Objavljeno 19. 3. 2021
Dan odprtih vrat na institutu “Jožef Stefan” – letos na daljavo

Ni razloga, da radovednosti ne bi dali duška. Vstopite v svet znanosti in obiščite največji javni raziskovalni inštitut v Sloveniji in širši regiji. Na Institutu “Jožef Stefan” vsako leto organizirajo tradicionalne Dneve Jožefa Stefana v počastitev rojstnega dne Jožefa Stefana, 24. marca. V soboto, 27. 3. 2021, med 9. in 13. uro vabljeni na Dan odprtih vrat Instituta “Jožef Stefan”, ki ga v sodelovanju z raziskovalnimi odseki in centri organizira Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu “Jožef Stefan”. Dan odprtih vrat je namenjen splošni javnosti. Program in prijavo na dogodek najdete na spletni strani.

 

Objavljeno 28. 2. 2021
Vpis v spomladanski cikel delavnic ZAVZETI ASI

Delavnice ZAVZETI ASI, ki bodo potekale od 24. 3. do 5. 5. 2021, bodo povzele ključne vsebine s področja razvoja in upravljanja starejših zaposlenih in so odlična priložnost za vse, ki želijo spoznati primere dobrih praks in uvesti ali nadgraditi strategijo upravljanja starejših zaposlenih v svoji organizaciji. Namenjene so vsem tistim, ki se v svojih organizacijah ukvarjate z razvojem zaposlenih (direktorji, vodje kadrovskih služb in HR managerji, kadrovniki in kadrovski specialisti …). Prijave sprejemajo do vključno 5. marca 2021 oziroma do zapolnitve prostih mest, na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

 

Objavljeno 12. 3. 2021
Vabljeni v projekt Pozabljena avtohtona zelišča

Spoznajte 11 avtohtonih zelišč, ki jih v današnji zeliščarski literaturi ne zasledimo. Aktivnosti, predavanja in delavnice bodo potekale na Ljudski univerzi Ajdovščina vse leto pod strokovnim vodstvom Nataše Mohorčič, ki bo udeležencem nudila strokovno podporo in jih usmerjala pri samostojnem delu.
Predviden začetek programa je v marcu 2021, po dogovoru med prijavljenimi kandidati. Program je brezplačen. Vsa navodila za vpis in potek programa dobite ob prijavi. Program bo potekal na daljavo, v aplikaciji MS Teams. Prijave zbirajo na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefonski številki 05 36 64 752.

 

Objavljeno 12. 3. 2021
Brezplačni webinar o mentorstvu

Zakaj od mentorstva pričakovati več kot le prenos znanja? Kako do učinkovitega mentorskega sistema? Na webinarju, ki bo 19. 3., ob 9. uri bosta Ana Furlani in Eva Mermolja spregovorili o tem, kako vzpostaviti učinkovit mentorski sistem in na kaj moramo biti pri tem pozorni. Predstavili vam bodo tudi primer, kako so k vzpostavitvi mentorskega sistema pristopili v podjetju Mlinotest in s kakšnimi izzivi so se soočili. Prijave zbirajo tukaj.

 

Objavljeno 8. 3. 2021
Dogodki v Tednu možganov 15.–19. 3. 2021

Pridružite se pestremu dogajanju, ki bo tekel v okviru Tedna možganov med 15. in 19. marcem. Organizator dogodka je Slovensko društvo za nevroznanost –  SiNAPSA, ki Teden prireja že od leta 2004.Tema letošnjega Tedna je Človek ni otrok. Spremljajte njihovo spletno stran in FB strani Tedna možganov

 

Objavljeno 27. 2. 2021
Izobraževanje na temo vključevanja migrantov v izobraževanje odraslih

Slovenska filantropija vabi na spletno izobraževanje o vključevanju migrantov v izobraževanje odraslih. Izobraževanje, ki bo potekalo 16. in 17. marca 2021, je namenjeno strokovnim delavcem na področju izobraževanja odraslih. Obsegalo bo 16 pedagoških ur. Prijave so možne do 5. marca 2021 preko sistema KATIS – Kataloga programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja. Kontaktna oseba: Franci Zlatar, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., tel.: 01 430 12 88.

 

Objavljeno 27. 2. 2021
Brezplačni tečaji računalništva in fotografije

Ste stari 45 let ali več in imate največ dokončano V. stopnjo izobrazbe? Potem se lahko vključite v brezplačne tečaje računalništva in digitalne fotografije. Priložnost za učenje vas čaka na Mocis Center za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec.

 

Objavljeno 26. 2. 2021
Webinar: Zaupanje je most do vaših sodelavcev in strank

Tema tokratnega srečanja bo zaupanje. Kako lahko zaupamo sodelavcem, ki delajo od doma? Kako zaupamo, da bo delo opravljeno? Kaj storiti, ko je zaupanje porušeno? Odgovore na ta in podobna vprašanja bo predstavila Rozi Bernik, svetovalka za osebni razvoj, na webinarju v  petek, 5. 3., ob 9. uri preko Zoom. Na dogodek se lahko prijavite tukaj.

 

Objavljeno 26. 2. 2021
Webinar: Namesto kritičnega razmišljanja izberite konvergenten način delovanja in razmišljanja

Ali veste, da dobri timi pri svojem delu namesto kritike uporabljajo konvergenco? Prisluhnite Simoni Roškar, podjetnici, komunikatorki in predavateljici na Višji šoli za multimedije v Ljubljani, ki bo predstavila konvergenten način delovanja in razmišljanja. Na brezplačni webinar, ki bo v torek, 2. marca, ob 9.00 uri preko Zoom, se prijavite tukaj.

 

Objavljeno 18. 2. 2021
Februarske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

februarskih e-Novičkah Andragoškega centra Slovenije lahko preberete prispevek o Forumu o učenju in izobraževanju za vključujočo večkulturno družbo, ki smo ga konec januarja soorganizirali ACS, SLOGA, Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Slovenska filantropija.  Pišemo o dogodku v počastitev 100. obletnice rojstva brazilskega izobraževalca Paula Freira, utemeljitelja kritične zavesti in dialoškega izobraževanja. Predstavljamo pa tudi pogovor na temo doseganja ciljev trajnostnega razvoj.  

 

Objavljeno 18. 2. 2021
Spletni tečaji za uspešno izobraževanje na daljavo

Na Arnesu se zavedajo, da je izobraževanje na daljavo za učitelje zelo zahtevno s tehničnega in organizacijskega vidika, zato so pripravili različne množične odprte spletne tečaje – MOST. Udeleženci se bodo naučili, kako lahko izobraževanje uspešno izvajajo tudi na daljavo. Izvajati se bodo začeli 1. marca in bodo pokrivali številna področja. Na brezplačne tečaje se že lahko prijavite na portalu SIO.

 

Objavljeno 5. 2. 2021
Brezplačni webinarji za razvoj kadrov in zaposlenih

Centri za razvoj kadrov – KORAK v okviru Zveze ljudskih univerz Slovenije organizirajo brezplačne webinarje, namenjene razvoju kadrov in zaposlenih.  V petek, 12. 2. lahko prisluhnete Dubravki Rebernak in mag. Natalie Cvikl Postružnik, ki bosta predstavili Krog življenja in vrednote - zapostavljena vidika komuniciranja. Dodatne informacije o prijavah so objavljene na https://www.facebook.com/zlus.slo

 

Objavljeno 5. 2. 2021
Kompetence prihodnosti

Vas zanima, kakšna bo naša prihodnost dela? Še lahko zarišemo jasno ločnico med poslovnim in zasebnim življenjem? Katere kompetence stopajo v ospredje? Kakšni bodo novi načini dela in izobraževanja? Oglejte si predavanje Sande Jerman, ki že vrsto let deluje na podjetniškem in kadrovskem področju. Kliknite na videopovezavo https://www.youtube.com/watch?v=AcgjAVph6TQ

   

Objavljeno 29. 1. 2021
Evropski center za moderne jezike vabi k sodelovanju

Evropski center za moderne jezike (ECML) s svojo dejavnostjo spodbuja kakovost in odličnost jezikovnega izobraževanja v državah članicah. Delovanje ECML poteka v okviru štiriletnih programov, ki so razdeljeni na razvojni in diseminacijski del.

Ob koncu vsakega programskega obdobja izvedejo evalvacijo, s katero želijo ugotoviti, kaj delajo dobro in kje je prostor za izboljšave.

Pripravili so vprašalnik, s katerim želijo preveriti poznavanje in relevantnost projektov ter uporabnost nastalih virov in njihov vpliv na delo izvajalcev jezikovnega izobraževanja in jezikovno izobraževanje v Sloveniji. Izpolnjevanje vprašalnika vam bo vzelo manj kot 10 minut časa.

 

Objavljeno 22. 1. 2021
Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2021/2022

Na spletni stani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je objavljen Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2021/2022. Glede na epidemiološko situacijo bosta informativna dneva organizirana v petek, 12. februarja 2021, ter v soboto, 13. februarja 2021 na daljavo. 

 

Objavljeno 22. 1. 2021
Razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2021/2022

Na spletni stani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je objavljen Razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2021/2022. V njem lahko najdete informacije o razpisu, novostih, informativnih dnevih, prijavno-vpisnem postopku, pa tudi o razpisu za vpis v dijaške domove. 

   

Objavljeno 22. 1. 2021
O čem pišemo v prvi letošnji številki e-Novičk

e-Novičkah Andragoškega centra Slovenije se spominjamo prof. dr. Sabine Jelenc Krašovec, predstavljamo nove publikacije, ki smo jih izdali pred kratkim, ter poročamo o dogodkih, ki smo se jih udeležili. Izvedeli pa boste lahko tudi več o pestrem dogajanju naše mreže v njihovih lokalnih okoljih. 

 

Objavljeno 11. 1. 2021
Forum o učenju in izobraževanju za vključujočo večkulturno družbo

Pridružite se Forumu o učenju in izobraževanju za vključujočo večkulturno družbo, kjer bodo strokovnjaki, prostovoljci in drugi udeleženci obravnavali problematiko migracij ter izzive vključujoče večkulturne družbe, ki temelji na strpnosti in medsebojnem spoštovanju. Izvedeli boste tudi kako krepiti takšno naravnanost tako pri otrocih kot odraslih, ter kako v ta prizadevanja vpreči formalno in neformalno izobraževanje in učenje.

Forum, ki bo potekal 20. januarja 2021 prek spletnega okolja Zoom, so z združenimi močmi pripravili Andragoški center Slovenije (v okviru projekta EPUO), SLOGA, Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč (v okviru projekta #MigratED), ter Slovenska filantropija (v okviru projekta MINT – Mentorstvo za integracijo otrok migrantov). Dodatne informacije najdete na spletni strani dogodka, kjer do 15. januarja 2021 teče prijava.

 

Objavljeno  11. 1. 2021
Posvet Hibridno izobraževanje v času pandemije in po njej

Svet za razvoj SAZU pripravlja serijo treh posvetov o »Komunikacijskih tehnologijah za življenje na daljavo: med oddaljenostjo in odtujenostjo«. S posveti želijo spodbuditi poglobljeno strokovno razpravo o prednostih in pasteh različnih odločitev v tem obdobju, na poti pospešenega razvoja digitalne družbe. Najbolj izpostavljeno je področje izobraževanja, z vsemi pozitivnimi in negativnimi digitalnimi izkušnjami v času epidemije koronavirusa, zato prvi posvet z naslovom Hibridno izobraževanje v času pandemije in po njej posvečajo prav tej temi.  

Posvet bo v torek, 12. januarja 2021, s pričetkom ob 11. uri. Zaradi velikega zanimanja so organizatorji povečali število prostih mest. Registracija bo odprta do ponedeljka, 11.januarja 2021, do 17. ure oziroma do zasedbe prostih mest. Tistim, ki se ne boste uspeli pravočasno registrirati in se udeležiti posveta v interaktivnem virtualnem okolju MiTeam, bodo omogočili spremljanje posveta preko Youtube kanala. Na posvetu bo direktor ACS, mag. Andrej Sotošek, predstavil izkušnje z izobraževanjem odraslih na daljavo v času pandemije.  Podrobnosti najdete v vabilu.

 

Objavljeno 4. 1. 2021
Učenje na daljavo poteka v polnem zamahu

V času epidemije covida-19 in učenja na daljavo, dejavnosti različnih izobraževalnih ustanov niso zamrle. Nasprotno, obisk nekaterih dejavnosti na daljavo, se je celo povečal. Katere aktivnosti so organizirali na Ljudski univerzi Jesenice in na kakšen način so se jih lotili, so nam predstavile njihove strokovne sodelavke, predavatelji in udeleženci v zanimivem članku.

 

Objavljeno 18. 12. 2020
Zimska izdaja angleških e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Prelistajte zimsko izdajo angleških e-Novičk Andragoškega centra Slovenije in se seznanite, kako se izobraževanje odraslih v Sloveniji spopada s trenutno zdravstveno situacijo. Poglejte v letošnjo izvedbo Tednov vseživljenjskega učenja TVU in kako produktivno sodelujejo Andragoški center Slovenije, kot nacionalna institucija, in drugi zavodi pri številnih mednarodnih projektih. Kako se uvrščamo v evropsko politiko izobraževanja odraslih? Preberite o tem v angleški izdaji e-Novičk.

 

Objavljeno 15. 12. 2020
Decembrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Letošnje zadnje e-Novičke Andragoškega centra Slovenije zaokrožajo bogato dogajanje v izobraževanju odraslih in zaključujejo leto 2020. Vsebine prispevkov osvetljujejo številna dogajanja, ki so se odvijala v preteklih mesecih. Novice o pestrem dogajanju v lokalnih okoljih pa so tokrat strnjena v dveh rubrikah, Kotiček je vaš ter Novi koronavirus in mi.

 

Objavljeno 9. 12. 2020
Izkoristite priložnost, preverite in okrepite svoje digitalne spretnosti!

Spletni Vprašalnik Ocenjevanje Spretnosti – SVOS je spletni pripomoček, s katerim je možno brezplačno oceniti lastne spretnosti. Andragoški center Slovenije v sodelovanju z organizacijami za izvajanje SVOS, t. i. lokalnimi točkami po celi Sloveniji, omogoča reševanje vprašalnika vsem odraslim, ki jih zanima, kakšne so njihove spretnosti in kako jih okrepiti. Po reševanju vprašalnika SVOS boste dobili ne samo vpogled v svoje spretnosti, ampak tudi v ponudbo izobraževalnih programov za njihovo izboljšanje. Obrnite se na svojo najbližjo lokalno točko SVOS, ki deluje preko spleta. Dobili boste vse potrebne informacije o SVOS, izobraževanjih, pomoč in svetovanje strokovnjakov. 

 

Objavljeno 9. 12. 2020
Virtualni Dan odprtih vrat Šolskega centra novo mesto

Šolski center Novo mesto vas v sredo, 16. 12. 2020, med 15. in 18. uro, vabi na malo drugačen dan odprtih vrat - tokrat v virtualni obliki.
Dijaki, študentje, učitelji, predavatelji in ostali zaposleni bodo predstavili izobraževalne programe in značilnosti poklicev, za katere izobražujejo, demonstrirali bodo zanimive eksperimente in utrinke s praktičnega pouka, ves čas pa bodo na voljo tudi za vaša vprašanja. Poleg videokonferenčnih dogodkov boste imeli možnost dostopa do dodatnih vsebin na spletu, kjer bodo predstavljene zaposlitvene možnosti posameznih programov, bogat nabor dodatnih dejavnosti, praktični prikaz strokovnih področij, uspehi dijakov in študenti, razgovori z uspešnimi bivšimi dijaki in študenti ter še mnogo več. Več informacij dobite na spletni povezavi.

 

Objavljeno 7. 12. 2020
13. Informativa bo potekala ONLINE

13. Informativa bo potekala 22. in 23. januarja 2021 preko spleta med 9. in 18. uro. Gre za največji vseslovenski predinformativni izobraževalni dogodek, ki se odvija tri tedne pred uradnimi informativnimi dnevi in tako na enem mestu predstavi pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo v Sloveniji ter v tujini – od srednjih šol do visokošolskih in podiplomskih programov, dodatnega izobraževanja in usposabljanja, jezikovnih tečajev, vseživljenjskega učenja itd. Je enkratna priložnost, da obiskovalci na enem mestu dobijo vse ustrezne informacije iz prve roke. 

V obeh dneh se na Informativi zvrsti obsežni del strokovnih in praktičnih predavanj, spremljevalni program, delavnice ter sejemska razstava. Več informacij o dogodku najdete na spletni strani https://www.informativa.si

 

Objavljeno 3. 12. 2020
Brezplačni webinar: Razpisi Slovenskega podjetniškega sklada

Na portalu MojeZnanje.si bo danes, 3. 12., od 17. do 19. ure, potekal brezplačni webinar Razpisi Slovenskega podjetniškega sklada. V teh časih je pomemben vidik delovanja vsakega podjetja tudi postopek prijave na različne razpise, ki so na voljo na državni ali evropski ravni. Mednje spadajo tudi razpisi Slovenskega podjetniškega sklada. Tečaj je namenjen vsem, ki ste se ali se nameravate v prihodnjih mesecih prijaviti na razpis Slovenskega podjetniškega sklada. Na dvournem webinarju boste prejeli informacije iz prve roke, ki vam bodo lahko olajšale postopke prijave oziroma kandidiranja na razpisu/ih. Prijavite se lahko na  povezavi, vsebina tečaja pa je na voljo tukaj.  

 

Objavljeno 1. 12. 2020
Spletna konferenca MeTURA - Učim se za življenje 

Izobraževalni center Geoss, Litija in Zveza Sožitje v četrtek, 3. decembra 2020, ob mednarodnem dnevu invalidov, prirejata spletno nacionalno konferenco MeTURA - Učim se za življenje. 
MeTURA – Nazaj h koreninam je projekt, ki raziskuje nove možnosti vseživljenjskega učenja za osebe z motnjami v duševnem razvoju in njihove družine. V projektu se projektni partnerji osredotočajo na aktivnosti terapevtskega vrtnarjenja in terapevtskega kuhanja, kako izvajati te aktivnosti in kakšne so njihove dobrobiti. Več o projektu boste lahko izvedeli na konferenci, prav tako bo izpostavljeno: zakaj so aktivnosti vseživljenjskega učenja pomembne za osebe z motnjami v duševnem razvoju, predstavljene bodo dobre prakse in osebne izkušnje invalidnih oseb, kako COVID-19 epidemija vpliva na aktivnosti vseživljenjskega učenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, pridružil se nam bo tudi predstavnik organizacije Thrive iz Velike Britanije, kjer se že več kot 40 let ukvarjajo s socialno terapevtsko hortikulturo.

Več o konferenci https://www.ic-geoss.si/metura-druzinsko-izobrazevanje-5
Video konferenca bo potekala v aplikaciji MS Teams, dostopate lahko preko povezave https://bit.ly/3m9wEOC. Predhodne prijave niso potrebne. 

 

Objavljeno 27. 11. 2020
Spletna delavnica: Kako objaviti spletni dnevnik (blog)

Metna knjižnica Ljubljana vabi na spletno delavnico, kjer boste spoznali, kako ustvariti svoj prvi spletni dnevniški zapis, da bo takoj na voljo vašemu občinstvu. Poučili se boste o brezplačnem orodju, ki ga boste lahko uporabili za izdelavo predstavitev vsebine in trženje vaše osebne ali poslovne skupine, ki jo želite nagovoriti preko spleta.
Delavnica bo potekala v ponedeljek, 30. 11. 2020, ob 17. uri. Prijavite se lahko na telefonsko številko 01 308 51 20 ali na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Objavljeno 25. 11. 2020
Spletna razprava na EPALE o kombiniranem učenju v izobraževanju odraslih

Vabljeni na e-platformo EPALE, kjer bo v četrtek, 26. novembra 2020, med 10. in 16. uro potekala razpravo o kombiniranem učenju v izobraževanju odraslih.

