Objavljeno 24. 6. 2020
Poletna številka angleških e-Novičk

V poletni številki angleških e-Novičk preberite, kako smo preživeli pomladne mesece. V dneh osamitve smo se naučili marsikaj novega. Izkazalo se je, da smo izobraževalci odraslih zgledni učenci. V preteklosti smo govorili, da izobraževanje na daljavo ne deluje, ker učenje temelji na osebnih stikih. Pa deluje, in to celo zelo dobro. Neformalne oblike učenja so na daljavo morda zaživele še prej in bolje kot formalno izobraževanje odraslih. O tem in vsem, kar se je pri nas in po Sloveniji dogajalo od pomladi, preberite v poletni številki SIAE Newsletter.

  

Objavljeno 20. 6. 2020
Javni razpis za izpopolnjevanje strokovnih delavcev v višjem strokovnem izobraževanju in izobraževalcev v neformalnih izobraževalnih programih za odrasle od 2020 do 2022

Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je objavljen Javni razpis za izpopolnjevanje strokovnih delavcev v višjem strokovnem izobraževanju in izobraževalcev v neformalnih izobraževalnih programih za odrasle od 2020 do 2022. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje programov izpopolnjevanja za zaposlene, ki so prepoznani kot ustrezen kader za opravljanje izobraževalnega dela v programih višjega strokovnega izobraževanja ali v neformalnih izobraževalnih programih za odrasle, ter sofinanciranje priprave strokovnih podlag za sistemsko spremljanje potreb po izpopolnjevanju.

 

Objavljeno 19. 6. 2020
Dogodkovnik NMSB 2020 – zemljevid bralnih dogodkov za vse generacije na enem mestu

Vabljeni k ogledu spletnega Dogodkovnika NMSB 2020, kjer boste našli raznovrstne bralne in z branjem povezane kulturne dogodke na enem mestu.
Dogodkovnik NMSB je neločljivi del Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB). Že tretje leto zapored je osrednje stičišče različnih izvajalcev in organizacij po vsej Sloveniji in širšem kulturnem prostoru, ki organizirajo raznovrstne dogodke za spodbujanje branja in bralne kulture v vseh oblikah, za vse generacije.
Na https://nmsb.pismen.si/ lahko najdete dogodke (tudi virtualne), kot so predavanja, skupna branja, pogovori o knjigah, knjižne sejme, razstave o knjigah in avtorjih, bralne delavnice v naravi … in še mnogo več.  
Dogodkovnik se polni skozi vse leto, še posebej pa oživi v času Nacionalnega meseca skupnega branja. Letos bo trajal od 8. septembra, ko praznujemo mednarodni dan pismenosti, do 11. oktobra, do konca Tedna otroka®. Z akcijo spodbujamo branje kot vrednoto pri vseh generacijah bralcev prek skupnega branja, z branjem povezanimi dogodki ter s širjenjem, izposojo in nakupom knjig.

 

Objavljeno 19. 6. 2020
Sodelujte v spletni razpravi o prihodnosti izobraževanja odraslih

Platforma EPALE bo 8. julija med 10. in 16. uro gostila spletno razpravo o prihodnosti izobraževanja odraslih. Razprava bo na enem mestu združila poglede o prihodnosti sektorja izobraževanja odraslih, novih izzivih in priložnostih. Vodila jo bo Gina Ebner, generalna sekretarka Evropskega združenja za izobraževanje odraslih – EAEA. Pridružite se razpravi in s člani skupnosti EPALE podelite svoje velikopotezne ali previdne, optimistične ali zaskrbljene poglede o prihodnosti izobraževanja odraslih. Zapišite svoje izkušnje, nasvete, študije primerov in dobre prakse. Že od 29. junija naprej se lahko predstavite ali objavite svoje komentarje o obravnavani temi. Razprava bo potekala na tej povezavi, kjer že najdete več informacij. 

