Objavljeno 21. 9. 2020
Vabljeni na Dneve svetovalnih središč

Izkoristite priložnost za nasvet o izobraževanju med Dnevi svetovalnih središč za informiranje in izobraževanje odraslih, ki bodo letos med 23. in 25. septembrom potekali po Sloveniji. Na številnih javnih mestih bo sedemnajst svetovalnih središč (središč ISIO) skupaj s partnerskimi organizacijami pripravilo več medijsko odmevnih dogodkov o možnostih formalnega in neformalnega izobraževanja v novem šolskem letu ter o svetovalni podpori odraslim v izobraževanju. Seznam izobraževalnih in promocijskih dogodkov, ki bodo spodbujali k vključevanju v izobraževanje in učenje, si lahko ogledate tukaj.

 

Objavljeno 18. 9. 2020
Erasmus akreditacija - vabljeni na predstavitvi

Erasmus akreditacija je orodje, namenjeno organizacijam, ki želijo vzpostaviti ali nadaljevati mednarodno sodelovanje. Dodelitev Erasmus akreditacije potrjuje, da je institucija oz. organizacija pripravila načrt za izvedbo visokokakovostnih aktivnosti mobilnosti v okviru širših prizadevanj za razvoj svoje organizacije. Rok prijave je 29. oktober 2020 (ob 12:00:00).  
CMEPIUS je za vas pripravil dve predstavitvi. Prva bo splošna za vse sektorje 18. 9., ob 13.00 uri – vse informacije najdete na http://www.erasmusplus.si/razpis/erasmus-akreditacija/. Druga predstavitev, na katero pa vas še prav posebej vabijo, saj bo namenjena prav področju izobraževanja odraslih, pa bo v četrtek, 24. 9. 2020 ob 10.00 uri. Predstavili vam bodo tudi primer dobre prakse s področja poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Vljudno vabljeni, da se na dogodek, ki bo potekal preko ZOOM-a, prijavite na https://ankete.cmepius.si/index.php/219672?lang=sl

 

Objavljeno 14. 9. 2020
Strokovni posvet: Osebni in družbeni pomen izobraževanja na daljavo

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje vabi na strokovni posvet na temo: Osebni in družbeni pomen izobraževanja na daljavo. Posvet bo potekal 24. 9. 2020, ob 09:30, na Pravni fakulteti v Ljubljani. Program in obvezna prijava sta objavljena tukaj.

 

Objavljeno  14. 9. 2020
Vabljeni na dogodke v Tednih vseživljenjskega učenja od 4. 9.  do 9. 10. 2020

Potekajo jubilejni Tedni vseživljenjskega učenja (TVU 2020). V Koledarju prireditev TVU poglejte, kje po vsej Sloveniji potekajo različni dogodki TVU in izberite svojo priložnost za učenje.
25. Nacionalno odprtje Tednov je bilo letos virtualno, a nič manj slovesno. Posnetek si lahko ogledate na spletnem naslovu https://tvu25.acs.si/odprtje. Spremljajte nas tudi preko Facebook strani TVU.

 

Objavljeno 21. 8. 2020
Dvojna številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Poletna dvojna številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije pred začetkom novega šolskega leta prinaša utrinke z nedavnih strokovnih posvetov in povzemajo druge dogodke. Letošnja jesen je nova pomlad: vrstile se bodo prireditve Tednov vseživljenjskega učenja (TVU), ki smo jih vajeni maja in junija, sodelovali bomo v Nacionalnem mesecu skupnega branja, s partnerji bomo zasedli stojnico na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, bližajo se Dnevi svetovalnih središč in drugi dogodki. Poletje je bilo pestro tudi v lokalnem okolju, zato je rubrika Kotiček je vaš ponovno pestra in zanimiva.

 

Objavljeno 19. 8. 2020
30. Dnevi evropske kulturne dediščine in 8. Teden kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine so najprepoznavnejši vseevropski projekt pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije na področju kulture, ki bodo potekali od 26.9. do 10.10.2020. DEKD so naravnani tematsko in tudi letošnja tema Spoznaj? Varuj! Ohrani. Ob jubilejnih Dnevih evropske kulturne dediščine (DEKD) bo potekalo več kot tristo petdeset dogodkov po vsej Sloveniji in v zamejstvu. Program dogodkov in dejavnosti DEKD in TKD 2020 je objavljen na spletni strani. Dogodke pripravljajo številni muzeji, galerije, arhivi, knjižnice, šole, vrtci, nevladne organizacije, predvsem pa številni zavzeti posamezniki, ki s tem prispevajo h krepitvi zavesti o pomenu kulturne dediščine in s tem k njenem ohranjanju. Osrednji celodnevni otvoritveni dogodek bo 25. septembra v Semiču. Teden kulturne dediščine je nacionalni medresorski projekt, ki je vsebinsko in terminsko usklajen z DEKD, pri katerem so naše osrednje ciljne skupine otroci v vrtcih, učenci, dijaki in študentje.