Ob 10. uri bo potekalo polurno predavanje v živo, kjer bo  dr. Lauri Tuomi, direktor Finske fundacije za vseživljenjsko učenje in član upravnega odbora EAEA, spregovoril  o kombiniranem pristopu v izobraževanju odraslih in navedel primere kombiniranega učenja na Finskem v obdobju COVID-19.  

Razprava bo potekala na povezavi, udeleženci pa že lahko predstavite in delite svoja mnenja.

 

 Objavljeno 23. 11. 2020
Strokovni dogodek Vrednotenje znanja zaposlenih, izkušnje in izzivi

Andragoški center Slovenije pripravlja v petek, 4. decembra 2020, strokovni dogodek z naslovom Vrednotenje znanja zaposlenih, izkušnje in izzivi. Dogodek je namenjen strokovni javnosti, z namenom medsebojnega informiranja strokovnih delavcev in ključnih deležnikov o poteku in rezultatih vrednotenja znanja zaposlenih v projektu ter seznanitvi z evropskimi in nacionalnimi priporočili za nadaljnji razvoj tega področja.
Dogodek bo potekal preko ZOOM aplikacije. Prijave so možne na spletni povezavi https://zaznanje.si/spletna_prijava do ponedeljka, 30. novembra 2020. Več informacij o dogodku najdete v vabilu.

 

Objavljeno 20. 11. 2020
Prisluhnite EPALE podkastu o umetni inteligenci v povezavi z učenjem in izobraževanjem odraslih

podkastu na e-platformi EPALE prisluhnete zanimivemu razmišljanju Gine Ebner iz EAEA in gostij o povezavi med umetno inteligenco in učenjem odraslih. Ta povezava je še zelo meglena in ostaja neraziskana in neuporabljena s strani strokovnjakov s področja učenja in izobraževanja odraslih. Govorijo o priložnostih, ki jih umetna inteligenca ponuja – vse od vrednotenja predhodno pridobljenega znanja, spretnosti in kompetenc do transformativnega učenja. Pogovor teče tudi o tem, zakaj ob omembi umetne inteligence še vedno najprej pomislimo na znanstveno-fantastični film, čeprav je že postala del našega življenja.

 

Objavljeno 18. 11. 2020
Drugi dan Letnega posveta o izobraževanju odraslih

Pred nami je drugi dan posveta o izobraževanju odraslih, ki letos prvič, poteka preko spleta. Izredno velika udeležba (prek 300 udeležencev) na včerajšnjem, prvem dnevu posveta, je potrdila aktualnost obravnavanih vsebin. Današnji spored bo ponovno iskal odgovore na številna aktualna vprašanja na področju izobraževanja odraslih. Razpravljali bomo o javni službi v izobraževanju odraslih, o evropskih dokumentih in virih OECD, o novi finančni perspektivi in ključnih inštrumentih za podporo okrevanju Evrope. Bodite ponovno z nami.

  

Objavljeno 17. 11. 2020
e-Novičke Andragoškega centra Slovenije 

Novembrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije prinašajo zanimive prispevke o dogajanju v izobraževanju odraslih doma in v mednarodnem okolju. V branje priporočamo članke o novostih v evropski politiki, o Vrh spretnosti, odmevnem mednarodnem spletnem dogodku, ki ga je gostila Slovenija, o konferenci EPALE in druge. V rubriki Kotiček je vaš pa objavljamo zanimive prispevke s terena.  

 

Objavljeno 17. 11. 2020
Spletni dogodki v času Tedna splošnih knjižnic

Mestna knjižnica Ljubljana je v Tednu splošnih knjižnic med 16. in 20. novembrom pripravila zanimive spletne dogodke. Pridružite se lahko delavnici zaposlitvenega razgovora preko spleta, ogledate promocijski film z naslovom  Ljubljana je mesto kulture, je mesto, ki bere in mesto, ki ima dobro knjižnico, poslušate potopisno predavanje o Nepalu in druge zanimive dogodke. Te najdete na njihovi spletni strani.

 

Objavljeno 3. 11. 2020
Letna konferenca EAEA – o izzivih in priložnostih za doseganje in dostop odraslih do učenja

Združenje EAEA organizira 19. in 20. novembra 2020 virtualno letno konferenco z naslovom Outreach and Access in Adult Learning. V razpravi o novih izzivih in priložnostih za doseganje odraslih in dostop odraslih do učenja, boste izvedeli, kako si ponudniki učenja odraslih prizadevajo preprečiti digitalno izključenost, kakšne so nove oblike festivalov učenja, kako podpreti učeče se odrasle v času samoizolacije in še veliko zanimivega. Več v programu.

interaktivnih delavnicah bodo predstavljene navdihujoče zgodbe in kreativni pristopi, študije primerov pa bodo služile kot izhodišče za širši razmislek o novih izzivih in priložnostih, ki so se pojavile med krizo, za pot naprej. Slovenija je bila povabljena, da v eni od delavnic sodeluje s svojim primerom dobre prakse – izpeljavo TVU 2020 v času covida-19. O tem bo spregovorila mag. Zvonka Pangerc Pahernik in Andragoškega centra Slovenije.

Število mest na vsaki delavnici je omejeno, zato organizatorji vabijo k zgodnji prijavi (prijavni obrazec).

Drugi dan bo namenjen pogledu na dokument EK Poti izpopolnjevanja: nova priložnost za odrasle, oziroma razpravi o tem, kako pobudo uresničevati. Ob tem boste spoznali različna orodja zagovorništva, priporočila projekta UP-AEPRO in še kaj.

 

Objavljeno 3. 11. 2020
Začasna oblika izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela

Zaradi slabšanja epidemiološke situacije in preprečevanja prenosa okužb z virusom SARS-CoV-2 je bil 30. 10. 2020 sprejet sklep o začasni obliki izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih, tudi v organizacijah za izobraževanje odraslih.

Nekaj dni pred tem so organizacije za izobraževanje odraslih prejete povzetek ukrepov, ki izhajajo iz petega paketa zakonodaje o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (Ur. l. RS, št. 152/20 – ZUOOP).

Morda vam bosta v pomoč tudi Priloga k okrožnici MIZŠ, ki jo je 1. 10. 2020 Center za poklicno izobraževanje pripravil za ravnatelje poklicnih in strokovnih šol, in Okrožnica Zavoda RS za šolstvo v zvezi s podporo pri izvajanju pouka na daljavo, ki je namenjena ravnateljem srednjih in glasbenih šol. 

 

Objavljeno 30. 10. 2020
Jesenska številka angleških e-Novičk

V tokratni izdaji e-Novičk v angleškem jeziku Andragoškega centra Slovenije lahko preberete, kako se izobraževanja odraslih v Sloveniji ponovno sooča s kriznimi razmerami. Kljub temu smo uspešno izpeljali Tedne vseživljenjskega učenja in mednarodni dogodek Andragoški kolokvij in PLA  na temo uspešnih načinov doseganja izobraženo prikrajšanih skupin odraslih. Objavljamo pa tudi zanimive članke o stanju izobraževanja odraslih v Sloveniji in našem uspešnem sodelovanju z drugimi organizacijami.

 

Objavljeno 28. 10. 2020
Letni posvet o izobraževanju odraslih (LPoIO 2020)

Vabljeni na 11. Letni posvet o izobraževanju odraslih, ki bo, letos prvič, potekal preko spleta, 17. in 18. novembra 2020. Nacionalni dogodek zaokroža dejavnosti in rezultate v politiki, razvojno-raziskovalnemu delu in praksi izobraževanja odraslih, obenem pa opozarja na skupne izzive našega področja dela.

Na dvodnevnem dogodku bomo iskali odgovore na vprašanja:

Kaj nam za obdobje 2021–2027 na področju izobraževanja prinaša novi dolgoročni proračun Evropske unije in kaj program Erasmus?
Kakšna so spoznanja globlje analize spomladanskega dogajanja v času epidemije covid-19?
Kakšna je prihodnost izobraževanja odraslih, vseživljenjskega učenja, vseh nas?
Kakšno partnerstvo bomo sklenili z umetno inteligenco?

Program in možnost prijave na dogodek najdete na spletni strani dogodka. Prijava je možna do vključno 13. novembra 2020. Prijavljeni udeleženci boste prejeli povezavo do spletnega okolja Zoom dan pred dogodkom.

  

Objavljeno 23. 10. 2020
Mednarodna spletna konferenca "Stari, ASI v ravnovesju?" - Vsakodnevno iskanje harmonije med poklicnim in zasebnim življenjem

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad vabi na mednarodno spletno konferenco z naslovom "Stari, ASI v ravnovesju?" - Vsakodnevno iskanje harmonije med poklicnim in zasebnim življenjem, ki bo 4. in 5. novembra 2020 v dopoldanskih urah (predvidoma od 8:45 do 12:00).
Iskanje ravnovesja, aktualna tema preteklih mesecev, nas kliče k ponovnemu razmisleku o našem življenju, delu, navadah, preživljanju prostega časa in odnosih z bližjimi. Več o konferenci in prijavi si lahko preberete tukaj
Pri prijavi na e-konferenco vam svetujejo, da uporabite brskalnik Chrome ali Edge. Če imate probleme s prijavo, to sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 21. 10. 2020
Obiščite virtualni karierni sejem 

V četrtek, 22. oktobra, med 10. in 19. uro bo v živo po spletu potekal karierni sejem MojeDelo.com. Karierni sejem je namenjen vsem, ki želite preveriti zaposlitvene priložnosti pri skoraj 40 domačih in tujih delodajalcih. Na voljo bo vrsta zanimivih kariernih predavanj, predstavila se bodo podjetja in organizacije s področja kadrovanja in izobraževanja, udeležite pa se lahko tudi osebnega kariernega svetovanja. Prijavite se na http://kariernisejem.com.

 

Objavljeno 21. 10. 2020
9. regijski Festival zaTE – Znanje aktivira te!

Regijski Festival zaTE – Znanje aktivira te! bo potekal od 10. do 13. novembra 2020 na petih lokacijah: Novo mesto, Črnomelj, Metlika, Trebnje in Kočevje. Organizatorja festivala Razvojno izobraževalni center Novo mesto in Zavod RS za zaposlovanje Območna služba Novo mesto, skupaj s sodelujočimi partnerji Zavodom za izobraževanje in kulturo Črnomelj, Centrom za izobraževanje in kulturo Trebnje ter Ljudsko univerzo Kočevje vabijo, da se udeležite strokovnih in drugih (e-)dogodkov, ali obiščete svetovalni kotiček oziroma e-svetovalni kotiček. Program festivala si lahko ogledate v e-koledarju. Več o festivalu pa lahko preberete tukaj.

 

Objavljeno 20. 10. 2020
Evropski teden poklicnih spretnosti 2020

V tednu od 9. do 13. novembra se bo tudi letos odvijal Evropski teden poklicnih spretnosti, pri katerem vabljene predvsem poklicne in strokovne šole, da razmislite o sodelovanju. V tem tednu lahko organizirate spletne ali druge oblike dogodkov, aktivnosti ipd., vabljeni pa tudi k delitvi vaših zgodb z mednarodne mobilnosti in projektov s tega področja izobraževanja. Več o tednu in aktivnostih najdete na spletni strani Evropskega tedna poklicnih spretnosti.

 

Objavljeno 15. 10. 2020
Oktobrske e-Novičke

V novi izdaji e-Novičk Andragoškega centra Slovenije boste našli zanimive prispevke o pestrem septembrskem dogajanju v izobraževanju. Poročamo o Tednih vseživljenjskega učenja TVU, ki smo jih iz pomladnih premaknili v jesenske dni, o uspešni izpeljavi Parad učenja po Sloveniji, o Dnevih svetovalnih središč, Dnevu za kakovost in drugem pestrem dogajanju, o katerem piše mreža izobraževalnih organizacij. 

 

Objavljeno 15. 10. 2020
Izobraževalni proces in druge dejavnosti začasno na daljavo tudi v organizacijah za izobraževanje odraslih

Zaradi izjemno resne epidemiološke situacije in izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja virusa COVID19 se bo na podlagi sklepa ministrice za izobraževanje, znanost in šport, z dne 14. 10. 2020, od 19. 10. 2020 do 1. 11. 2020 v organizacijah za izobraževanje odraslih pričel celoten izobraževalni proces, pa tudi vse preostale dejavnosti, začasno izvajati na daljavo. 
Okrožnico v zvezi z začasnim izvajanjem izobraževalne in drugih dejavnosti na daljavo.

 

Objavljeno 14. 10. 2020
Erasmus dnevi 2020 

Vabljeni k sodelovanju na Erasmus dnevih (Erasmus Days) ki bodo potekali od 15. do 17. oktobra. Vabljeni k pripravi spletnega dogodka ali številnih drugih aktivnosti, s katerimi boste vaš Erasmus+ projekt postavili na evropski zemljevid in prispevali k promociji njegovih rezultatov in učinkov. Dogodek lahko prijavite na tej spletni strani.

 

Objavljeno 13. 10. 2020
Pridružite se spletni razpravi o vključevanju starajoče se populacije in medgeneracijskem učenju 

Spletna razprava z naslovom Socialno vključevanje starajoče se populacije in medgeneracijsko učenje bo potekala 28. oktobra preko EPALE.

Delate s starejšimi? Poznate politike, strategije in iniciative, ki naslavljajo starejšo populacijo v vaši državi, regiji? Na kaj se osredotočajo? Kaj je po vašem mnenju ključnega pomena pri ohranjanju aktivnosti starejše populacije?

Pridružite se razpravi. Več informacij najdete tukaj.

 

Objavljeno 8. 10. 2020
Krajša videokonferenčna usposabljanja za poučevanje na daljavo

Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Arnesom nadaljuje z izvedbo krajših videokonferenčnih usposabljanj za poučevanje na daljavo. Za drugo polovico oktobra in prvo polovico novembra so pripravili štiri teme, ki bodo ponudile učiteljem uporabne primere za pripravo in izvedbo pouka tako v razredu kot tudi na daljavo. 

Teme webinarjev bodo:
Ponedeljek, 19. 10. 2020, od 14.30-15.30: Ustvarite privlačne interaktivne učne vsebine s spletnim orodjem H5P
Torek, 3. 11. 2020, od 14.30-15.30: Bralno matematična pismenost – Tvorjenje in upovedovanje preglednic in grafov
Ponedeljek, 9. 11. 2020, od 14.30-15.30: Prihranite čas pri preverjanju znanja učencev/dijakov
Ponedeljek, 16. 11. 2020, od 14.30-15.30: Kako vem, kateri digitalni vir je uporaben in resničen?

Na usposabljanje se prijavite na povezavi http://bit.ly/prijava-eurice-oktober do srede, 14. oktobra, do 12. ure. Če ste septembrska usposabljanja zamudili, imate na spletnem portalu SIO na voljo povzetke v obliki strnjenih posnetkov.

 

Objavljeno 7. 10. 2020
Konferenca Prihodnost dela: Še lahko zarišemo jasno ločnico med poslovnim in zasebnim življenjem?

Na letošnji konferenci ZLUS, ki bo potekala od 12. do 16. 10. preko spleta, bodo spregovorili o prihodnosti dela in iskali odgovore na vprašanje ali še lahko zarišemo jasno ločnico med poslovnim in zasebnim življenjem.

Program konference je zasnovan v želji, da bi lažje obvladovali svoje poslovno življenje, hitreje opravljali svoje delo, izboljšali odnose ter skrbeli za svoje zdravje, posledično pa imeli več prostega časa in bolje razumeli svoje bližnje. Dogajanje bo razporejeno skozi ves teden, kjer bo vsak dan v tednu poskrbljeno za aktualne vsebine. Več o konferenci in programu najdete na spletnem naslovu.

  

Objavljeno 6. 10. 2020
Vrh spretnosti 2020: Strategije spretnosti za svet v okrevanju

Slovenija bo v sodelovanju z OECD 9. oktobra 2020 gostila tretji Vrh spretnosti 2020 z naslovom Strategije spretnosti za svet v okrevanju.

Namen dogodka je spodbuditi globalno razpravo o tem, kako lahko politike in prakse s celostnim pristopom in sodelovanjem vseh akterjev pripomorejo k spodbujanju kulture in razvoju sistemov vseživljenjskega učenja z obravnavo tematik in vprašanj, povezanih z demografskimi in okoljskimi vprašanji, razvojem digitalizacije, skupnim podpisom za trajnostno naravnanost gospodarstva in družbe v globalnem svetu. Letošnji Vrh spretnosti se posebej usmerja v okrevanje in odpornost posameznikov in sistemov v luči epidemije koronavirusne bolezni.

Dogodek bodo virtualno spremljale delegacije z vsega sveta, visoki predstavniki mednarodnih organizacij UNESCO ter Sveta Evrope. Zbrane bosta uvodoma nagovorila predsednik Vlade Republike Slovenije, Janez Janša, in namestnik Generalnega sekretarja OECD, Ulrik Vestergaard Knudsen. Slovensko delegacijo bo v Kongresnem centru Brdo pri Kranju vodila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec.

Dogodek boste lahko spremljali v neposrednem spletnem prenosu. Povezava bo objavljena v dneh pred dogodkom na spletni strani: https://skills-summit-slovenia.sta.si, kjer so na voljo vse ostale informacije o dogodku.

 

Objavljeni 6. 10. 2020
Promocijski dogodek ob izidu monografije E-izobraževanje za digitalno družbo

Vabljeni na promocijski dogodek ob izidu monografije E-izobraževanje za digitalno družbo v ponedeljek, 12. oktobra 2020, od 9.30 do 10.30 v Veliko dvorano Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, na Masarykovi 16 v Ljubljani. Monografija predstavlja zaokrožen pogled na e-izobraževanje, online izobraževanje, odprto izobraževanje in na druge sodobne trende v izobraževanju. Nastala je na podlagi teoretičnega znanja in praktičnih izkušenj avtorjev z delom na področju e-izobraževanja.
Na dogodek se lahko prijavite z elektronsko prijavnico najkasneje do četrtka, 8. oktobra.

 

Objavljeno 1. 10. 2020
Svetovni dan učiteljev

5. oktober je za svetovni dan učiteljev razglasil Unesco na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi. Statistični urad RS je v ta namen pripravil zanimiv prispevek o zaposlenih v izobraževanju. Prikazali so nekatere ključne statistične podatke in kazalnike o vzgojiteljih, osnovnošolskih, srednješolskih ter višje in visokošolskih učiteljih ter izobraževanju v Sloveniji. Prispevek si lahko ogledate tukaj.

   

Objavljeno 29. 9. 2020
Spletna konferenca skupnosti EPALE

Vabljeni, da se 6., 7. in 8. oktobra 2020 udeležite EPALE spletne konference, na kateri se bo zbrala skupnost izobraževalcev odraslih iz vse Evrope. Konferenca se bo osredotočala na prednostna področja izobraževanja odraslih, kot je digitalno učenje, vseživljenjsko spopolnjevanje in socialna vključenost in vas z raznolikim naborom ključnih govorcev, panelnih razprav in interaktivnih delavnic spodbudila k razmisleku in deljenju idej o teh tematikah. 

Konferenca je zasnovana kot javni dogodek, ki ga boste lahko brez registracije spremljali v živo preko platforme EPALE in facebook strani EPALE. Svoja vprašanja boste lahko zastavljali sproti v komentarjih ali pa vnaprej na straneh vsakega govora ali diskusije, ki jih najdete na strani konference. V okviru konference bodo potekale tudi tematske delavnice in nacionalne panelne razprave, ki se jih bodo lahko udeležili le prijavljeni udeleženci. 

  

Objavljeno 29. 9. 2020
Dialoško predavanje: Čigavo delo je spreminjanje kulturnih vzorcev? 

Kulturni bazar 2020 prinaša bogat program strokovnega usposabljanja. V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani bo 6. 10., od 9.00 do 10.00 ure, potekalo predavanje mag. Ivane Djilas in dr. Renate Salecl, ki bosta v pogovoru preizprašali odnos do drugačnosti v slovenskem okolju. Vprašali se bosta, kako otrokom nehote prenašamo stereotipe o rasi, spolni usmerjenosti in položaju žensk. Še posebej bosta izpostavili vlogo umetnosti v spreminjanju kulturnih vzorcev. V pogovoru bosta nanizali primere iz osebnih izkušenj in literature, ki bodo pomagali osvetliti zagate z raznimi vrstami izključevanja, s katerimi se srečujemo v Sloveniji.

