaposlenih v projektu ter seznanitvi z evropskimi in nacionalnimi priporočili za nadaljnji razvoj tega področja.
Dogodek bo potekal preko ZOOM aplikacije. Prijave so možne na spletni povezavi https://zaznanje.si/spletna_prijava do ponedeljka, 30. novembra 2020. Več informacij o dogodku najdete v vabilu.

 

Objavljeno 20. 11. 2020
Prisluhnite EPALE podkastu o umetni inteligenci v povezavi z učenjem in izobraževanjem odraslih

V podkastu na e-platformi EPALE prisluhnete zanimivemu razmišljanju Gine Ebner iz EAEA in gostij o povezavi med umetno inteligenco in učenjem odraslih. Ta povezava je še zelo meglena in ostaja neraziskana in neuporabljena s strani strokovnjakov s področja učenja in izobraževanja odraslih. Govorijo o priložnostih, ki jih umetna inteligenca ponuja – vse od vrednotenja predhodno pridobljenega znanja, spretnosti in kompetenc do transformativnega učenja. Pogovor teče tudi o tem, zakaj ob omembi umetne inteligence še vedno najprej pomislimo na znanstveno-fantastični film, čeprav je že postala del našega življenja.

 

Objavljeno 17. 11. 2020
e-Novičke Andragoškega centra Slovenije 

Novembrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije prinašajo zanimive prispevke o dogajanju v izobraževanju odraslih doma in v mednarodnem okolju. V branje priporočamo članke o novostih v evropski politiki, o Vrh spretnosti, odmevnem mednarodnem spletnem dogodku, ki ga je gostila Slovenija, o konferenci EPALE in druge. V rubriki Kotiček je vaš pa objavljamo zanimive prispevke s terena.  

 

Objavljeno 3. 11. 2020
Začasna oblika izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela

Zaradi slabšanja epidemiološke situacije in preprečevanja prenosa okužb z virusom SARS-CoV-2 je bil 30. 10. 2020 sprejet sklep o začasni obliki izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih, tudi v organizacijah za izobraževanje odraslih.

Nekaj dni pred tem so organizacije za izobraževanje odraslih prejete povzetek ukrepov, ki izhajajo iz petega paketa zakonodaje o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (Ur. l. RS, št. 152/20 – ZUOOP).

Morda vam bosta v pomoč tudi Priloga k okrožnici MIZŠ, ki jo je 1. 10. 2020 Center za poklicno izobraževanje pripravil za ravnatelje poklicnih in strokovnih šol, in Okrožnica Zavoda RS za šolstvo v zvezi s podporo pri izvajanju pouka na daljavo, ki je namenjena ravnateljem srednjih in glasbenih šol.

 

Objavljeno 30. 10. 2020
Jesenska številka angleških e-Novičk

V tokratni izdaji e-Novičk v angleškem jeziku Andragoškega centra Slovenije lahko preberete, kako se izobraževanja odraslih v Sloveniji ponovno sooča s kriznimi razmerami. Kljub temu smo uspešno izpeljali Tedne vseživljenjskega učenja in mednarodni dogodek Andragoški kolokvij in PLA  na temo uspešnih načinov doseganja izobraženo prikrajšanih skupin odraslih. Objavljamo pa tudi zanimive članke o stanju izobraževanja odraslih v Sloveniji in našem uspešnem sodelovanju z drugimi organizacijami.