 

Objavljeno 18. 6. 2020
Mednarodna konferenca Kreativna učna okolja

Medpodjetniški izobraževalni center Šolskega centra Celje vabi na Mednarodno konferenco Kreativna učna okolja,  ki bo potekala v sredo, 11. novembra 2020, v Kongresnem centru Rimske Terme. 
Konferenca je namenjena vsem izobraževalcem, ki želite in se trudite slediti spremembam v družbi in novi realnosti ter tako v svoje delo vključujete kreativne, inovativne metode poučevanja in digitalno tehnologijo. Konferenca spodbuja koncept učenja v najširšem smislu, ki povezuje učeče se in izobraževalce z različnimi viri, vsebino in tehnologijo. Več informacij na spletni strani konferenca.sc-celje.si.

 

Objavljeno 18. 6. 2020
Brezplačni videovodiči na portalu središč za samostojno učenje

Obiščete portal središč za samostojno učenje (SSU), kjer je na voljo kar 161 brezplačnih videovodičev, namenjenih učenju uporabe računalnika, uporabe pametnega telefona ter učenju digitalnega ustvarjanja in programiranja. Poleg videoposnetkov so pri posamičnem vsebinskem sklopu na voljo še kratka navodila, za vsak filmček pa je objavljen tudi opis znanj in spretnosti.

 

Objavljeno 16. 6. 2020
Junijske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Tik pred poletnimi počitnicami prihajajo med vas junijske e-Novičke. Nekoliko se še oziramo na koronačas, večinoma pa predstavljamo tekoče in nastajajoče projekte.
Vabimo k prijavi dogodkov Nacionalnega meseca skupnega branja. Posebno ponosni smo, da bo to letos ena od skupnih akcij Tednov vseživljenjskega učenja (TVU). Obiščite našo spletno stran Kam po znanje in vpišite svoje programe izobraževanja in učenja za leto 2020/2021. Kaj se dogaja na lokalni ravni? Preglejte rubriki Kotiček je vaš ter Novi koronavirus in mi. 

  

Objavljeno 10. 6. 2020
Video prispevki projekta Evropski program za učenje odraslih (EPUO) 

V okviru projekta Uresničevanje prenovljenega Evropskega programa za učenje odraslih (EPUO)  v obdobju 2017–2019 v Sloveniji smo pripravili tudi zbirko desetih video prispevkov. Posebno pozornost smo v tem obdobju namenili priporočilu Sveta EU Poti izpopolnjevanja: nove priložnosti za odrasle. Splošni cilj nacionalnih projektov EPUO je doseči prepoznavnost sporočil programa in spodbujati vključevanje nizko izobraženih, tistih z nizkimi spretnostmi in drugih ranljivih na nacionalni ravni v izobraževanje, usposabljanje in/ali VŽU. 

Deset samostojnih videov, ki skupaj tvorijo celoto, se tako vsebinsko razlikuje od izdelkov prejšnjih projektnih obdobij EPUO 2015–2017 ter 2012–2014, kjer smo podrobneje obravnavali posamezne ranljive ciljne skupine.

 

Objavljeno 15. 5. 2020
Nacionalni mesec skupnega branja 2020 - vabilo k sodelovanju

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podpira nacionalni projekt s področja branja in bralne kulture - Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB). Na svoji spletni strani je objavilo povabilo k sodelovanju pri dopolnjevanju spletne aplikacije Dogodkovnik 2020 na naslovu https://nmsb.pismen.si.

Dogodkovnik 2020 ali t. i. bralni zemljevid skozi vse leto ponuja zbir raznovrstnih dogodkov in je neločljivo povezan z Nacionalnim mesecem skupnega branja, ki poteka vsako leto od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do konca Tedna otroka v oktobru. Da bi z dogodkovnikom lahko dobili čim širšo sliko letnega dogajanja na področju bralne kulture in bralne pismenosti v Sloveniji, je za leto 2020 dogodkovnik že dostopen in vabijo k vpisovanju vseh dogodkov - tistih, ki jih načrtujete, in tudi tistih, ki so bili v letu 2020 že izvedeni. Letos prvič posebej vabijo tudi k vpisovanju virtualnih in spletnih dogodkov.