Predavanje v okviru strokovnega usposabljanja –  Kulturnega bazarja je del skupne akcije TVU 2020 Migracije in izzivi večkulturnosti. Neposredni prenos plenarnega predavanja bo tudi na 3. programu Radia Slovenija – ARS.

 

Objavljeno 28. 9. 2020
Septembrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V tokratni številki e-Novičk lahko preberete o virtualnem odprtju Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) in prvem mednarodnem dogodku preko platforme ZOOM. V 14 slovenskih mestih so bile prirejene Parade učenja, dogodki TVU tečejo še do 9. oktobra. Zanimivi so tudi prispevki o dogajanjih na Dnevih svetovalnih središč, ter številni prispevki v rubriki Kotiček je vaš. Vabljeni k branju.

  

Objavljeno 23. 9. 2020
Sodelujte v javni razpravi o predlogu Pravilnika o standardih in normativih za financiranje in izvajanje javne službe na področju izobraževanja odraslih

Predlog Pravilnika o standardih in normativih za financiranje in izvajanje javne službe na področju izobraževanja odraslih določa metodologijo za določitev vrednosti javnoveljavnega izobraževalnega programa osnovne šole za odrasle in svetovalne dejavnosti v izobraževanju odraslih, obseg javne službe na področju izobraževanja odraslih ter standarde prostorov in opreme za izvajanje javne službe. Predlog predpisa je bil objavljen 18. septembra 2020 na spletnem podportalu E-demokracija v rubriki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Komentarje lahko oddate do 5. oktobra 2020.

 

Objavljeno 23. 9. 2020
Nov jezik – nova priložnost

Filozofska fakulteta v Univerze v Ljubljani v študijskem letu 2020/21 razpisuje tečaje iz 30 klasičnih in modernih jezikov. Izvajajo jih ustrezno usposobljeni predavatelji in predavateljice z dolgoletnimi izkušnjami. Jezikovni tečaji se pričnejo v tednu od 19. do 22. oktobra, vpis pa je mogoč do četrtka, 15. oktobra. Dodatne informacije o jezikovnih tečajih in o prijavi dobite na spletnem naslovu, lahko pa pišite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. oziroma pokličite na tel. št. 01 241 1047.

    

Objavljeno 23. 9. 2020
Evropski dan jezikov 2020

26. septembra praznujemo Evropski dan jezikov. Ta dan je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Z namenom obeležitve letošnjega Evropskega dneva jezikov Evropska komisija načrtuje spletni dogodek, ki bo potekal v ponedeljek 28. septembra 2020. Dogodek z naslovom “Education begins with language” – Izobraževanje se začne z jezikom, bo potekal v Bruslju. Vsi, ki si želite prisostvovati na spletnemu dogodku, si morate ustvariti EU login račun. Konferenca bo potekala od 10. do 12. ure, ob 14.00 uri pa bo Evropska komisija premierno pokazala video, ki izpostavlja jezikovne projekte, ki so prejeli Evropsko jezikovno priznanje ali bili financirani v okviru programa Erasmus+. Slednji bo organiziran kot 30-minutni YouTube dogodek.

 

Objavljeno 21. 9. 2020
Vabljeni na Dneve svetovalnih središč

Izkoristite priložnost za nasvet o izobraževanju med Dnevi svetovalnih središč za informiranje in izobraževanje odraslih, ki bodo letos med 23. in 25. septembrom potekali po Sloveniji. Na številnih javnih mestih bo sedemnajst svetovalnih središč (središč ISIO) skupaj s partnerskimi organizacijami pripravilo več medijsko odmevnih dogodkov o možnostih formalnega in neformalnega izobraževanja v novem šolskem letu ter o svetovalni podpori odraslim v izobraževanju. Seznam izobraževalnih in promocijskih dogodkov, ki bodo spodbujali k vključevanju v izobraževanje in učenje, si lahko ogledate tukaj.

 

Objavljeno 18. 9. 2020
Erasmus akreditacija - vabljeni na predstavitvi

Erasmus akreditacija je orodje, namenjeno organizacijam, ki želijo vzpostaviti ali nadaljevati mednarodno sodelovanje. Dodelitev Erasmus akreditacije potrjuje, da je institucija oz. organizacija pripravila načrt za izvedbo visokokakovostnih aktivnosti mobilnosti v okviru širših prizadevanj za razvoj svoje organizacije. Rok prijave je 29. oktober 2020 (ob 12:00:00).  
CMEPIUS je za vas pripravil dve predstavitvi. Prva bo splošna za vse sektorje 18. 9., ob 13.00 uri – vse informacije najdete na http://www.erasmusplus.si/razpis/erasmus-akreditacija/. Druga predstavitev, na katero pa vas še prav posebej vabijo, saj bo namenjena prav področju izobraževanja odraslih, pa bo v četrtek, 24. 9. 2020 ob 10.00 uri. Predstavili vam bodo tudi primer dobre prakse s področja poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Vljudno vabljeni, da se na dogodek, ki bo potekal preko ZOOM-a, prijavite na https://ankete.cmepius.si/index.php/219672?lang=sl

 

Objavljeno 14. 9. 2020
Strokovni posvet: Osebni in družbeni pomen izobraževanja na daljavo

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje vabi na strokovni posvet na temo: Osebni in družbeni pomen izobraževanja na daljavo. Posvet bo potekal 24. 9. 2020, ob 09:30, na Pravni fakulteti v Ljubljani. Program in obvezna prijava sta objavljena tukaj.

 

Objavljeno  14. 9. 2020
Vabljeni na dogodke v Tednih vseživljenjskega učenja od 4. 9.  do 9. 10. 2020

Potekajo jubilejni Tedni vseživljenjskega učenja (TVU 2020). V Koledarju prireditev TVU poglejte, kje po vsej Sloveniji potekajo različni dogodki TVU in izberite svojo priložnost za učenje. 
25. Nacionalno odprtje Tednov je bilo letos virtualno, a nič manj slovesno. Posnetek si lahko ogledate na spletnem naslovu https://tvu25.acs.si/odprtje. Spremljajte nas tudi preko Facebook strani TVU.

    

Objavljeno 4. 9. 2020
Bodite z nami na odprtju 25. Tednov vseživljenjskega učenja (TVU 2020)

Danes slavimo učenje in četrt stoletja festivala učenja TVU. Vabljeni, da se nam ob 11. uri pridružite na slavnostni prireditvi. Tokrat bo zaradi zdravstvenih razmer potekala virtualno. Dogodek bo mogoče spremljati na povezavi: https://tvu25.acs.si/odprtje.

 

Objavljeno 28. 8. 2020
25. Tedni vseživljenjskega učenja (4. 9. – 9. 10. 2020)

Približujejo se letošnji jubilejni Tedni vseživljenjskega učenja (TVU). Znane razmere nas silijo, da letošnje dogajanje v TVU zastavimo zelo drugače. Verjamemo, da nam bo vsem skupaj uspelo. V Koledarju prireditev TVU poglejte, kje po vsej Sloveniji bodo potekale dogodki TVU in izberite svojo priložnost za učenje. 
25. Nacionalno odprtje Tednov bo v petek, 4. septembra, potekalo virtualno (https://tvu25.acs.si/odprtje). Drugačna kot prejšnja leta in v prilagojenem obsegu, a še vedno zanimiva in raznolika, bo tudi Parada učenja 2020, ki bo v sredo, 9. septembra, potekala na 14-ih lokacijah po Sloveniji. Spremljajte nas tudi preko Facebook strani TVU.

 

Objavljeno 28. 8. 2020
Dnevi slovenskih svetovalnih središč

Izkoristite priložnost za nasvet o izobraževanju med 16. Dnevi svetovalnih središč za informiranje in izobraževanje odraslih (Središča ISIO), ki bodo letos med 23. in 25. septembrom potekali po Sloveniji. Na številnih javnih mestih bodo izpeljani zanimivi izobraževalni in promocijski dogodki, ki bodo spodbujali k vključevanju v izobraževanje in učenje. Vabljeni, da se jih udeležite.

 

Objavljeno 21. 8. 2020
Dvojna številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Poletna dvojna številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije pred začetkom novega šolskega leta prinaša utrinke z nedavnih strokovnih posvetov in povzemajo druge dogodke. Letošnja jesen je nova pomlad: vrstile se bodo prireditve Tednov vseživljenjskega učenja (TVU), ki smo jih vajeni maja in junija, sodelovali bomo v Nacionalnem mesecu skupnega branja, s partnerji bomo zasedli stojnico na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, bližajo se Dnevi svetovalnih središč in drugi dogodki. Poletje je bilo pestro tudi v lokalnem okolju, zato je rubrika Kotiček je vaš ponovno pestra in zanimiva.

 

Objavljeno 19. 8. 2020
30. Dnevi evropske kulturne dediščine in 8. Teden kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine so najprepoznavnejši vseevropski projekt pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije na področju kulture, ki bodo potekali od 26.9. do 10.10.2020. DEKD so naravnani tematsko in tudi letošnja tema Spoznaj? Varuj! Ohrani. Ob jubilejnih Dnevih evropske kulturne dediščine (DEKD) bo potekalo več kot tristo petdeset dogodkov po vsej Sloveniji in v zamejstvu. Program dogodkov in dejavnosti DEKD in TKD 2020 je objavljen na spletni strani. Dogodke pripravljajo številni muzeji, galerije, arhivi, knjižnice, šole, vrtci, nevladne organizacije, predvsem pa številni zavzeti posamezniki, ki s tem prispevajo h krepitvi zavesti o pomenu kulturne dediščine in s tem k njenem ohranjanju. Osrednji celodnevni otvoritveni dogodek bo 25. septembra v Semiču. Teden kulturne dediščine je nacionalni medresorski projekt, ki je vsebinsko in terminsko usklajen z DEKD, pri katerem so naše osrednje ciljne skupine otroci v vrtcih, učenci, dijaki in študentje.

 

Objavljeno 23. 7. 2020
Na portalu EPALE o izobraževalnih programih za razvoj pismenosti in temeljnih zmožnosti odraslih

V obdobju od julija do septembra se bodo na portalu EPALE posvečali tematiki na področjih kritične pismenosti, zdravstvene pismenosti, finančne pismenosti, matematičnih spretnosti, digitalnih spretnosti za vse. Več na: https://epale.ec.europa.eu/sl/blog/epale-focus-basic-skills-learning-provision

16. in 17. septembra 2020 pa boste lahko sodelovali tudi v spletni razpravi s področja izobraževalnih programov za razvoj pismenosti in temeljnih zmožnosti odraslih.
Vabljeni k ogled in soustvarjanju tematskih vsebin!

 

Objavljeno 22. 7. 2020
Nacionalni medresorski posvet Branje kot vrednota?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo, Andragoški center RS, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Cankarjev dom ter Bralno društvo Slovenije kot izvršni producent, vabijo na celodnevni nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Branje kot vrednota?, ki bo v torek, 8. septembra 2020, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Posvet bo namenjen skupnemu razmisleku o ozaveščanju širše javnosti o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture. Več informacij o posvetu ter prijavi dobite na spletni strani.

  

Objavljeno 22. 7. 2020
Spletni tečaji: pripravljeni v novo šolsko leto

Na Arnesu želijo učiteljem in profesorjem omogočiti, da v novo šolsko leto vstopijo z vse bolj pomembnim znanjem o rabi brezplačnih in varnih spletnih storitev na področju izobraževanja. Več informacij lahko najdete na spletni strani https://novice.sio.si/2020/08/19/webinarji-zgodbe-izza-solskih-katedrov.

 

Objavljeno  21. 7. 2020
Tedni vseživljenjskega učenja 2020 – vabljeni k sodelovanju

Tedne vseživljenjskega učenja (TVU 2020) smo letos premaknili v jesenski čas, in sicer potekali bodo od 4. septembra do 9. oktobra. V tem času pa lahko podjetja, ustanove oz. skupine in drugi, ki bi želeli sodelovati v TVU, že prijavite načrtovane prireditve TVU na spletni strani https://tvu.acs.si/prijava. Objavljene bodo v spletnem koledarju prireditev TVU 2020. V okviru TVU bo predvidoma 9. 9. 2020 na 12 lokacijah po Sloveniji potekala tudi Parada učenja - Dnevi učečih se skupnosti. Vabljeni, da z nami soustvarjate festival učenja.

 

Objavljeno 24. 6. 2020
Poletna številka angleških e-Novičk

V poletni številki angleških e-Novičk preberite, kako smo preživeli pomladne mesece. V dneh osamitve smo se naučili marsikaj novega. Izkazalo se je, da smo izobraževalci odraslih zgledni učenci. V preteklosti smo govorili, da izobraževanje na daljavo ne deluje, ker učenje temelji na osebnih stikih. Pa deluje, in to celo zelo dobro. Neformalne oblike učenja so na daljavo morda zaživele še prej in bolje kot formalno izobraževanje odraslih. O tem in vsem, kar se je pri nas in po Sloveniji dogajalo od pomladi, preberite v poletni številki SIAE Newsletter.

 

Objavljeno 20. 6. 2020
Javni razpis za izpopolnjevanje strokovnih delavcev v višjem strokovnem izobraževanju in izobraževalcev v neformalnih izobraževalnih programih za odrasle od 2020 do 2022

Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je objavljen Javni razpis za izpopolnjevanje strokovnih delavcev v višjem strokovnem izobraževanju in izobraževalcev v neformalnih izobraževalnih programih za odrasle od 2020 do 2022. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje programov izpopolnjevanja za zaposlene, ki so prepoznani kot ustrezen kader za opravljanje izobraževalnega dela v programih višjega strokovnega izobraževanja ali v neformalnih izobraževalnih programih za odrasle, ter sofinanciranje priprave strokovnih podlag za sistemsko spremljanje potreb po izpopolnjevanju.

 

Objavljeno 19. 6. 2020
Sodelujte v spletni razpravi o prihodnosti izobraževanja odraslih

Platforma EPALE bo 8. julija med 10. in 16. uro gostila spletno razpravo o prihodnosti izobraževanja odraslih. Razprava bo na enem mestu združila poglede o prihodnosti sektorja izobraževanja odraslih, novih izzivih in priložnostih. Vodila jo bo Gina Ebner, generalna sekretarka Evropskega združenja za izobraževanje odraslih – EAEA. Pridružite se razpravi in s člani skupnosti EPALE podelite svoje velikopotezne ali previdne, optimistične ali zaskrbljene poglede o prihodnosti izobraževanja odraslih. Zapišite svoje izkušnje, nasvete, študije primerov in dobre prakse. Že od 29. junija naprej se lahko predstavite ali objavite svoje komentarje o obravnavani temi. Razprava bo potekala na tej povezavi, kjer že najdete več informacij. 

 

Objavljeno 19. 6. 2020
Dogodkovnik NMSB 2020 – zemljevid bralnih dogodkov za vse generacije na enem mestu

Vabljeni k ogledu spletnega Dogodkovnika NMSB 2020, kjer boste našli raznovrstne bralne in z branjem povezane kulturne dogodke na enem mestu. 
Dogodkovnik NMSB je neločljivi del Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB). Že tretje leto zapored je osrednje stičišče različnih izvajalcev in organizacij po vsej Sloveniji in širšem kulturnem prostoru, ki organizirajo raznovrstne dogodke za spodbujanje branja in bralne kulture v vseh oblikah, za vse generacije.
Na https://nmsb.pismen.si/ lahko najdete dogodke (tudi virtualne), kot so predavanja, skupna branja, pogovori o knjigah, knjižne sejme, razstave o knjigah in avtorjih, bralne delavnice v naravi … in še mnogo več.  

Dogodkovnik se polni skozi vse leto, še posebej pa oživi v času Nacionalnega meseca skupnega branja. Letos bo trajal od 8. septembra, ko praznujemo mednarodni dan pismenosti, do 11. oktobra, do konca Tedna otroka®. Z akcijo spodbujamo branje kot vrednoto pri vseh generacijah bralcev prek skupnega branja, z branjem povezanimi dogodki ter s širjenjem, izposojo in nakupom knjig. 

  

Objavljeno 18. 6. 2020
Mednarodna konferenca Kreativna učna okolja

Medpodjetniški izobraževalni center Šolskega centra Celje vabi na Mednarodno konferenco Kreativna učna okolja,  ki bo potekala v sredo, 11. novembra 2020, v Kongresnem centru Rimske Terme. 
Konferenca je namenjena vsem izobraževalcem, ki želite in se trudite slediti spremembam v družbi in novi realnosti ter tako v svoje delo vključujete kreativne, inovativne metode poučevanja in digitalno tehnologijo. Konferenca spodbuja koncept učenja v najširšem smislu, ki povezuje učeče se in izobraževalce z različnimi viri, vsebino in tehnologijo. Več informacij na spletni strani konferenca.sc-celje.si.

 

Objavljeno 18. 6. 2020
Brezplačni videovodiči na portalu središč za samostojno učenje

Obiščete portal središč za samostojno učenje (SSU), kjer je na voljo kar 161 brezplačnih videovodičev, namenjenih učenju uporabe računalnika, uporabe pametnega telefona ter učenju digitalnega ustvarjanja in programiranja. Poleg videoposnetkov so pri posamičnem vsebinskem sklopu na voljo še kratka navodila, za vsak filmček pa je objavljen tudi opis znanj in spretnosti.

 

Objavljeno 16. 6. 2020
Junijske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Tik pred poletnimi počitnicami prihajajo med vas junijske e-Novičke. Nekoliko se še oziramo na koronačas, večinoma pa predstavljamo tekoče in nastajajoče projekte.
Vabimo k prijavi dogodkov Nacionalnega meseca skupnega branja. Posebno ponosni smo, da bo to letos ena od skupnih akcij Tednov vseživljenjskega učenja (TVU). Obiščite našo spletno stran Kam po znanje in vpišite svoje programe izobraževanja in učenja za leto 2020/2021. Kaj se dogaja na lokalni ravni? Preglejte rubriki Kotiček je vaš ter Novi koronavirus in mi. 

   

Objavljeno 11. 6. 2020
Spletna delavnica: Karierni premiki 

Mestna knjižnica Ljubljana organizira v četrtek, 18. junij 2020, ob 17. uri spletno delavnico na temo kariernih premikov, kako zamenjam svojo kariero?
Kaj storiti, ko se zavemo, da nas naša karierna pot ne osrečuje več in bi si želeli nekaj drugega, nekaj več? Kako ozavestiti svoje želje, premagati strah pred neznanim in stopiti novim izzivom naproti? Dodatne informacije. Prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali 01 308 51 21.

 

Objavljeno 10. 6. 2020
Video prispevki projekta Evropski program za učenje odraslih (EPUO) 

V okviru projekta Uresničevanje prenovljenega Evropskega programa za učenje odraslih (EPUO)  v obdobju 2017–2019 v Sloveniji smo pripravili tudi zbirko desetih video prispevkov. Posebno pozornost smo v tem obdobju namenili priporočilu Sveta EU Poti izpopolnjevanja: nove priložnosti za odrasle. Splošni cilj nacionalnih projektov EPUO je doseči prepoznavnost sporočil programa in spodbujati vključevanje nizko izobraženih, tistih z nizkimi spretnostmi in drugih ranljivih na nacionalni ravni v izobraževanje, usposabljanje in/ali VŽU. 

Deset samostojnih videov, ki skupaj tvorijo celoto, se tako vsebinsko razlikuje od izdelkov prejšnjih projektnih obdobij EPUO 2015–2017 ter 2012–2014, kjer smo podrobneje obravnavali posamezne ranljive ciljne skupine.

 

Objavljeno 5. 6. 2020
Strokovni posvet na temo ponovne socializacije otrok: vrnitev v vrtec in šolo

V torek, 9. maja 2020, ob 19 uri, bo preko spleta potekal strokovni posvet na temo ponovne socializacije otrok: vrnitev v vrtec in šolo.