 

Objavljeno 24. 6. 2020
Poletna številka angleških e-Novičk

V poletni številki angleških e-Novičk preberite, kako smo preživeli pomladne mesece. V dneh osamitve smo se naučili marsikaj novega. Izkazalo se je, da smo izobraževalci odraslih zgledni učenci. V preteklosti smo govorili, da izobraževanje na daljavo ne deluje, ker učenje temelji na osebnih stikih. Pa deluje, in to celo zelo dobro. Neformalne oblike učenja so na daljavo morda zaživele še prej in bolje kot formalno izobraževanje odraslih. O tem in vsem, kar se je pri nas in po Sloveniji dogajalo od pomladi, preberite v poletni številki SIAE Newsletter.

  

Objavljeno 19. 6. 2020
Dogodkovnik NMSB 2020 – zemljevid bralnih dogodkov za vse generacije na enem mestu

Vabljeni k ogledu spletnega Dogodkovnika NMSB 2020, kjer boste našli raznovrstne bralne in z branjem povezane kulturne dogodke na enem mestu.
Dogodkovnik NMSB je neločljivi del Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB). Že tretje leto zapored je osrednje stičišče različnih izvajalcev in organizacij po vsej Sloveniji in širšem kulturnem prostoru, ki organizirajo raznovrstne dogodke za spodbujanje branja in bralne kulture v vseh oblikah, za vse generacije.
Na https://nmsb.pismen.si/ lahko najdete dogodke (tudi virtualne), kot so predavanja, skupna branja, pogovori o knjigah, knjižne sejme, razstave o knjigah in avtorjih, bralne delavnice v naravi … in še mnogo več.  
Dogodkovnik se polni skozi vse leto, še posebej pa oživi v času Nacionalnega meseca skupnega branja. Letos bo trajal od 8. septembra, ko praznujemo mednarodni dan pismenosti, do 11. oktobra, do konca Tedna otroka®. Z akcijo spodbujamo branje kot vrednoto pri vseh generacijah bralcev prek skupnega branja, z branjem povezanimi dogodki ter s širjenjem, izposojo in nakupom knjig.

   

Objavljeno 10. 6. 2020
Video prispevki projekta Evropski program za učenje odraslih (EPUO) 

V okviru projekta Uresničevanje prenovljenega Evropskega programa za učenje odraslih (EPUO)  v obdobju 2017–2019 v Sloveniji smo pripravili tudi zbirko desetih video prispevkov. Posebno pozornost smo v tem obdobju namenili priporočilu Sveta EU Poti izpopolnjevanja: nove priložnosti za odrasle. Splošni cilj nacionalnih projektov EPUO je doseči prepoznavnost sporočil programa in spodbujati vključevanje nizko izobraženih, tistih z nizkimi spretnostmi in drugih ranljivih na nacionalni ravni v izobraževanje, usposabljanje in/ali VŽU. 

Deset samostojnih videov, ki skupaj tvorijo celoto, se tako vsebinsko razlikuje od izdelkov prejšnjih projektnih obdobij EPUO 2015–2017 ter 2012–2014, kjer smo podrobneje obravnavali posamezne ranljive ciljne skupine.

 

Objavljeno 15. 5. 2020
Nacionalni mesec skupnega branja 2020 - vabilo k sodelovanju

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podpira nacionalni projekt s področja branja in bralne kulture - Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB). Na svoji spletni strani je objavilo povabilo k sodelovanju pri dopolnjevanju spletne aplikacije Dogodkovnik 2020 na naslovu https://nmsb.pismen.si.

Dogodkovnik 2020 ali t. i. bralni zemljevid skozi vse leto ponuja zbir raznovrstnih dogodkov in je neločljivo povezan z Nacionalnim mesecem skupnega branja, ki poteka vsako leto od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do konca Tedna otroka v oktobru. Da bi z dogodkovnikom lahko dobili čim širšo sliko letnega dogajanja na področju bralne kulture in bralne pismenosti v Sloveniji, je za leto 2020 dogodkovnik že dostopen in vabijo k vpisovanju vseh dogodkov - tistih, ki jih načrtujete, in tudi tistih, ki so bili v letu 2020 že izvedeni. Letos prvič posebej vabijo tudi k vpisovanju virtualnih in spletnih dogodkov.