Po dvomesečnem oddaljenem šolanju so se šolarji vrnili v šolske klopi in otroci v vrtce. Na spletnem strokovnem posvetu, ki ga organizira Mojeznanje.si, se bodo slovenski strokovnjaki in predstavniki stroke pogovarjali o tem, kako naprej, ko se življenje vrača v običajne tirnice.

Učiteljica Renata Filipič, prof., bo spregovorila, kako sedaj pedagoški delavci pristopajo do otrok, kako se je način dela spremenil in zakaj, psihologinja dr. Andreja Poljanec in psihoterapevtka Marina Noč pa bosta podali razlage, kako razumeti otroke in kako jim pri ponovni socializaciji čimbolj pomagati, kako ublažiti stresne situacije. Predstavnik staršev dr. Anton Meden bo podal še svoje izkušnje pri komuniciranju z ravnatelji, učitelji in ostalimi starši, Gregor Pečan, predstavnik ravnateljev pa bo osvetlil še vlogo vodstva šole pri organizaciji dela in podajanje navodil zaposlenim in staršem otrok.

Več informacij na https://www.mojeznanje.si/Webinarji/Strokovni_posvet_na_temo_ponovne_socializacije_otrok_Vrnitev_v_vrtec_in_solo/

 

Objavljeno 4. 6. 2020
Naučimo se posneti in zmontirati kratek video

V juniju bomo organizirali prvo letošnjo EPALE delavnico, tekom katere se boste naučili posneti in zmontirati kratek video. Delavnica je namenjena strokovnim delavcem na področju izobraževanja odraslih, ki bi se želeli preizkusiti v snemanju in montiranju kratkih videov, s pomočjo katerih lahko obogatijo tudi svoje prispevke, ki jih pripravljajo za objavo na platformi EPALE. Delavnica bo potekala v več fazah; od teorije, do končnega izdelka, izvedena pa bo v  celoti preko spleta. Vsebovala bo veliko samostojnega praktičnega dela ob podpori mentorja.

Delavnica bo potekala v treh delih: torek, 9. junij 2020 ob 11.00 – 13.00 - v uvodnem teoretičnem delu boste poleg nekaj teoretičnih osnov dobili praktična navodila in napotke, ki vam bodo pomagali pri samostojni izdelavi videa, kar je tudi cilj delavnice. Praktični del: četrtek, 11. junij 2020 - delo na scenariju in torek, 16. junij 2020, od 10.00 do 15.00 - online delo z mentorjem na montaži. Delavnico bo vodil Marko Kumer Murč - režiser, scenarist in producent. Več o delavnici in prijavi na spletni strani EPALE.

 

Objavljeno 1. 6. 2020
Rok za oddajo prijave na Javni razpis za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2020

Vlada je 21. maja izdala sklep, po katerem prenehajo veljati začasni ukrepi v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja COVID-19. Sklep začne veljati 1. junija, kar pomeni, da bo razpis MIZŠ za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2020  (med drugim tudi za sofinanciranje TVU, Parade učenja in študijskih krožkov) ponovno odprt.Rok za oddajo prijave je po novem osmi dan od dneva prenehanja ukrepov, torej 9. 6. 2020. Informacija je objavljena tudi na spletni strani: https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/javni-razpis-za/.

   

Objavljeno 26. 5. 2020
Pridružite se spletni razpravi na portalu EPALE o razvoju digitalnih spretnosti

Tema, ki ji na EPALE posvečamo nekaj več pozornosti že od aprila, zaznamovala pa bo tudi maj in junij, je digitalne spretnosti kot zagotavljanje dostopa do priložnosti za učenje. Sovpada s trenutkom, ko se še kako zavedamo, da so digitalne spretnosti za vse nas nadvse pomembne in potrebne. 

Spletni dogodek, ki bo v sredo, 27. maja 2020, med 10. in 16. uro, bo tej temi namenjena tudi spletna razprava. Moderirala jo bosta tematski koordinator EPALE, Altheo Valentini, in asistentka za vsebino, Claudia d’Eramo. Razprava, ki se ji lahko pridružite na tej strani, bo potekal v angleškem jeziku.

Izkoristite priložnost in podelite svoje izkušnje ter mnenja o naslednjih temah: digitalna inkluzija, ovire pri digitalnem dostopu, učenje na daljavo, kako prilagoditi izobraževanje odraslih trenutni situaciji. Svojo predstavitev ali uvodno pobudo za razpravo lahko zapišete že pred pričetkom razprave. 

 

 Objavljeno 25. 5. 2020
21. Nacionalni teden prostovoljstva

Slovenska filantropija med 25. in 31. majem že tradicionalno organizira Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje.
Na Slovesni dan prostovoljstva, ki bo v ponedeljek, 25. maja 2020, bodo razglasili prejemnike nazivov: Junaki našega časa (šole in dijaški domovi z najbolje organiziranim prostovoljstvom), Naj prostovoljec in Naj prostovoljka zaposlen/-a v javni upravi, Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev ter Prostovoljstvu prijazno mesto 2020 (občine, ki aktivno spodbujajo prostovoljstvo). Na Veseli dan prostovoljstva, 27. maja 2020 pa bodo v večjih krajih po Sloveniji prostovoljci delili časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame. Več na spletni strani.

  

Objavljeno 24 5. 2020
Brezplačni webinar: Mali in veliki triki za delo v Excelu

Izkoristite možnost brezplačnih webinarjev MojeDelo.com. Tokrat boste lahko osvežili in nadgradili svoje znanje programa Microsoft Office Excela. Znanje programa boste usvojili v štirih serijah. Prvo srečanje je v ponedeljek, 25. 5. 2020, ob 14. uri. Več na spletni strani.

 

Objavljeno 18. 5. 2020
Majske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Majske e-Novičke so bogatejše kot običajno.  Številni prispevki ponazarjajo odlično delovanje različnih dejavnosti v izobraževanju odraslih. Kažejo, da je bilo delo uspešno opravljali tudi na daljavo. Iznajdljivost izobraževalcev odraslih nima meja. Internet je pomagal uresničiti celo zamisli, za katere niso verjeli, da so mogoče.

Tedne vseživljenjskega učenja (TVU) smo prestavili na jesen, na prenovljeni spletni strani pa uspešno širijo virus učenja. Posebno zanimivi so prispevki iz lokalnega okolja. Rubriki Novi koronavirus in mi ter Kotiček je vaš pa sta postali stičišče izkušenj, razmišljanj in dogajanja širom Slovenije.  

 

Objavljeno 15. 5. 2020
Teden ljubiteljske kulture (TLK 2020) 

Letos se bo navkljub neugodni situaciji za kulturne prireditve Teden ljubiteljske kulture (TLK) – največji praznik kulture in umetnosti v Sloveniji – vseeno zgodil oz. se že dogaja. Sedmi Teden ljubiteljske kulture 2020 bo potekal od 15. do 24. maja (v razširjenem terminu pa do 15. junija) v nekoliko drugačni obliki, kot smo bili vajeni do sedaj. Zaradi aktualne situacije v zvezi z novim koronavirusom bo večina aktivnosti potekala na medmrežju – na spletni strani TLK tlk.jskd.si ter na socialnih omrežjih, Facebooku in Instagramu. Rdeča nit letošnjega festivala ljubiteljske kulture in umetnosti je inštrumentalna glasba, za večjo promocijo le te med mladimi in mladimi po srcu pa bo poskrbel letošnji ambasador, klarinetist, pevec, radijski in televizijski voditelj, Dejan Kranjc.

 

Objavljeno 15. 5. 2020
Nacionalni mesec skupnega branja 2020 - vabilo k sodelovanju

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podpira nacionalni projekt s področja branja in bralne kulture - Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB). Na svoji spletni strani je objavilo povabilo k sodelovanju pri dopolnjevanju spletne aplikacije Dogodkovnik 2020 na naslovu https://nmsb.pismen.si.

Dogodkovnik 2020 ali t. i. bralni zemljevid skozi vse leto ponuja zbir raznovrstnih dogodkov in je neločljivo povezan z Nacionalnim mesecem skupnega branja, ki poteka vsako leto od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do konca Tedna otroka v oktobru. Da bi z dogodkovnikom lahko dobili čim širšo sliko letnega dogajanja na področju bralne kulture in bralne pismenosti v Sloveniji, je za leto 2020 dogodkovnik že dostopen in vabijo k vpisovanju vseh dogodkov - tistih, ki jih načrtujete, in tudi tistih, ki so bili v letu 2020 že izvedeni. Letos prvič posebej vabijo tudi k vpisovanju virtualnih in spletnih dogodkov.

 

Objavljeno 14. 5. 2020
SVOS – Spletni vprašalnik ocenjevanje spretnosti

Pričela se je prva izvedba usposabljanja strokovnih delavcev za vpeljavo inštrumenta SVOS – Spletnega vprašalnika ocenjevanje spretnosti. Usposabljanje bo potekalo na daljavo med 8. in 20. majem 2020. Udeleženci se bodo usposobili za samostojno izvajanje individualnega ocenjevanja spretnosti odraslih z inštrumentom SVOS in uporabo rezultatov individualnega ocenjevanja v okviru dejavnosti izobraževanja za dvig kompetenc odraslih v svojih organizacijah. Obeta se dinamično in interaktivno delo, saj bodo zraven samostojnega dela udeležencev, potekala predavanja 'v živo' v aplikaciji Zoom. Več o spletnem vprašalniku lahko izveste na spletni strani Andragoškega centra Slovenije https://svos.acs.si.

 

Objavljeno 13. 5. 2020
Spletna delavnica: Odkrijmo skrite kompetence

Karierni centri Univerze v Ljubljani vabijo v torek, 26. maj 2020, ob 13.00, na spletno delavnico, kjer boste odkrivali, katere kompetence ste s tovrstnimi mednarodnimi izkušnjami pridobili, kako jih prepoznati in kako jih zapisati ter predstaviti delodajalcu.

Kompetence, ki jih delodajalci iščejo pri potencialnih kandidatih, so sposobnost reševanja izzivov,  zanesljivost, prilagodljivost, kooperativnost, samoiniciativnost ipd. Pridobivamo in razvijamo jih na različne načine, včasih tudi ne da bi se tega zavedali in jih pri prijavi na delo nehote »skrijemo«. Da bo čim manj kompetenc ostalo skritih, vabljeni, da se pridružite na spletni delavnici. Prijava je obvezna. Več informacij je na voljo tukaj.

 

 Objavljeno 11. 5. 2020
Pobuda Zgodbe skupnosti EPALE

V skupnosti EPALE se zavedajo, da je prav zdaj čas, da se izobraževalci odraslih povežemo, delimo izkušnje in motiviramo ter navdihujemo tudi druge. Vabijo vas, da delite svojo zgodbo in izkušnjo, kako je epidemije koronavirusa (COVID-19) vplivala na vas in vaše delo, kako ste se spopadli z novimi izzivi, prilagodili poučevanje na daljavo in hkrati spodbujali učeče se, da bi te nove oblike učenja uporabljali. Več o sodelovanju najdete tukaj.

 

Objavljeno 11. 5. 2020
Webinar: Sara Isaković: Psihološka odpornost

Karierni centri Univerze v Ljubljani vabijo na webinar o psihološki odpornosti s Sara Isaković, dobitnico srebrne olimpijske kolajne in raziskovalke psihologije. Sara Isaković se kot nekdanja vrhunska športnica zaveda, kako pomemben je um, pa ne samo v športu, temveč tudi v vsakdanjem življenju. Soočanje s stresom in nevarnimi situacijami v življenju. Pomembnost psihološke priprave. Kognitivna obremenitev v kriznih situacijah in posledične napake. Pritiskom in tveganjem smo izpostavljeni vsi … In kako se na to odzvati? Poleg telesne moramo znati poskrbeti tudi za psihološko odpornost. Ampak kako? Na predavanju nam bo na sproščen način približala temo in prepustila vprašanje: "Ali se zavedamo, da je razlika med zmagovalcem in poražencem v našem umu?" Predavanje bo potekalo v ponedeljek, 11. 5. 2020, od 15.00 do 16.30 ure. Obvezne so predhodne prijave.

 

 Objavljeno 8. 5. 2020
Spretno in spletno praznujemo dan Evrope 2020

Ob dnevu Evrope bo na voljo veliko brezplačnih dogodkov, ki bodo zaradi trenutnih razmer potekali na spletu in televiziji. Skupaj z lokalnimi EU specialisti, točkami Europe Direct za vas pripravljajo paleto spletnih aktivnosti, od delavnic, koncertov, filmov do pripovedovanja pravljic.

  

Objavljeno 7. 5. 2020
EDEN - serija spletnih seminarjev o izobraževanju v času pandemije

Evropsko omrežje za e-učenje (European Distance and e-Learning Network – EDEN) pripravlja serijo spletnih seminarjev o izobraževanju v času pandemije.

V ponedeljek, 11. maja, ob 17. uri vabijo na seminar z naslovom Kako upravljati s poplavo informacij in lažnih novic? ‘Infodemski’ 2019-nCoV (How to manage the onslaught of information and fake news? The 2019-nCoV ‘infodemic’). Prijave so možne tukaj. Registrirani udeleženci spletnega seminarja bodo prejeli digitalno značko EDEN (EDEN Open Badges).

  

Objavljeno 5. 5 .2020
Brezplačni spletni tečaj: Emocionalna inteligenca na delovnem mestu

Na delavnici boste izvedeli, kakšno vlogo ima pri tem naš sistem čustvovanj, razmišljanj in vedenj ter kako ravnati s čustvi za dobre odnose s sodelavci. Delavnica je namenjena vsem, ki želijo izboljšati odnose, načine komuniciranja ter spoznati temeljene spretnosti emocionalne inteligence: samozavedanje, zavedanje o drugih, avtentičnost, emocionalno presojanje, upravljanje s seboj ter pozitivni vpliv. Delavnica bo potekala v sredo, 6. 5. 2020, ob 14.30. Več na http://www.cdi-univerzum.si/brezplacni-spletni-tecaj-emocionalna-inteligenca-na-delovnem-mestu Obvezne so predhodne prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

  

Objavljeno 5. 5. 2020
Brezplačni webinar: Priprava prijavne dokumentacije

Svetovalno središče Ljubljana vas vabi na brezplačni webinar Priprava prijavne dokumentacije (življenjepis, spremno pismo), reference in karierni portfolio, ki bo v četrtek, 7. 5. 2020, ob 10. uri. Srečanje (v videokonferenčnem sistemu Big Blue Button) je namenjeno vsem, ki želijo izboljšati veščine pisanja prijave na delovno mesto ali ponudbe za delo. Več o webinarju: https://bit.ly/2xsVl4F Obvezne so prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Objavljeno 4. 5. 2020
Objavljeno je Soglasje k obsegu razpisa za vpis v izredno srednješolsko izobraževanje v šolskem letu 2020/2021 v Republiki Sloveniji

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na svoji spletni strani objavilo Soglasje k obsegu razpisa za vpis v izredno srednješolsko izobraževanje v šolskem letu 2020/2021 v Republiki Sloveniji in 

 

Objavljeno 3. 5. 2020
Prof. dr. Ana Krajnc bo odgovarja na vprašanja o disleksiji

Vabljeni, da se 4. 5. 2020, ob 17. uri, pridružite brezplačnemu webinarju, kjer bo prof. dr. Ana Krajnc, ustanoviteljica Inštituta za disleksijo, odgovarjala na vprašanja staršev otrok z disleksijo in tistih, ki so pri delu za šolo manj samostojni. Vprašanja lahko pošljete na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., in sicer najkasneje do 3. 5. 2020, ali pa jih na seminarju pisno zastavite v razdelek za klepet. 

 

Objavljeno 29. 4. 2020
Dr. Anica Mikuš Kos: Povečevanje neenakosti pri možnosti pridobivanja znanja

Dr. Anica Mikuš Kos, doktorica medicine, specialistka otroške psihiatrije in leta 2006 dobitnica priznanja ACS za promocijo učenja in znanja, je v Sobotni prilogi Dela, 25. 4. 2020, opozorila na nepravičnost šolskega sistema do tistih, ki so iz različnih razlogov nezadostno opremljeni z znanji in viri pomoči za šolanje na daljavo. Razlike med uspešnostjo otrok, ki obstajajo v normalnih okoliščinah šolanja, se pri šolanju na daljavo še povečujejo, meni, z večanjem neenakosti v možnostih obvladovanja učenja na daljavo, pa se zapirajo izobraževalne poti za otroke iz deprivilegiranih skupin.

 

Objavljeno 28. 4. 2020
Objavljen spremenjen rok za prijavo na Javni razpis za izbor in sofinanciranje programov profesionalnega usposabljanja za šolsko leto 2020/21

V petek, 21. februarja 2020, je bil v Uradnem listu RS in na spletni strani MIZŠ objavljen Javni razpis za izbor in sofinanciranje programov profesionalnega usposabljanja za šolsko leto 2020/21. Predmet razpisa je izbor programov profesionalnega usposabljanja, ki se objavijo v Katalogu programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja za šolsko leto 2020/21, ter med njimi izbor tistih, ki se sofinancirajo iz sredstev proračuna Republike Slovenije.

Zaradi nastalih razmer so morali spremeniti rok oddaje vlog. V Uradnem listu RS št. 35/2020 in na spletni strani MIZŠ je objavljen spremenjen rok za oddajo vloge na Javni razpis za izbor in sofinanciranje programov profesionalnega usposabljanja za šolsko leto 2020/21.

V Javnem razpisu za izbor in sofinanciranje programov profesionalnega usposabljanja za šolsko leto 2020/21, objavljenem v Uradnem listu RS, št. 10/20 z dne 21. 2. 2020, se v točki 6. »Rok za oddajo prijave« spremeni datum roka za prijavo na razpis »31. 3. 2020« na vseh mestih, kjer je naveden, tako da se nadomesti z datumom »14. 5. 2020«.

 

Objavljeno 28. 4. 2020
Statøpis – statistični pregled Slovenije 2020

Na Statističnem uradu Slovenije so pripravili novo izdajo Statøpisa - statistični pregled Slovenije 2020. Letošnja publikacija na 45 straneh ponovno navdušuje z zanimivimi in preglednimi predstavitvami statističnih podatkov. Publikacijo bogati prenovljena naslovnica in veliko barv, v njej pa skoraj ni besedila. Zanimivejše ali pomembnejše izseke iz vsakega od enaindvajsetih področij uradne statistike so predstavili z več kot 30 infografik, nekatere izmed njih so prikazali na dve straneh. Novi Statøpis si oglejte na spletni strani SURS.

 

Objavljeno 24. 4. 2020
Literarni natečaj: Življenje je padlo na glavo

Ob Noči knjige, 23. aprila, ki obeležuje Svetovni dan knjige, so v Knjižnici Šmarje pri Jelšah nagovorili vse, da svoje misli ubesedite. S tem namenom so odprli literarni natečaj z naslovom Življenje je padlo na glavo. Vabljeni, da sodelujete vsi, ki v sebi čutite pisateljsko žilico. Na natečaju lahko sodelujete bodisi s poezijo ali prozo. Njihovo povabilo k sodelovanju si lahko ogledate tukaj.

 

Objavljeno 24. 4. 2020
Dobili smo dve novi središči za samostojno učenje 

Leta 2019 je v mreži središč za samostojno učenje (SSU), ki jo sofinancira MIZŠ, delovalo 38 SSU in dve podružnici. Ti večinoma delujejo pri ljudskih univerzah, pa tudi v zasebnih izobraževalnih organizacijah in knjižnicah. V letu 2020 sta se obstoječi mreži središč pridružili še dve novi središči, na Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje in Šolskem centru Slovenske Konjice – Zreče.

 

Objavljeno 22. 4. 2020
Kako prelisičimo možgane, da delujejo ZA nas in ne PROTI nam

Se tudi vam dogaja, da se včasih vaši zastavljeni cilji oddaljujejo in kako lahko to spremenite? Pomembno vprašanje, ki si ga je dobro postaviti je, kakšna so torej moja prepričanja? Kako se kažejo v mojem življenju? So takšna, ki mi pomagajo pri doseganju zastavljenih ciljev, ali me ovirajo in potiskajo nazaj? Pridružite se predavanju, kjer nam bo predavateljica Saša Eisiedler  predstavila, kako prepričanja prepoznati in predvsem - kaj lahko naredimo, da jih zamenjamo. Predavanje bo potekalo na spletni platformi MojeZnanje.si v četrtek, 9. aprila, med 18. in 19. uro. Prijavite se lahko tukaj.

 

Objavljeno 21. 4. 2020
Nova rokovnika za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2020/2021

Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so objavili nova rokovnika za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto. Objava je dostopna na spletni strani.

 

Objavljeno 20. 4. 2020
EPALE razprava: Digitalne spretnosti kot zagotavljanje dostopa do priložnosti za učenje

Na e-platformi EPALE lahko sodelujete v razpravi o digitalnih spretnostih kot načinu dostopa do priložnosti za učenje. Kaj menite, katere digitalne spretnosti bodo v naslednjih letih postale bistvenega pomena? Kako naj izobraževalci razvijejo potrebno znanje in metode za učinkovito podporo učečim se pri doseganju le-teh? Kako se lahko ponudniki izobraževanj prilagodijo naraščajoči potrebi po razvoju digitalnih spretnosti? Ste bili v zadnjem času vključeni v zanimiv projekt, ki je naslavljal digitalne spretnosti kot način dostopa do novih priložnosti za učenje?

Sodelujte v spletni razpravi in izmenjavi izkušenj ter delite svoje znanje in poglede na EPALE. 21. maja 2020 boste imeli priložnost sodelovati v spletni razpravi na temo Digitalnih spretnosti kot zagotavljanju dostopa do priložnosti za učenje.

  

Objavljeno 15. 4. 2020
Aprilske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Časi so drugačni, take so tudi aprilske e-Novičke ACS. Potrjujejo, da se izobraževalci odraslih znajdemo in znamo motivirati v vseh, še tako nenavadnih okoliščinah. Tokratni prispevki prihajajo predvsem iz mreže organizacij: študijskih krožkov, PUM-O, ljudskih univerz, središča ISIO, šolskega centra. 

Kdo je najboljši motivator? Mentor, svetovalec, učitelj, andragog, ki se zaveda pomena učenja, posebno v kriznih časih. Preberite rubriko Novi koronavirus in mi. Na nastajajoči novi spletni strani TVU širimo virus učenja. Pripravljamo še številne druge zanimive vsebine. Ponosni pa smo tudi na tokratne vsebine blogov


Objavljeno 14. 4. 2020
Cankar za maturante na Televiziji Slovenija

Za pomoč maturantkam in maturantom pri pripravi na esej iz slovenščine, bo v naslednjih tednih Televizija Slovenija v program umestila Cankarjeva dela. Ciklus filmov, namenjenih letošnjim maturantom, bo na ogled na TV SLO 2. Več informacij najdete na spletni strani MIZŠ.

  

Objavljeno 14. 4. 2020
Spomladanska  številka e-Novičk v angleščini

Pripravili smo prvo (SIAE e-Newsletter Spring 2020) od letošnjih štirih angleških izdaj e-Novičk Andragoškega centra Slovenije. Prispevki so nastajali od januarja. V tokratni izdaji lahko berete o Pedagoško-andragoških dneh, kjer smo z zanimanjem prisluhnili predstavitvi pogleda predavateljev, strokovnjakov in študentov na vključevanje informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanje (odraslih). S projektom ESS Svetovanje za zaposlene iščemo bližnjice za povezovanje odraslih (zaposlenih) z delodajalci. Promovirati želim predvsem vrednotenje že pridobljenega znanja, ki je za svetovalce zelo zahtevno. Decembra 2019 smo z lepo prireditvijo pospremili projekt Projektno učenje za mlajše odrasle v tretjo dekado obstoja. Preberite pa tudi prispevke o dogajanju v izobraževanju odraslih v Sloveniji in našem uspešnem sodelovanju z organizacijami za izobraževanje odraslih v mednarodnih projektih. 

 

Objavljeno 14. 4. 2020

Vabljeni v družbo Knjižnice Šmarje pri Jelšah

V Knjižnici Šmarje pri Jelšah vabijo, da preko spleta doživite delček njihovih prireditev in dejavnosti. Spremljajte jih na njihovih družbenih omrežjih, kjer delijo povezave do e-knjig in drugih e-virov, gledaliških predstav, koncertov, filmov ter nasvetov za kvalitetno preživljanje časa doma. Spremljate pa jih lahko tudi na Youtube kanalu Knjižnica Šmarje pri Jelšah https://bit.ly/KSPJ-youtube.

 

.Objavljeno  8. 4. 2020
Aktualna obvestila na spletni strani Andragoškega centra Slovenije

Na spletni strani Andragoškega centra Slovenije (ACS) smo za vas pripravili še posebno rubriko AKTUALNA OBVESTILA, kjer so vam poleg že znanega splošnega obvestila o delu ACS ter izobraževanju odraslih v času pandemije COVID–19, na voljo tudi PRIPOROČILA za izvajanje programov v posameznih omrežjih izobraževanja odraslih: pismenost in temeljne zmožnosti, program Osnovna šola za odrasle, svetovanje v izobraževanju odraslih (središča ISIO in ESS Svetovanje za zaposlene), središča za organizirano samostojno učenje in borze znanja, omrežje svetovalcev za kakovost izobraževanja odraslih in delo izobraževalnih organizacij za razvoj kakovosti izobraževanja odraslih, izobraževalna dejavnost ACS, mreža TVU in ozaveščanje o izobraževanju odraslih in vseživljenjskem učenju, program PUM-O, študijski krožki, srednje poklicno in strokovno ter gimnazijsko izobraževanje odraslih.

Objavljeno 8. 4. 2020
Webinar Zlata nit: tudi s CoVid še vedno ZAvzeti

Pridružite se webinarju Zlata nit, ki odpira aktualno temo, kako podjetja upoštevajo potrebe starejših zaposlenih v CoVid okoliščinah. Pogovor bo tekel o konkretnih vprašanjih: kako podjetja upoštevajo potrebe starejših zaposlenih v CoVid okoliščinah, katere vrednote in kompetence starejših v današnji krizi podpirajo in povezujejo celotno ekipo, dvigujejo njeno zavzetost, pripadnost, povezanost, ter zakaj so CoVid okoliščine izjemna ponudba hitrega razvoja digitalnih kompetenc in premika v vseživljenjsko agilno učenje?
Webinar bo potekal v četrtek, 9. aprila 2020, med 14.00 in 14.45. Prijave zbirajo tukaj.

 

Objavljeno 6. 4. 2020
Koliko je vredno znanje?

Preberite zanimivo razmišljanje Petre Cvek o tem koliko je vredno znanje? V svojem blogu je zapisala: »Eni bodo rekli, da veliko, drugi, da malo, tretji pa da nič. Jaz pa pravim, da je marsikatero znanje neprecenljivo.«

 

Objavljeno 6. 4. 2020
Predavanje o psihologiji ljudi v osamitvi

Pridružite se predavanju prof. dr. Mateja Tuška s Fakultete za šport, ki bo spregovoril o doživljanju osamitve: kaj pomenijo omejitve – prostorske in časovne – za ljudi, ki niso vajeni omejitev, razlogih za občutke tesnobnosti in strahu ter razumevanju dojemanja in značilnosti vedenja posameznika v takih situacijah, psihologiji reagiranja v kriznih situacijah. Del predavanja bo usmerjen tudi v psihologijo otrok in mladostnikov ter v priporočila, kako lahko poskrbimo zanje.

Predavanje bo v četrtek, 9. aprila, med 18. in 19. uro.  Prijavite se lahko tukaj. Pohitite s prijavo. Število mest je omejeno. Če bo prijav več kot jih omogoča sistem, bodo vsem prijavljenim omogočili dostop do posnetka predavanja oz. bo predavanje ponovno organizirano. Termin bo določen po potrebi naknadno.

 

Objavljeno 30. 3. 2020
Sprememba roka za prijavo na Javni razpis za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2020

V veljavi je začasna zamrznitev roka oddaje prijave za sofinanciranje izobraževanja odraslih. Od 29. marca dalje torej rok za oddajo vlog na Javnem razpisu za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2020 (študijski krožki, TVU 2020, Parada učenja 2020, UTŽO …) ne teče.
V skladu z Zakonom o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS št. 36/2020 z dne 28.3.2020) bo datum roka za prijavo na omenjeni razpis določen po objavi sklepa Vlade RS o prenehanju ukrepov zaradi epidemije s CoVID-19 v Uradnem listu RS.
Rok za prijavo bo objavljen na spletni strani MIZŠ. Ko bo intervencija odpravljena (najkasneje 1. 7.), bo rok tekel še 8 dni. Kdor bo sicer v tem vmesnem času oddal vlogo, ne bo s tem nič narobe. Ravno tako ni nič narobe z vlogami, ki so že bile oddane.

 

Objavljeno 28. 3. 2020 
EU Kotiček za učenje

Na spletni strani EU lahko V kotičku za učenje najdete gradiva, igre, natečaje, vadnice na različne teme z EU, ki lahko popestrijo učenje na daljavo. Učna gradiva so namenjena različnim starostnim skupinam, najmlajšim pa tudi odraslim. Vsa gradiva so v slovenskem jeziku. Obstajajo pa tudi druge jezikovne različice, ki bi bile lahko uporabne za poučevaje tujih jezikov. 

 

Objavljeno 28. 3. 2020
Do tedaj pa - berem ...

Ste tudi vi med tistimi, ki jih je koronavirus odrezal od dnevne rutine in želite drugače porabiti svoj čas, se v blogu z naslovom Do tedaj pa - berem ...  sprašuje avtorica Ana Peklenik. Če je tudi vaš odgovor pritrdilen, vam predlaga, da preberete dobro knjigo. Na voljo so številne priložnosti, da si jo pridobite kar preko spleta. Preverite različna spletna mesta, ki ne ponujajo le seznamov, temveč  v teh časih tudi omogočajo brezplačen dostop in izposojo e-knjig.

 

Objavljeno 27. 3. 2020
Kulturno-umetnostna vzgoja od doma

V času, ko so kulturne ustanove v Sloveniji zaprle svoja vrata, številne med njimi pripravljajo spletne vsebine, koristne za vse, ki v tem času načrtujete dejavnosti za otroke in mlade, obenem pa ponujajo različne možnosti za vključitev kulturnih vsebin v pouk na daljavo. Marsikatere objavljene vsebine so namenjene tudi odraslim, ki v tem času nimate možnosti za obisk kulturnih ustanov. Na povezavi https://mailchi.mp/85ca6f8d4a40/aprilsko-obvestilo-za-koordinatorje-kuv  je objavljen izbor kulturno-vzgojnih vsebin, ki so ga v okviru nacionalnega projekta Kulturni bazar pripravili v sodelovanju s kulturnimi ustanovami po vsej Sloveniji.

Širša javnost, strokovni delavci, starši in vse drugi odrasli, ki v teh dneh skrbite za otroke in mlade, vabljeni, da skupaj posvetite čas tudi kulturnim vsebinam in skupnemu ustvarjanju. Vse zbrane spletne vsebine so dostopne brezplačno. Kulturno-vzgojno ponudbo bomo v sodelovanju s kulturnimi ustanovami sproti dopolnjevali na www.kulturnibazar.si. Bodite pozorni na to, da so nekatere vsebine na voljo le omejen čas, podrobnejše informacije najdete na straneh posameznih ustanov. 

 

Objavljano 26. 3. 2020
Članek Človeku prijazno izobraževanje na daljavo v času koronavirusa

Izobraževanje na daljavo je lahko odlična stvar in marsikaj, kar se bomo v teh tednih naučili, bomo lahko pozneje s pridom koristili tudi po normalizaciji dela v šolah, je v svojem članku z naslovom Človeku prijazno izobraževanje na daljavo v času koronavirusa zapisal dr. Kristjan Musek Lešnik. Z zapisom je želel apelirati predvsem na ravnatelje in učitelje, da pri načrtovanju dejavnosti za šolarje vzamejo v obzir nekatere pomembne dejavnike  .

  

Objavljano 26. 3.2020
Izkoristite svoj sprosti čas za učenje

Izkoristite svoj prosti čas za učenje in spoznavanje nečesa novega. Na portalu Središč za samostojno učenje (SSU) so vam na voljo številna brezplačna učna gradiva z različnih vsebinskih področij, ki so namenjena tako mladim kot  odraslim. Na voljo so različni učbeniki za osnovnošolko, srednješolsko in višješolsko izobraževanje, našli pa boste tudi predstavitve in video vodiče drugih zanimivih in privlačnih vsebin.

 
Objavljeno 25. 3. 2020
Spoznajte kulturno dediščino slovenskih pokrajin kar preko spleta

Preko spleta lahko dostopate do zelo zanimivih vsebin o slovenski kulturni dediščini, ki so bile do zdaj skrite v skladiščih knjižnic, arhivov in muzejev, arhivih društev ali predalih šolskih zbornic. Regijski portal Kamra združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah. Spoznajte zgodbe, ki so značilne, zanimive  za neko področje, kot na primer: predstavitve lokalnih avtorjev oz. znamenitih oseb; dokumenti in fotografije značilnih lokalnih društev; razglednice krajev iz različnih časovnih obdobij; dela lokalnih umetnikov, njihove biografije, katalogi razstav; znamenite zgradbe, zgodbe ljudi, ki so v njih živeli in še marsikaj drugega. Zbirke lahko tudi komentirate ali si oblikujete svoje lastne vmesnike z izbranimi vsebinami.

 

Objavljeno 23. 3. 2020
Obvestilo o podaljšanju prvega prijavnega roka za vpis v višje šole

Zaradi epidemije koronavirusa in izrednih razmer se prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija v višješolskem strokovnem izobraževanju v študijskem letu 2020/2021 podaljša do 9. aprila 2020. Več na spletni strani MIZŠ  https://www.gov.si/novice/2020-03-18-obvestilo-o-podaljsanju-1-prijavnega-roka-za-vpis-v-visje-sole/  

 

Objavljeno 23. 3. 2020
Podaljšan rok za prijavo na Javni razpis za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2020

Podaljšan je rok za prijavo na Javni razpis za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2020. Nov rok za prijavo je 3.april 2020. Več na spletni strani MIZŠ https://www.gov.si/novice/2020-03-20-podaljsan-je-rok-za-prijavo-na-javni-razpis-za-sofinanciranje-programov-in-dejavnosti-izobrazevanja-odraslih-v-letu-2020/

 

Objavljeno 23. 3. 2020
E-knjige Biblos za vse!

Polepšajte si dneve z zanimivo e-knjigo. Mestna knjižnica Ljubljana je v času boja proti koronavirusu vsem svojim članom omogočila brezplačni dostop do e-knjig v Biblosu, prvi slovenski eKnjižnici in eKnjigarni. Več o registraciji na Biblos najdete na spletni strani  https://www.mklj.si/aktualno/item/22492-e-knjige-biblos-za-vse        

            

Objavljeno, 17. 3. 2020
Marčevske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V spomladanski številki e-Novičk poročamo o zanimivih dogodkih, ki smo se jih udeležili sodelavci Andragoškega centra Slovenije. Predstavljamo novo, sodobnejšo in preglednejšo spletno stran Kakovost izobraževanja odraslih. Poročamo tudi o zanimivostih z domačega in mednarodnega področja. Pestro dogajanje v mreži organizacij za izobraževanje odraslih pa predstavljamo v rubriki Kotiček je vaš.

 

Objavljeno 30. 1. 2020
12. Kulturni bazar - PRESTAVLJENO 

Vabljeni na tradicionalno nacionalno prireditev Kulturni bazar, ki bo potekala v četrtek, 9. 4. 2020, od 9.00 do 20.00 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Program največjega nacionalnega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2020 vključuje več kot petdeset dogodkov: predstave, predstavitve, predavanja, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjajo strokovnim delavcem in študentom z različnih področij. Osrednja tema dvanajstega Kulturnega bazarja je Enaki v različnosti. 

Strokovno usposabljanje je namenjeno strokovnim delavcem iz vzgoje in izobraževanja, strokovnim delavcem iz kulture in kulturnim ustvarjalcem; strokovnim delavcem širše strokovne javnosti, ki lahko pri svojem delu vključujete kulturnovzgojne vsebine (npr. zdravje, okolje in prostor, gastronomijo, šport…); načrtovalcem politik in strokovnim delavcem v občinah in lokalnih skupnostih, ki skrbite za kulturo in izobraževanje oz. družbene dejavnosti; strokovnim delavcem in študentom različnih fakultet in akademij; staršem in drugim družinskim članom ter vsem, ki želite otrokom in mladim približati kakovostne kulturne vsebine, jim zagotoviti ustvarjalno preživljanje prostega časa ali pa skrbite za kakovostno družinsko kulturno pismenost; vsem, ki vas zanimata kultura in kulturno-umetnostna vzgoja.

Na brezplačno strokovno usposabljanje se prijavite z e-prijavo, najpozneje do 25. marca 2020. Izpolnjena in poslana e-prijava je vstopnica na izbrane dogodke, hkrati pa  omogoča pridobitev potrdila o udeležbi na strokovnem usposabljanju.

 

Objavljeno 9. 3. 2020
Javni razpis za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2020

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v petek, 6. 3. 2020, objavilo javni razpis za sofinanciranje splošno izobraževalnih programov izobraževanja odraslih v šolskem letu 2019/20 in dejavnosti v izobraževanju odraslih v letu 2020. Sofinancirala se bo izvedba splošnih in bralnih študijskih krožkov, koordiniranih s strani Andragoškega centra Slovenije, izvedba programov medgeneracijskega sodelovanja in učenja univerz za tretje življenjsko obdobje, vključenih v mrežo Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, izvedba dejavnosti Parada učenja, koordinacija podizvajalcev in prireditev v Tednih vseživljenjskega učenja 2020, ter izvedba nacionalno pomembnih nalog v izobraževanju odraslih, kot je organizacija strokovnih dogodkov oziroma srečanj, mednarodno sodelovanje, ki prispeva k izpopolnjevanju znanja oziroma izmenjavi dobrih praks na področju neformalnega izobraževanja odraslih in dejavnosti v izobraževanju odraslih in analize ugotavljanja potreb po razvoju javnoveljavnih izobraževalnih programov za  odrasle, po katerih se ne pridobi javnoveljavne izobrazbe.

Cilj javnega razpisa je povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje, s posebnim poudarkom na nižje izobraženih in drugih ranljivih skupinah.
Rok za prijavo na javni razpis je 20. 3. 2020.

 

Objavljeno 21. 2. 2020
Mednarodna konferenca: 10 let Slovenskega ogrodja kvalifikacij - 
ODPOVEDANO

Nacionalna koordinacijska točka SOK-EOK, ki deluje na Centru RS za poklicno izobraževanje, organizira enodnevno Mednarodno konferenco z naslovom 10 let Slovenskega ogrodja kvalifikacij. Dogodek je namenjen vsem ključnim deležnikom z aktivno vlogo pri uveljavljanju in uporabi Slovenskega ogrodja kvalifikacij v praksi. Mednarodna konferenca je priložnost, da skupaj osvetlimo podvige in pot, po kateri bomo stopali v prihodnje.

Konferenca bo potekala 10. 3. 2020 od 8.30 do 16.30 v Kongresnem centru Brdo. Program konference in vabilo sta na voljo na spletni strani. Prijave so možne preko spletne prijavnice, in sicer od 18. 2. 2020 do 2. 3. 2020 oz. do zapolnitve mest (število mest je omejeno).

 

Objavljeno 14. 2. 2020
Februarske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V drugi letošnji izdaji e-Novičk Andragoškega centra Slovenije lahko preberete reportažo s Pedagoško-andragoških dnevov, ter predstavitev novih izobraževalnih filmov o vzpostavljanju in ohranjanju kakovosti v izobraževanju odraslih.

Poročajo tudi o domačih in mednarodnih dogodkih, ki v veliki meri napovedujejo prihodnje usmeritve v delovanju in raziskovanju področja izobraževanja odraslih. V rubriki Kotiček je vaš so predstavljeni zanimivi prispevki s terena, v rubriki za knjižnico pa vam predstavljajo publikacijo o zgodovini Filozofske fakultete, ki si jo lahko izposodite v Knjižnici ACS.

 

Objavljeno  12. 2. 2000
Dnevi medgeneracijskega sožitja - PRESTAVLJENI na ustreznejši termin

Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki bodo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 19. in 20. maja 2020, tokrat nagovarjajo z nosilno temo o stanovanjski problematiki in stanovanjski mobilnosti. Zveza društev upokojencev Slovenije pripravlja vrsto posvetov in okroglih miz ter pester spremljevalni program.

 

Objavljeno 11. 2. 2020
Informativni dnevi na srednjih šolah, višjih in visokih strokovnih šolah ter fakultetah 

V petek, 14. 2., in soboto, 15. 2. 2020 bodo na srednjih šolah, višjih in visokih strokovnih šolah ter fakultetah informativni dnevi, na katerih bodo bodoči dijaki in študenti lahko dobili koristne informacije za lažjo odločitev o izbiri programa.

Učenci, dijaki in študenti se bodo lahko podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji za izobraževanje, s poklici oziroma z delom, ki jih čaka po zaključenem izobraževanju, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja, ter z drugimi koristnimi informacijami o izobraževanju.

 

Objavljeno, 30. 1. 2020
I. Mednarodna znanstvena konferenca Vodenje v vzgoji in izobraževanju - 
ODPOVEDANO

Šola za ravnatelje vabi na prvo mednarodno znanstveno konferenco Vodenje v vzgoji in izobraževanju, ki bo 7. in 8. 4. 2020 v Portorožu. Na konferenci bo v središče postavljajo mreženje znotraj vzgojno-izobraževalnih zavodov in iščejo odgovore na vprašanje, kako lahko z vodenjem spodbujati nastajanje in širjenje mrež za izboljševanje učenja. Podrobnejše informacije o programu in prijavi si lahko ogledate na spletni strani.


Objavljeno 20. 1. 2020
12. Informativa - sejem izobraževanja in poklicev

Informativa, edini slovenski sejem izobraževanja in poklicev, ki vsako leto tik pred uradnimi informativnimi dnevi povabi 25.000 obiskovalcev in več kot 250 sodelujočih šol, izobraževalnih institucij, bo tokrat potekala 24. in 25. januarja 2020 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Informativa na enem mestu združuje učence, dijake, študente in vse, ki jih zanima nadaljevanje šolanja z različnimi izobraževalnimi programi, na voljo v Sloveniji in tujini. V dveh dneh ponuja večino izobraževalnih programov in tako ponudi priložnost, da si obiskovalci lahko na enem mestu ogledajo večje število izobraževalnih programov, ki so na voljo v času uradnih informativnih dni. Kot dopolnitev informativnih dni, ki bodo v letu 2020 potekali februarja po vseh šolah, je Informativa odlična prva postaja za vse, ki iščejo pomembne informacije, povezane z izobraževanjem in zaposlovanjem.

 

Objavljeno 21. 1. 2020
Izšle januarske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V prvi letošnji številki e-Novičk smo pripravili pregled dogajanja v izobraževanju odraslih v Sloveniji in mednarodnem okolju. Nekoliko se še oziramo nazaj k obletnicam. Leto 2019 ni bilo le v znamenju 60-letnice večine ljudskih univerz v Sloveniji, ampak tudi 25-letnice programa PUM-O. Na lepem praznovanju so se potrdili njegovi rezultati. Novembra in decembra so nas obiskali kolegi iz BiH, Hrvaške in Slovaške. Preberite zanimive reportaže. Pred zaključkom leta smo na Brdu pri Lukovici Tednu vseživljenjskega učenja risali nove poti. Vabljeni k branju.

 

Objavljeno 10. 1. 2020
Statistični dan 2020: Podnebna kriza – vroči podatki

Statistični urad RS in Statistično društvo Slovenije vabita na 29. tradicionalni statistični dan z naslovom Podnebna kriza - vroči podatki, ki bo potekal v torek, 28. 1. 2020, v Kongresnem centru Brdo na Brdu pri Kranju. 

Na posvetovanju nam bodo v prvem delu povabljeni strokovnjaki predstavili vplive podnebnih sprememb na okolje in ukrepe za prilagajanje podnebnim spremembam. V drugem delu bo tema okrogle mize vprašanje, kako lahko s podatki podpremo prizadevanja za zmanjšanje vplivov podnebnih sprememb. 

Udeležba je brezplačna. Prijave sprejemajo do 21. januarja 2020 prek prijavnega obrazca: https://vpr.stat.si/a/124965

Več o temi in programu konference na povezavi https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8589

 

Objavljeno 19. 12. 2019
Izšle decembrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V ospredju zanimanja strokovne javnosti ostaja Nacionalni program izobraževanja odraslih. Posvetili smo mu tako Letni posvet o izobraževanju odraslih kot strokovni dogodek Stičišča. V najnovejši številki e-Novičk Andragoškega centra Slovenije preberite prispevke, obogatene z lepimi fotografijami, in si na spletnih straneh dogodkov oglejte videoposnetke posameznih prispevkov. V rubriki Kotiček je vaš pa objavljamo zanimive prispevke s terena. 

 

Objavljeno 11. 12. 2019
Debatna kavarna - Gradimo vključujočo skupnost z vzgojo, izobraževanjem in učenjem

Ob stoletnici pedagogike na Slovenskem Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani vabi na debatno kavarno, ki bo v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana, 16. 12. 2019 ob 17.00.  Srečanje je namenjeno predstavitvi znanstvene monografije z naslovom Gradimo vključujočo skupnost z vzgojo, izobraževanjem in učenjem (v angleškem izvirniku Building Inclusive Communities through Education and Learning), razpravi o raziskovalnih dosežkih Oddelka za pedagogiko in andragogiko ter aktualnih vidikih raziskovanja v pedagogiki in andragogiki. Več o programu in prijavi na spletni strani http://spletff.ff.uni-lj.si/node/16094.

 

Objavljeno 11. 12. 2019
20. obletnica delovanja programa Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O)

Letošnje leto mineva 20 let od uradnega začetka delovanja programa Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O). Veseli in ponosni smo na uspehe naših udeležencev. V vseh letih se je programa udeležilo več tisoč mladih. To je vredno proslaviti, zato vas vabimo, da se nam pridružite na svečanem dogodku 19.12.2019 ob 14.30 v mali dvorani  Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, Ižanska 12. Program in drugi podatki o dogodku dobite na https://web.acs.si/pumo20let. Vljudno vas prosimo, da se na dogodek prijavite https://web.acs.si/pumo20let/prijava

 

Objavljeno 25. 11. 2019
Stičišča - posvetovalni dogodek za prenovo Nacionalnega programa izobraževanja odraslih v povezavi s projektom EPUO

Na temelju pridobljenih spoznanj z Letnega posveta o izobraževanju odraslih 2019 (LPoIO) in priporočil delovnih skupin bomo nadaljevali razmislek o prenovi Nacionalnega programa izobraževanja odraslih v povezavi s projektom EPUO. V sredo, 27. 11., vas vabimo na nov posvetovalni dogodek v Čebelarski center Lukovica, kjer bosta prof. dr. Ana Krajnc in mag. Peter Beltram povzela ključne ugotovitve LPoIO in si z nami delila svoje poglede nanje. Mag. Samo Milič Hribar in Tanja Skaza bosta s svojima prispevkoma osvetlila pomen izobraževanja in usposabljanja za delo. Irena Kuntarič Hribar si bo z nami delila izkušnje s projektom ESS Dvig izobrazbene ravni, ki odrasle vabi k pridobivanju formalne izobrazbe. Marija Imperl in Jože Prah pa bosta spregovorila o pomenu splošnega neformalnega izobraževanja odraslih – za posameznika, skupnost in trajnostni razvoj. Namen sestanka pa je predvsem izmenjava vseh naših pogledov.

Svojo udeležbo prijavite do 26. 11., do 10. ure, na spletni strani dogodka: https://epuo.acs.si/dogodek/2019-2/prijava.

 

Objavljeno 21. 11. 2019
Pedagoško-andragoški dnevi: Vplivi sodobnih tehnologij na učenje in izobraževanje

Tema pedagoško-andragoških dnevov (PAD), ki bodo potekali 23. januarja 2020 na Filozofski fakulteti v Ljubljani, bo Vplivi sodobnih tehnologij na učenje in izobraževanje.

Tudi v Sloveniji se danes soočamo z izzivi, ki jih prinašajo sodobne tehnologije na vsa področja družbenega življenja. Na različnih področjih od gospodarstva, javne uprave, zdravstva, sociale, pa tudi izobraževanja potekajo številni projekti digitalne preobrazbe. Projekti v okviru vzpostavljanja t.i. »e-šolstva« vse bolj težijo k informatizaciji izobraževalnih dejavnosti, s čimer si sodobne tehnologije vse bolj utirajo pot na vsa področja delovanja vzgojno-izobraževalnih ustanov po vsej izobraževalni vertikali.

Novosti, izzivi in zavedanje, da se omenjenim procesom uveljavljanja sodobnih in vse bolj sofisticiranih tehnologij ne moremo izogniti, saj so te postale del naših življenj, našega učenja in izobraževanja, med drugim terja tudi resne razmisleke o tem, kakšni so vplivi tehnologij na procese učenja in izobraževanja. Kako torej tehnologija spreminja podobo učenja in pouka, kako vpliva na izvajanje le-tega in kakšni so kratkoročni in dolgoročni učinki tehnoloških vplivov – ne le na ozko poučevalno, pač pa zlasti na širšo, formativno, vzgojno vlogo vzgojno-izobraževalnih institucij in procesov? 

Podrobnejše informacije o programu in prijavi si lahko ogledate na spletni strani PAD

 

Objavljeno  15. 11. 2019
Teden globalnega učenja

Teden globalnega učenja tradicionalno poteka tretji teden v novembru. Koordinira ga SLOGA, slovenska platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Med 18. in 24. novembrom 2019, v razširjenem terminu pa letos tudi med 15. in 30. novembrom, bo v Sloveniji potekal že trinajsto leto. Letošnja osrednja tema so podnebne spremembe, slogan tedna pa je Zbudi se! To je zadnji poziv za podnebje. V različnih krajih bo na to tematiko potekalo več dogodkov: predavanja, delavnice globalnega učenja, pogovori, pisanje apelov, razstave … Platforma SLOGA vas vabi, da se prijavite in skupaj z njimi v tem obdobju izvedete aktivnost(i). 

 

Objavljeno 15. 11. 2019
Izšle e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Novembrska številka e-Novičk prinaša zanimive informacije iz domačih in mednarodnih logov. Vabimo na Letni posvet o izobraževanju odraslih, ki bo v Portorožu, predstavljamo pretekle dogodke, ki smo jih priredili in/ali se jih udeležili, ter pišemo o publikacijah, ki smo jih izdali in/ali z njimi oplemenitili našo knjižnico.

 

Objavljeno 12.11. 2019
Objavljen Razpisa Erasmus+ 2020

Evropska komisija je v ponedeljek, 4. novembra, objavila še zadnji razpis trenutnega programskega obdobja, Erasmus+ 2020, ki ponuja priložnosti mednarodnega sodelovanja tudi na področju izobraževanja odraslih. Informacije o razpisu so na voljo na spletni strani ErasmusPlus

V sklopu promocije Razpisa Erasmus+ 2020 CMEPIUS, Nacionalna agencija programa Erasmus+ na področju izobraževanja in usposabljanja načrtuje različne dogodke.

 

Objavljeno 11.11.2019
Posvet o inovativnih izobraževalnih pristopih

Mednarodni center za prenos znanja organizira posvet, na katerem bodo predstavili nove evropske prakse in pristope v izobraževanju, ki spodbujajo kreativno in inovativno razmišljanje. Posvet bo potekal 27. 11. 2019 od 10.00 do 15.00 ure v Mednarodnem centru za prenos znanja, Kardeljeva ploščad 1 v Ljubljani.

Na posvetu bodo predstavljene rešitve in pedagoški pristopi, ki jih že uvajajo in izvajajo v nekaterih najbolj razvitih družbah: Finski, Danski, Združenem  kraljestvu in Italiji, v nadaljevanju pa se bodo posvetili pristopom in metodam dela z nadarjenimi kot inovativnim pristopom v izobraževanju. V zaključku bo izvedena delavnica s praktičnim prikazom nove učne metode, ki jo v Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji, Ljubljana uspešno izvajajo in se je izkazala kot zelo učinkovit pedagoški pristop z odličnimi rezultati.

Program in prijavnica na posvet sta na voljo na spletnem naslovu.

 

Objavljeno 4. 11. 2019
Letni posvet o izobraževanju odraslih 2019

Letni posvet o izobraževanju odraslih (LPoIO), ki bo potekal 19. in 20. novembra 2019 v Kongresnem centru Bernardin v Portorožu, je nacionalni dogodek, ki zaokroža dejavnosti in rezultate v politiki, razvojno-raziskovalni stroki in praksi izobraževanja odraslih, obenem pa opozarja na izzive, ki so skupni našemu področju dela. V letošnjem in prihodnjem letu je oziroma bo teh izzivov še več, saj smo v prelomnem obdobju, ko se zaključujejo strateški dokumenti na nacionalni in evropski ravni ter nastajajo novi - izteka se uresničevanje Resolucije o Nacionalnem programu izobraževanja odraslih za obdobje (ReNPIO) 2013–2020, v procesu je snovanje NPIO za novo desetletje, v pripravi so strokovna gradiva v skladu z lani sprejetim Zakonom o izobraževanju odraslih, dodaten izziv pa predstavlja tudi priprava nove finančne perspektive za obdobje 2021–2027. Vsi ti procesi bodo narekovali ton letošnjemu stanovskemu srečanju strokovnjakov, praktikov, nosilcev politike in drugih deležnikov v izobraževanju odraslih. Andragoški center Slovenije (ACS) bo letos posvet po naročilu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) izpeljal že desetič. Vabilo, program in prijavnico najdete na spletni strani.


Objavljeno 4. 11. 2019
Kulturni bazar v regiji – nacionalno strokovno usposabljanje v Novi Gorici

Osrednja tema drugega Kulturnega bazarja v regiji je usmerjena v načrtni razvoj kulturno-umetnostne vzgoje (KUV) v vzgojno-izobraževalnih zavodih, kulturnih ustanovah in lokalnih skupnostih ter v prepoznavanje prednosti, ki jih prinašata sodelovanje in partnersko povezovanje vseh treh deležnikov.

Sodelujoči bodo predstavili projekte in programe – primere dobrih praks, ki tovrstne aktivnosti že uspešno uresničujejo na nacionalni, regionalni ali lokalni ravni. V celodnevnem programu, ki bo potekal 4. decembra 2019 v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica ter drugih kulturnih ustanovah v mestu, se bodo predstavila vsa področja kulture, spoznali bomo bogato ponudbo kulturnih ustanov iz vse Slovenije, s poudarkom na kulturnih ustanovah iz širše regije.

Kulturni bazar v Novi Gorici namenjamo strokovnim delavcem v vzgoji, izobraževanju in kulturi, umetnikom in strokovnim delavcem na področju kulture, izobraževanja in družbenih dejavnosti ter medgeneracijskih centrov iz lokalnih skupnosti ter študentom.

Udeležba je brezplačna. Vabilo, program in prijavnica, rok za prijave je 15. november 2019.

 

Objavljeno 22.10. 2019
Vabljeni k branju Utrinkov s severa

V Helsinkih so se pretekli teden pred začetkom letošnjega Evropskega tedna poklicnih spretnosti (ETPS) sestali tudi nacionalni koordinatorji uresničevanja Evropskega programa za učenje odraslih (v Sloveniji je temu namenjen projekt EPUO). Utrinke in zanimiva razmišljanja iz obeh dogodkov nam je v petih blogih v e-Novičkah predstavila Zvonka Pangerc Pahernik iz Andragoškega centra Slovenije.

»Lanski ETPS je bil namenjen izpostavljanju možnosti za ranljive ciljne skupine ter razpravam o izzivih, s katerimi se bo moral VET spoprijemati v prihodnje. Med njimi so tudi demografske spremembe, zato je bila problematika pre- in dokvalificiranja odraslih aktualna že lani. Letošnji dogodki ETPS so to temo nagovarjali še bolj neposredno in pri tem opozarjal na izjemni pomen mehkih veščin, medgeneracijskega učenja, drugačnih pristopov pri poučevanju odraslih oziroma delu z njimi in podobno,« je napisala v enem od svojih blogov Utrinki s severa.

 

 Objavljeno 21. 10. 2019
Posvet - okrogla miza: Potrebe družbe in gospodarstva po znanju in vseživljenjsko učenje

Podjetniško-trgovska zbornica organizira 24. 10. 2019 na Gospodarski zbornici Slovenije okroglo mizo z naslovom »Potrebe družbe in gospodarstva po znanju in vseživljenjsko učenje«. Namen okrogle mize je spodbuditi vse akterje, gospodarstvo, politiko in visokošolske zavode, da se aktivno vključijo v izobraževanje odraslih za potrebe gospodarstva in družbe ter da se terciarno izobraževanje vključi v nov Nacionalni program izobraževanja odraslih 2021 - 2030. Program in obrazec za prijavo sta dostopna na spletnem naslovu.

 

 Objavljeno 18. 10. 2019
DOBA Fakulteta vabi na prvo mednarodno konferenco o e-izobraževanju v Sloveniji

Ob 20-letnici online študija na DOBI pripravljajo mednarodno strokovno konferenco z naslovom Advancing Education: People, Institutions, Technology. Na dogodku, ki bo 7. novembra 2019 v Mariboru, bodo mednarodno priznani strokovnjaki predstavili poglobljen pogled na e-izobraževanje; razmišljali bodo o njegovem pomenu in priložnostih, ki ji ponuja za inoviranje ter odpiranje izobraževanja na pragu četrte industrijske revolucije.

Namen konference je osvetliti stanje in perspektive e-izobraževanja z vidika kadrovskih potencialov, institucionalnih in regulatornih okvirov ter tehnologije kot bistvenih dejavnikov za uspešno in učinkovito uveljavljanje e-izobraževanja.

Konferenca je brezplačna. Število mest je omejeno, zato se prijavite čimprej.

 

Objavljeno 17. 10. 2019
Oktobrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Oktobrska številka e-Novičk prinaša informacije o zanimivih dogodkih, v katere smo bili vključeni vsi – predstavniki ustanov in (potencialni) učeči se. Objavljeni pa so tudi številni drugi prispevki ter vabila na strokovne dogodke, ki so pred mani. Vabljeni k branju.

 

Objavljeno 3. 10. 2019
Izzivi svetovanja za znanje zaposlenih

V okviru projekta Svetovanje za zaposlene bo potekal drugi strokovni dogodek z naslovom Izzivi svetovanja za znanje zaposlenih, namenjen strokovni javnosti in izvajalcem. Uglašen bo na krepitev sodelovanja svetovalcev v izobraževanju odraslih s kadrovskimi službami v podjetju.

Med govorce smo povabili dr. Andreja Kohonta (FDV), predstavnika stroke, pogled kadrovskega strokovnjaka pa bo podelil Gregor Rajšp, predstavnik Slovenske kadrovske zveze. Dogodek bomo zaključili z aktivnim delom v skupinah, kjer bo poudarek na izmenjavi izkušenj in dobrih praks svetovalcev v projektu ter pogledu naprej. 

Dogodek bo v Veliki dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, v četrtek, 24. oktobra 2019, med 9.30 in 14.30. uro. Prijave na dogodek bodo odprte do 17. oktobra 2019, oziroma do zapolnitve mest. Vabilo s programom najdete tukaj.

 

Objavljeno 3. 10. 2019
III. strokovni posvet Vseživljenjsko učenje zaposlenih – zagotovilo za uspeh podjetij 

V okviru 15. dnevov Svetovalnih središč Slovenije vas MOCIS, Center za izobraževanje odraslih ob podpori Koroške gospodarske zbornice in Podjetniškega centra Slovenj Gradec, d. o. o., vabi na III. strokovni posvet Vseživljenjsko učenje zaposlenih – zagotovilo za uspeh podjetij v četrtek, 24. oktobra 2019, od 9.00 do 12.00, v Dvorec Bukovje Dravograd. Govorci bodo: Boštjan Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije in direktor BSH hišni aparati d. o. o., Primož Sevčnikar, solastnik in tehnični direktor podjetja TROIA d. o. o. in dr. Danijela Brečko, izvršna direktorica SOFOS-a, Inštituta za  upravljanje znanja in razvoj talentov. 

Udeležba je brezplačna, obvezna elektronska prijava Dodatne informacije na: 070 601 765 in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

 

Objavljeno 19.9.2019
Izšla septembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Septembrska številka e-Novičk prinaša številne zanimive informacije iz domačih in mednarodnih logov. Pred nami so strokovni dogodki: Regijska konferenca EPALE in zaključna konferenca EPUO, Dnevi svetovalnih središč in Festival za tretje življenjsko obdobje. 

 

Objavljeno 17. 9. 2019
Objavljen Razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih

Andragoški center Slovenije je na spletni strani objavil javni razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih. Predlagajte posameznike, skupine, društva, ustanove, podjetja ali lokalne skupnosti, ki dokazujejo, da učenje spreminja življenje na bolje in so odličen navdih ostalim. Razpis je odpet od 15. 9. do 14. 10. 2019. Razpisna dokumentacija je na voljo na spletni strani.

  

Objavljeno 9. 9. 2019
Kako bo mogoče? – posvet o digitalni prihodnosti slovenščine

Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, raziskovalna infrastruktura CLARIN.SI (Institut Jožef Stefan) in Slovensko društvo za jezikovne tehnologije prirejajo 27. 9. 2019 v zbornični dvorani stavbe Univerze v Ljubljani posvet o ukrepih, ki bi najučinkoviteje prispevali k uspešnemu razvoju slovenščine v digitalnem okolju v času pospešene digitalizacije in globalizacije. Več o dogodku je objavljeno na spletni strani: https://www.cjvt.si/blog/kako-bo-mogoce. 

 

Objavljeno 5. 9. 2019
Tri nova Središča za samostojno učenje

V letu 2018 je v mreži Središč za samostojno učenje (SSU) delovalo 35 SSU in dve podružnici. Locirani so bili večinoma pri ljudskih univerzah, pa tudi pri zasebnih izobraževalnih organizacijah in knjižnicah. V letu 2019 so se obstoječi mreži središč pridružili trije novi SSU. Locirani so v Ljudski univerzi Kranj, Ljudski univerzi Radovljica in Razvojni agenciji Kozjansko, OE Ljudska univerza Šentjur.

 

Objavljeno 28. 8. 2019
Izšla sedma, dvojna, številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

V poletni številki e-Novičk predstavljamo veliko prispevkov, povezanih z domačimi in mednarodnimi dogodki, ki so se odvijali v poletnem času. Predstavljen je tretji del Zgodb TVU in kratke reportaže s Parad učenja po Sloveniji v maju, s prispevkoma z Andragoškega kolokvija in Posveta Andragoškega društva Slovenije pa zaokrožujemo dogajanje v izobraževanju odraslih v prvi polovici leta. Poletje je bilo vsepovsod po Sloveniji v znamenju obletnice PUM-O. Preberite reportaže in si oglejte filme, ki so jih pripravili udeleženci. V rubriki Kotiček je vaš pa svoja doživetja v poletnih mesecih predstavljajo številni drugi naši partnerji.

 

Objavljeno 28. 8. 2019
Dnevi slovenskih svetovalnih središč 2019

Svetovalna središča za izobraževanje odraslih (središča ISIO) in Andragoški center Slovenije bodo med 25. in 27. septembrom organizirali že tradicionalne Dneve slovenskih svetovalnih središčSredišča ISIO bodo skupaj s partnerskimi organizacijami po Sloveniji pripravila medijsko odmevne dogodke o možnostih formalnega in neformalnega izobraževanja in učenja v novem šolskem letu. V času Dnevov bodo svetovalna središča organizirala dneve odprtih vrat, delavnice in predavanja. Na stojnicah znanja v različnih nakupovalnih centrih po Sloveni bodo izkušeni svetovalci nudili brezplačne informacije odraslim o možnostih izobraževanja in učenja. Spremljate spletno stran http://isio.acs.si, kjer bodo novice sproti objavljene, v sredini septembra pa bo objavljen tudi seznam dogodkov, ki jih središča v Dnevih pripravljajo za odrasle.

 

Objavljeno 28. 8. 2019
Udeležite se dogodkov Nacionalnega meseca skupnega branja 

Drugi Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB) 2019 bo potekal od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do 13. oktobra (zaključek ®Tedna otroka). Letošnji NMSB se pridružuje evropski bralni kampanji EURead (Evropa bere: www.europereads.com), ki povezuje že obstoječe bralne aktivnosti po vsej Evropi z namenom dviga zavesti o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu. Skupni cilj kampanje je dati vsakemu državljanu možnost postati bralec in polno sodelovati v evropski družbi.

Lanska akcija je bila zelo uspešna, saj se je po Sloveniji in širše odvilo več kot 700 dogodkov. Tudi letos bodo številni izvajalci po Sloveniji organizirali številne dogodke, dejavnosti, projekte in programov s področja branja in bralne kulture za odrasle oziroma za vse generacije. Vabimo vas, da se jih udeležite. Seznam dogodkov najdete na spletni strani NMSB

  

Objavljeno 28. 8. 2019
Regijska konferenca EPALE in zaključna konferenca projekta EPUO

Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) v vlogi Nacionalne podporne službe EPALE Slovenija in Andragoški center Republike Slovenije (ACS), nacionalni koordinator projekta EPUO, prirejata 24. in 25. septembra 2019 v Laškem regijsko konferenco EPALE in zaključno konferenco projekta EPUO. Dvodnevni dogodek predstavlja sinergijo dveh procesov, ki ju je na področju izobraževanja odraslih sprožila Evropska komisija in se uresničujeta v regiji. V Sloveniji oba projekta sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Program in prijavo najdete na spletni strani dogodka.

 

Objavljeno 27. 8. 2019
Katerega spola so knjižni molji? Vabilo na nacionalni strokovni posvet

Bralno društvo Slovenije vabi na nacionalni strokovni posvet z naslovom Katerega spola so knjižni molji? Kako, koliko in kaj berejo bralci – in kako, koliko in kaj bralke. Posvet bo potekal v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani, Prešernova cesta 10, v ponedeljek, 9. september 2019. Ob mednarodnem dnevu pismenosti se bodo zbrali strokovnjaki, ki bodo na branje in pismenost vseh starostnih skupin pogledali skozi zelo različne prizme. Rezultate domačih in mednarodnih znanstvenih raziskav ter zglede učinkovitih intervencij bodo predstavili psihologi, andragogi, pedagogi, bibliotekarji. Strokovnjaki s področja literarne teorije ter literarne didaktike bodo opozorili na pasti poenostavljenih raziskav, predstavili bodo poglobljene sistemske analize ter sodobne modele pouka literature.
Program in prijavnico na posvet nadete na spletni strani Društva.

 

Objavljeno 27. 8. 2019
4. znanstvena konferenca Raziskovanje v vzgoji in izobraževanju: Mednarodni vidiki vzgoje in izobraževanja

Pedagoški inštitut, Pedagoški inštitut (PI), Slovensko društvo raziskovalcev na področju edukacije (SLODRE) ter Center Republike Slovenije za mobilnosti in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) prirejajo 4. znanstveno konferenco Raziskovanje v vzgoji in izobraževanju: Mednarodni vidiki vzgoje in izobraževanja. Konferenca bo potekala 18. in 19. 9. 2019 v prostorih Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, Novi trg 2, Ljubljana.

Osnovni cilj konference je diseminacija rezultatov raziskav ter izmenjava izkušenj, identifikacija ključnih problemov, izzivov in ovir v vzgoji in izobraževanju ter spodbujanje in razvoj raziskovanja nasploh. Letošnja konferenca ima kot svoj cilj izpostaviti tudi mednarodni vidik vzgoje in izobraževanja, pri čemer pa, seveda, ostaja odprta za vse druge pristope in usmeritve. Kot vabljena predavatelja bosta sodelovala dr. Paul Stubbs z Ekonomskega inštituta v Zagrebu ter prof. dr. Pavel Zgaga s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Dodatne informacije o konferenci so objavljene na spletni strani PI: https://www.pei.si/konferenca.

 

Objavljeno 26. 8. 2019
Festival za tretje življenjsko obdobje 

Festival za tretje življenjsko obdobje je osrednji dogodek v Sloveniji, ki že od samega začetka obeležuje mednarodni dan starejših – 1. oktober. Dogajanje je posvečeno aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Že 19. leto bo potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani med 1. in 3. oktobrom.

 

Objavljeno 26. 8. 2019
Konferenca VIVID 2019

Fakulteta za organizacijske vede in Institut Jožef Stefan vabita na že 22. konferenco Vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi, ki bo prirejena v okviru multikonference Informacijska družba 2019. Konferenca bo potekala 11. oktobra 2019 na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani.

Konferenca je namenjena proučevanju novih načinov dela in skupnega življenja v vzgojno-izobraževalnem procesu, ki jih prinaša sodobna informacijska in komunikacijska tehnologija. Na konferenci bodo proučevali izzive digitalizacije v procesih vzgoje in izobraževanja. Med predstavljenimi temami so za izobraževanje odraslih zanimive prav vse: Digitalno opismenjevanje od vrtca do univerze za tretje življenjsko obdobje, Digitalne kompetence, Poučevanje računalniških znanosti, Didaktika e-poučevanja in učenja, Priprava in uporaba e-gradiv in e-storitev, Medijska pismenost in izobraževanje, Izobraževalna računalniška omrežja, Konceptualno učenje, Tehnologije znanja in umetna inteligenca v izobraževanju, Izobraževalni sistemi za odrasle in pedagoge, Izobraževalne delavnice.

 

Objavljeno 12. 8. 2019
SURS razstava infografik

Statistični urad RS (SURS) ob svoji 75-letnici vabi na razstavo infografik. Osrednji dogodek z naslovom Statistično gledano bo na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Za prikaz na razstavi so izbrali nekaj v jeziku uradne statistike zapisanih zgodb o Sloveniji in zgodb iz življenja njenih prebivalcev, predstavljajo pa tudi zabavnejšo plat statistike, tisto, ki bo morda ovrgla stereotip o vedno resni statistiki. Razstava bo na ogled od 19. avgusta do 2. septembra in ponovno od 19. oktobra do 19. novembra 2019.

 

Objavljeno 23. 7. 2019
Izobraževalni film Sporazumevanje v tujih jezikih in jezikovne zmožnosti

Vabljeni k ogledu novega filma Sporazumevanje v tujih jezikih in jezikovne zmožnosti, kjer skozi osebno zgodbo spoznamo temeljno zmožnost sporazumevanje v tujih jezikih in jezikovne zmožnosti ter si izoblikujemo razumevanje o tem, kako pomembna je ta temeljna zmožnost v današnjem času globalizacije, povezovanja kultur, ekonomije in ljudi. 

Izobraževalni film Sporazumevanje v tujih jezikih in jezikovne zmožnosti je le eden iz serije izobraževalnih filmov Na poti do življenjske uspešnosti.

 

Objavljeno 27. 6. 2019
Soglasje k obsegu prvega vpisa v izredno izobraževanje v šolskem letu 2019/2020 v Republiki Sloveniji

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na spletni strani objavilo Soglasje k obsegu prvega vpisa v izredno srednješolsko izobraževanje odraslih v šolskem letu 2019/2020 v Republiki Sloveniji ter prilogo k Soglasju obsega prvega vpisa v organizacijah, ki izvajajo izobraževanje odraslih za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja in srednjega splošnega izobraževanja v šolskem letu 2019/2020. Več na spletni strani MIZŠ.

 

Objavljeno 18. 6. 2019
Pridružite se akciji Nacionalni mesec skupnega branja in napovejte svoje dejavnosti v spletnem dogodkovniku

Letošnja ponovitev Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB) prerašča v vsakoletno nacionalno akcijo promocije branja. NMSB 2019 bo potekal med 8. septembrom (mednarodnim dnevom pismenosti) in 13. oktobrom (zaključkom ®Tedna otroka).

Eden od pomembnih ciljev NMSB je gradnja nacionalne mreže za bralno pismenost in bralno kulturo, ki smo jo lani začeli graditi na Andragoškem centru Slovenije. S sodelovanjem različnih deležnikov bomo lahko krepili pomen bralne kulture in pismenosti ter tako omogočili celovitejšo skrb za to pomembno področje. Prav zato v okviru nacionalne mreže letos pripravljamo posebno spletno stran namenjeno zgodnjemu spodbujanju pismenosti in bralne kulture v okviru družine, ki bo pričela delovati prav v mesecu skupnega branja 2019.

Letos se z NMSB pridružujemo evropski bralni kampanji Evropa bere (EURead), ki povezuje že obstoječe bralne aktivnosti po vsej Evropi. Njen namen je dvig zavesti o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu. Skupni cilj kampanje je dati vsakemu državljanu možnost postati bralec in polno sodelovati v evropski družbi.

Vabimo vas, da se pridružite letošnjemu Nacionalnemu mesecu skupnega branja. V spletnem dogodkovniku napovejte in na kratko predstavite svojo dejavnost, projekt ali program, ki ga boste izvedli v času NMSB 2019 (ali kasneje) kjerkoli v Sloveniji ali slovenskem kulturnem prostoru v tujini.

 

Objavljeno 18. 6. 2019
Izšla šesta izdaja e - Novičk Andragoškega centra Slovenije

Šesta izdaja e - Novičk prinaša novice iz vseh vetrov: vabimo, da se pridružite akciji Nacionalni mesec skupnega branja, pišemo o novem spletnem portalu Moj ACS spopolnjevanje, poročamo o projektnem srečanju YOUrALPS, pišemo o novomeški premierni predstavitvi izobraževalnega filma Sporazumevanje v tujih jezikih in jezikovne zmožnosti, objavljamo utrinke s prireditev v Tednu vseživljenjskega učenja 2019 po Sloveniji, poročamo o četrtem srečanju partnerjev mednarodnega projekta Profi-Train ter o številnih drugih dogajanjih v zadnjih dveh mesecih.

Naslednje e-Novičke bodo v dvojni poletni številki izšle avgusta. 

 

Objavljeno 10. 6. 2019
Planinstvo kot način življenja – Za vključujočo družbo

Osrednji dogodek skupne akcije Tedna vseživljenjskega učenja Planinstvo kot način življenja – Za vključujočo družbo bo v soboto, 15. junija 2019, Dan slovenskih planinskih doživetij 2019 na Lisci. Celodnevno planinsko dogajanje bo vključevalo doživetja za mlade planince, družine in odrasle, vodene planinske in turnokolesarske izlete, plezanje na plezalnem stolpu, osrednjo prireditev s sprevodom praporščakov. Ogromno je dobrih razlogov, da se nam, pridružite na Lisci. Aktivnosti bodo objavljene na www.pzs.si.

 

Objavljeno 4. 6. 2019
Posvet Vloga globalnega učenja v današnji družbi

Osrednji dogodek skupne akcije Tedna vseživljenjskega učenja (TVU) Mi vsi smo en svet prireja Platforma SLOGAPosvet z naslovom Vloga globalnega učenja v današnji družbi bo 11. junija med 10.00 in 11.30 v Narodnem muzeju Slovenije (na Muzejski ploščadi Metelkova), Maistrova 1, 1000 Ljubljana. Govornice in govornik: Patricija Virtič (SLOGA), Tina Trdin (Humanitas), mag. Zvonka Pangerc Pahernik (Andragoški center Slovenije), prof. dr. Maja Bučar (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani), mag. Barbara Urbanija (Slovenska nacionalna komisija za UNESCO), Uroš Vajgl (Ministrstvo za zunanje zadeve). Skupaj bodo iz različnih perspektiv osvetlili pomen in priložnosti za razvoj globalnega učenja pri nas, sledila pa bo razprava, v kateri si zelo želimo vašega sodelovanja. 

 

Objavljeno 24. 5. 2019
23. Andragoški kolokvij in posvetovalni dogodek Evropskega programa za učenje odraslih (EPUO2019)

Pridružite se nam na 23. Andragoškem kolokviju in posvetovalnem dogodku Evropskega programa za učenje odraslih (EPUO2019), ki sovpada s pripravami na snovanje novega Nacionalnega programa izobraževanja odraslih (NPIO) za obdobje 2021–2030. Na dogodku 31. maja v Radisson Blu Plaza Hotelu Ljubljana bodo nastopili vidni predstavniki nacionalnih ustanov - zagovorniki strategij, ki bodo vplivale na vsebino NPIO. Svoje poglede bodo predstavili tudi socialni partnerji. Živahno razpravo med nekaterimi nastopajočimi ter z udeleženci dogodka si obetamo v panelu, katerega naslov najbolje povzame ultimativni cilj vseh naših prizadevanj: Znanje in spretnosti za življenje in delo. Prijava na dogodek je možna na spletnem naslovu https://pro.acs.si/ak2019/prijava.

 

 Objavljeno 24. 5. 2019
Izšle e-Novičke Andragoškega centra Slovenije  

Majske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije prihajajo med vas sredi pestrega dogajanja v Tednu vseživljenjskega učenja (TVU). Na Odprtju TVU v Kranju smo promovirali nove dobitnike priznanj ACS. Vabimo vas, da si ogledate njihove predstavitvene filme. Pri nas so gostovali strokovnjaki in učeči se iz Belgije in Walesa. Udeležili smo se Parad učenja, ki so bili po vsej Sloveniji kljub slabemu vremenu sončni Dnevi učečih se skupnosti. Svoja doživetja o tem in še čem želijo naši koordinatorji deliti z vami, zato smo njihove vtise objavili v rubriki Kotiček je vaš. Dogodke, usposabljanja in delavnice pa smo priredili tudi doma.

 

Objavljeno 20. 5. 2019
Strokovni dogodek Andragoškega društva Slovenije: Kje smo in kam gremo v izobraževanju odraslih ? Vizija ravnanja in pomena izobraževanja odraslih v prihodnje

Ob 50 letnici ustanovitve Andragoškega društva Slovenije, ki je bilo kot društvo ustanovljeno prav zaradi problemov v izobraževanju odraslih in tudi začetnik in pobudnik razvoja tega področja izobraževanja in učenja v Sloveniji, se postavlja vprašanje o stanju izobraževanja odraslih, viziji razvoja in prihodnosti tega pomembnega področja v Sloveniji. Odgovore bomo iskali na strokovnem srečanju, ki bo 7. 6. 2019 v Centru Vitalis Ljubljana, kjer bodo v prvem delu programa, z zanimivimi uvodnimi razmišljanji sodelovali vidni strokovnjaki. Drugi del programa bo namenjen udeležencem, ki boste imeli priložnost aktivno sodelovati, razmišljati in prispevati svoje poglede, konkretne predloge, rešitve, priporočila in prioritete o tem, kaj bi po vašem mnenju v prihodnje najbolj prispevalo k izboljšanju, razvoju in kakovosti vseživljenjskega učenja in izobraževanja odraslih. Več o programu in prijavo na dogodek najdete tukaj.

 

Objavljeno 20. 5. 2019
Dediščina preteklosti je dota prihodnosti

Ohranjanje dediščine preteklosti je  zelo pomembna dota prihodnosti naše dežele. Naš mladi rod bo mnogo varneje in z veliko večjo samozavestjo vstopal v globalizirani svet, če se bo zavedal, da pripada narodu s tisočletja staro kulturo. Osrednji dogodek skupne akcije Tedna vseživljenjskega učenja (TVU) z naslovom Dediščina preteklosti je dota prihodnosti bo 23. maja 2019 v Hiši medu Božnar v Polhovem Gradcu. Vsebino programa najdete tukaj.

 

 Objavljeno 7. 5. 2019
Strokovni posvet o predlogu nove zasnove osnovne šole za odrasle

Posvet z naslovom Program osnovne šole za odrasle – izhodišča za vseživljenjsko učenje za vse in vsakogar je namenjen premisleku in razpravi o predlogu nove zasnove osnovne šole za odrasle, ki smo ga v sodelovanju s člani Nacionalne ekspertne komisije pripravili na Andragoškem centru Republike Slovenije. Posvet bo v četrtek, 9. 5. 2019, ob 9. uri, v veliki dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova cesta 16, 1000 Ljubljana. 

V plenarnem delu posveta bosta predstavljena položaj Programa osnovne šole za odrasle (OŠO) ter izhodišča za prenovo in posodobitev programa. Osrednja tema bo predstavitev zasnove za prenovo Programa OŠO. Sledilo bo delo v skupinah, kjer bodo udeleženci v razpravi lahko podali svoje videnje, dileme, predloge in vprašanja glede nove zasnove Programa OŠO (program posveta). 

Na posvetu se bomo srečali strokovnjaki, ki delujejo na področja osnovne šole za odrasle: direktorji, organizatorji in učitelji z ljudskih univerz, oblikovalci politik ter teoretiki, ki se ukvarjamo z vprašanji splošnega izobraževanja in izobraževanja odraslih.

 

Objavljeno 6. 5. 2019
Dnevi medgeneracijskega sožitja

Dneve medgeneracijskega sožitja prirejata Zveza društev upokojencev Slovenije in Gospodarsko razstavišče v Ljubljani kot prvi osrednji povezovalni dogodek medgeneracijskega sodelovanja, pobud in programov za vse generacije, da bi uresničili vizijo, tj. sledili demografskim spremembam, z medsebojnim povezovanjem zagotavljali ohranitev visokih družbenih norm in izboljševali položaj vseh generacij v Republiki Sloveniji. Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani od torka 14. do četrtka 16. maja 2019.

 

Objavljeno 6. 5. 2019
Zaključna konferenca projekta Old Guys

Zaključna konferenca projekta Old Guys, ki jo organizirata Filozofska fakulteta (Univerza v Ljubljani) in Andragoško društvo Slovenije (ADS), bo potekala v soboto, 11. maja 2019 v Stari elektrarni, Slomškova 18 v Ljubljani. Konferenca je brezplačna in namenjena širši javnosti. Prevajanje je zagotovljeno. 

 

Objavljeno 23. 4. 2019
Parada učenja - Dan učečih se skupnosti

V sredo, 15. maja, vabljeni na Parade učenja - Dan učečih se skupnosti, ki bodo potekale v okviru Tedna vseživljenjskega učenja (TVU) 2019. V 17 krajih po Sloveniji bodo na trgih in drugih javnih mestih mimoidoče vabili stojnice, delavnice, nastopi na odrih, kjer se bodo predstavili ponudniki znanj in spretnosti, multimedijske predstavitve pa tudi strokovni dogodki v bližnjih ulicah in učnih kotičkih.  

 

 Objavljeno 23. 4. 2019
Teden vseživljenjskega učenja 2019

Najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki jo usklajuje Andragoški center Slovenije v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi, letos poteka že 24. leto zapored. Pridružite se živahnemu utrip več kot 7.000 prireditev, ki se bodo odvijale po Sloveniji vse do konca junija. Seznam prireditev v Tednu vseživljenjskega učenja (TVU) je objavljen v spletnem koledarju TVUVsesloveski praznik učenja lahko spremljajte tudi na socialnih omrežjih: https://www.facebook.com/TedenVsezivljenjskegaUcenja in https://twitter.com/TVUslo.

 

Objavljeno 18. 4. 2019
Nacionalno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja 2019

Pridružite se nam na slovesnem Nacionalnem odprtju Tedna vseživljenjskega učenja, ki bo 10. maja 2019 ob 11. uri v Kranju, v Letnem gledališču Khislstein. Organizator tokratne slovesnosti, na kateri bodo podeljena priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih 2018, je Ljudska univerza Kranj, dolgoletni območni koordinator TVU.

Ljudska univerza Kranj prireditev pripravlja v sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije, Gorenjskim muzejem ter Zavodom za turizem in kulturo Kranj. Pokrovitelj dogodka je župan Mestne občine Kranj, g. Matjaž Rakovec. 

Prijava na slavnostni dogodek je možna na spletnem naslovu http://tvu.acs.si/odprtje/2019/prijava.

 

Objavljeno 18. 4. 2019
Strokovni dogodek - NARAVA, IZZIV VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA

Želite v svojo ponudbo programov (še bolj) vplesti tudi naravo, trajnost? Pridružite se nam na strokovnem dogodku v Tolminu, 30. maja 2019, med 9.30 in 17.00 uro, v prostorih Kinogledališča Tolmin, Mestni trg 5, na katerem se bodo prepletali teorija in praksa, znanstveno in lokalno vedenje. V diskusijah z dr. Lučko Kajfež Bogataj, dr. Nevenko Bogataj in Antonom Komatom se bomo soočili z lastnimi prepričanji o trajnostnem razvoju in prišli do novih spoznanj. V predstavitvah Anke Lipušček Miklavič, direktorice Mlekarne Planike, in Mira Kristana, vodje enote za okolje in prostor na Posoškem razvojnem centru, bomo spoznali izbrane trajnostne prakse iz Zgornjega Posočja, ki govorijo o soodvisnosti ter odgovornosti do Doline. Ob imenovanju ambasadorjev biosfernega območja Julijske Alpe in podelitvi plaket nas bo nagovoril slavnostni govornik dr. Stanislav Pejovnik, predsednik slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Kombinacija strokovnih izhodišč s strani priznanih strokovnjakov ter dveh vzporednih oblik, kot ogled dobre prakse (Faronika d.o.o.) in proaktivna kavarna, je odlična priložnost in izziv, da prevetrimo in morda na novo začrtamo smeri priprav in izvedb naših izobraževalnih programov s tega področja.

Dogodek je namenjen strokovnim delavcem v izobraževanju odraslih, ki tako v javnih kot tudi zasebnih ter nevladnih organizacijah razvijajo in izvajajo različne neformalne izobraževalne programe ter ključnim vodilnim in strokovnim kadrom, dejavnim v izobraževalnem in drugih sektorjih, ki se tako ali drugače srečujejo bodisi s trajnostnim razvojem bodisi razvojem neformalnih izobraževalnih programov (odločevalci na različnih nivojih, predstavniki ministrstev, stroka).

Prijava in podrobni program bosta na razpolago v kratkem na spletni strani ZISS. 

 

Objavljeno 18. 4. 2019
Mednarodna konferenca Voditelj prihodnosti, dirigent s posluhom za vsakogar: S personaliziranim pristopom do zavzetih zaposlenih

Vabimo na  mednarodno konferenco z naslovom Voditelj prihodnosti, dirigent s posluhom za vsakogar: S personaliziranim pristopom do zavzetih zaposlenih, ki bo 28. maja 2019 na Brdu pri Kranju. Konferenco pripravljajo Zveza ljudskih univerz Slovenije, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad okviru projekta Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile - ASI in Moja zaposlitev - Optius. 

Izhodišče konference je personalizacija, saj živimo v dobi izbire, ko lahko svoje življenje oblikujemo glede na naše osebne interese, želje in potrebe. Personalizacija je trend, ki spreminja tudi upravljanje kadrov. Enotni kadrovski modeli in rešitve zato ne morejo ustrezati vsem zaposlenim. Dogodek je namenjen vodjem in direktorjem ter direktorjem področja upravljanja človeških virov. Prijave zbirajo do 30. aprila na spletni strani. Več informacij o konferenci in prijavi najdete tukaj.

  

Objavljeno 18. 4. 2019
Aprilske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V aprilskih e-Novičkah Andragoškega centra Slovenije pregledujemo, povzemamo in načrtujemo. Zbrali smo vtise z mednarodnih in domačih dogodkov v izobraževanju odraslih; predstavljamo zanimive domače in tuje publikacije; v rubriki Kotiček je vaš objavljamo članke o tem, kaj počnejo izobraževalci odraslih in učeči se v Sloveniji. Želimo vam prijetno branje. 

 

Objavljeno 8. 4. 2019
Vabilo na usposabljanje o globalnem učenju v času negotove prihodnosti

Platforma SLOGA vabi na dvodnevno usposabljanje z naslovom Globalno učenje v času negotove prihodnosti. Dogodek, ki ga bosta vodila priznana strokovnjaka dr. Rene Suša in prof. dr. Vanessa Andreotti, bo 11. in 12. aprila 2019 med 9. in 15. uro v prostorih Sloge, Metelkova 6 v Ljubljani. 

Udeleženci usposabljanja se bodo seznanili z orodji za kritično razumevanje teorije in prakse globalnega učenja ter z  inovativnimi metodološkimi pristopi za poglabljanje refleksij in tkanje novih povezav v okviru svojega dela. Usposabljanje bo ponudilo nabor shem in izkušenj, ki bodo prisotnim pomagale odkriti mejna področja lastnih predstav, želja in idealov, vezanih na (globalne) družbene spremembe ter ‘odkleniti skrite možnosti’ v lastni pedagoški praksi.

Usposabljanje je del aktivnosti v projektu Bridge 47. Več informacij o usposabljanju in prijavi ter program usposabljanja najdete na spletnem naslovu

  

Objavljeno 4. 4. 2019
Govori FF: Ciklus javnih predavanj 

V okviru praznovanja 100. obletnice Univerze v Ljubljani, bo na Filozofski fakulteti od 1. do 18. aprila 2019 predstavljen ciklus javnih predavanj Govori FF, v katerem bodo svoje delo predstavili uveljavljeni profesorji in profesorice Filozofske fakultete, ki so redno navzoči v slovenski javnosti.

V seriji predavanj bodo spregovorili odmevni misleci in razmišljali o temah, ki se tako ali drugače dotikajo aktualnosti slovenske družbe in njene umeščenosti v nacionalni in transnacionalni kontekst. Dvanajst javnih, prosto dostopnih predavanj skuša koherentno zajeti celostno gesto humanistične in družboslovne refleksije, kakršno ta trenutek širši javnosti lahko ponudi Filozofska fakulteta UL, največja slovenska humanistična in družboslovna ustanova. Podrobnejše informacije o predavanjih so na voljo na spletni strani Filozofske fakultete.

 

Objavljeno 26. 3. 2019
Konferenca Mobilnost za ustvarjalnost

Konferenco Mobilnost za ustvarjalnost, ki bo potekala 4. in 5. aprila 2019 v Ljubljani, organizira zavod Motovila v sodelovanju s partnerji. Namen dvodnevnega dogodka je raziskati prednosti in izzive mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje. Domači in tuji strokovnjaki iz Irske, Češke, Portugalske, Nizozemske idr. bodo predstavili že uveljavljene in nove priložnosti ter podporne sisteme, ki spodbujajo mobilnost in so vzpostavljeni na ravni mesta, regije ali države, znotraj in izven EU ali pa za specifičen kulturni ali ustvarjalni sektor. Prijave na konferenco smo možne do 2. aprila.

 

Objavljeno 21. 3. 2019
5. mednarodni festival znanja in kulture

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje vabi na 5. mednarodni festival znanja in kulture, ki bo potekal 25. aprila ob 9. uri v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Festival je namenjen seznanjanju javnosti z vrednimi dosežki učenja in ustvarjanja na univerzah za tretje življenjsko obdobje, medsebojnemu povezovanju slovenskih univerz v skupnem dogodku, kot tudi povezovanju s sorodnimi organizacijami doma in v tujini. Častni pokrovitelj festivala je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

  

Objavljeno 14. 3. 2019
Marčevske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Izšla je marčevska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije, kjer pišemo o različnih dogajanjih v izobraževanju odraslih v lokalnem in mednarodnem okolju, ter napovedujemo dogodke, ki jih načrtujejo organizacije pri nas in po svetu. V rubriki Kotiček je vaš smo objavili zanimive prispevke, ki so jih pripravili naši partnerji. Predstavljamo tudi vrsto publikacij, izdanih v Sloveniji in mednarodnih organizacijah za izobraževanje odraslih. Vabljeni k branju.

 

Objavljeno 5. 3. 2019
Prvi slovenski on-line karierni sejem

Vabljeni, da se 14. marca udeležite prvega on-line kariernega sejma v Sloveniji na edem največjih zaposlitvenih portalov OptiusOn-line karierni sejem je preprosta, pregledna in učinkovita oblika povezovanja pravih ljudi s pravimi zaposlitvenimi izzivi. Poteka zelo podobno kot običajni zaposlovalni sejmi, le da delodajalci svoje podjetje in prosta delovna mesta predstavijo na spletu, iskalci pa preko spletnih orodij stopijo v neposreden stik z njimi. Pogovori potekajo preko preprostega klepetalnika ali orodja Skype.
Več na https://www.optius.com/prvi-slovenski-on-line-karierni-sejem.

 

Objavljeno 27. 2. 2019
Arnes: Prijavite se na šest novih tečajev

Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – Arnes bo marca začela izvajati brezplačne tečaje za dvig digitalnih kompetenc. V sklopu programa SIO-2020 so pripravili številne množične odprte spletne tečaje – MOST. V spletni tečaj se lahko prijavi vsak, ki ga zanima tematika. Tečaji bodo potekali na daljavo, udeleženci prek spletne učilnice dobijo gradiva in naloge, ki jih morajo opraviti za uspešni zaključek tečaja. Udeležba je brezplačna. Več informacij dobite na spletni strani https://www.arnes.si/most-prijavite-se-na-nove-tecaje

  

Objavljeno 20. 2. 2019
Februarske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V novi izdaji e-Novičk povzemajo dogajanje v izobraževanju odraslih v prvih dveh mesecih novega leta. Preberite prispevke o dogajanjih na konferencah, o Forumu učenja, ki je bil v Bruslju, se ob podpori nacionalnega koordinatorja začnite pripravljati na Teden vseživljenjskega učenja (TVU 2019), o izidu posodobljenega Manifesta za učenje odraslih v 21. stoletju in še vrsto drugih zanimivih novic.

 

Objavljeno 12. 2. 2019
Pedagoško andragoški dnevi 

Letošnje Pedagoško andragoške dneve bo zaznamovala 100-letnica Univerze v Ljubljani, posebno Oddelka za pedagogiko na Filozofski fakulteti. Ta pomembni zgodovinski mejnik bodo proslavili 29. marca 2019 v City hotelu v Ljubljani. Program ter prijava na slavnostni dogodek sta objavljena na spletni strani.

 
Objavljeno 12. 2. 2019
Kulturni bazar 2019 

Vabljeni na Kulturni bazar, ki bo potekal 4. aprila 2019 med 9. in 20. uro v Cankarjevem domu v Ljubljani. Osrednji temi letošnjega enajstega Kulturnega bazarja sta Ustvarjalnost mladih, s poudarkom na projektih »Mladi za mlade« in Sodobna umetnost. 

Kulturni bazar je tradicionalno zasnovan kot oblika strokovnega usposabljanja za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju ter kulturi, za strokovne delavce drugih področij, ki lahko pri svojem delu vključujejo kulturno-vzgojne vsebine (zdravje, okolje in prostor, narava in gozd, šport in gibanje …) ter za študente. 

Programa in e-prijavnica so objavljeni na spletni strani Kulturnega bazarja. Prijave so možne do 20. marca 2019.

 

Objavljeno 28. 1. 2019
Zaključna konferenca Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016–2019

Zveza ljudskih univerz Slovenije vabi na zaključno konferenco Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016–2019, ki bo 15. februarja 2019, v Kongresnem centru Brdo. Predstavili bodo rezultate projektov, ki so nastali v sklopu javnega razpisa z istim imenom. Uspešne zgodbe so skupaj soustvarjali podjetja, ustanove za izobraževanje odraslih in udeleženci programov. Na brezplačni dogodek se lahko prijavite prek povezave do 7. februarja 2019 oziroma do zapolnitve mest.

 

Objavljeno 21. 1. 2019
Izšle e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Izšla je nova številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije, ki posreduje številne zanimivosti in informacije iz lokalnega in mednarodnega okolja. Med drugim vabimo k sodelovanju – prijavite se na razpis za Zeleni znak kakovosti, vključite se v Teden vseživljenjskega učenja 2019 (TVU) in Parado učenja 2019. 
Objavljene prispevke lahko komentirate in/ali delite na spletnih družbenih omrežjih.

 

Objavljeno 14. 1. 2019
Novi video posnetki na portalu središč za samostojno učenje (SSU)

Na portalu središč za samostojno učenje (SSU) v rubriki video vodiči je na voljo 44 novih filmčkov. Večina je namenjena učenju enostavnega računalniškega programiranja z uporabo grafičnega vmesnika za programiranje Scratch, eden pa plačevanju parkirnine z mobilnim telefonom. S pomočjo filmčkov boste lahko spoznali osnovne programerske koncepte in ukaze, se naučili risanja, dela s spremenljivkami, koordinatami, vejišči in pogoji, naključnimi števili, sporočili in konceptom drobljenja problema na manjše probleme. Vabljeni k ogledu video vsebin.

 

Objavljeno 11. 1. 2019
DOBA vabi na online summit

V seriji brezplačnih webinarjev, ki bodo potekali od 28. do 31. januarja 2019, bodo predavatelji Dobe z vami delili uporabna znanja z raznovrstnih področij: pametna mesta, podjetništvo, prodaja in inovativnost. Vabljeni!
Obiščite spletno stran, kjer predstavljajo predavatelje in kjer se lahko prijavite na izbrani webinar: https://www.doba.si/doba-online-summit.

 

Objavljeno 17. 12. 2018
Izšle e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Izšla je zadnja številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije v tem letu, ki posreduje številne zanimivosti in informacije iz lokalnega in mednarodnega okolja. V kratkih decembrskih dneh zaključujemo zastavljene projekte in izpolnjujemo dane obljube. V sliki in besedi predstavljamo ključne dogodke doma in v mednarodnem okolju. Objavljamo prve informacije o Tednu vseživljenjskega učenja 2019 in dobitnike priznanj ACS 2018. Objavljene prispevke lahko komentirate in/ali delite na spletnih družbenih omrežjih. Vabimo pa vas tudi, da prispevate zanimive vsebine v e-Novičke v letu 2019.


Objavljeno 17. 12. 2018
Digitalni posvet Pomanjkanje kompetenc na trgu dela v Republiki Sloveniji za uspešno trajnostno gospodarsko rast

Prvi posvet Pomanjkanje kompetenc na trgu dela v Republiki Sloveniji za uspešno trajnostno gospodarsko rast v Državnem svetu, ki je potekal v začetku decembra, se bo nadaljeval v digitalnem okolju. Digitalno okolje posveta, ki je bilo vzpostavljeno na napredni in celovite platformi za sodelovanje in izobraževanje MiTeam, omogoča veliko več kot le ogled posnetkov dogajanja v dvorani. Glavni namen je spodbuditi izmenjavo mnenj in pogledov, sooblikovati zaključke in deliti zanimive informativno-izobraževalne vsebine.

Vabimo vas, da se nam pridružite vsi tisti, ki ste pripravljeni deliti svoje znanje in tesno sodelovati z drugimi somišljeniki pri graditvi nacionalnega stičišča znanja, zanimivih vsebin in partnerjev na področju kompetenc za trajnostno gospodarsko rast.

Registrirajte se v digitalno okolje in postanite del te skupnosti.

 

Objavljeno 12. 12. 2018
Statøpis – statistični pregled Slovenije 2018 

Statistični urad RS (SURS) je pripravil novo izdajo Statopisa. V njem so opisane zanimivosti z vseh področij, ki jih z uradnimi statističnimi podatki pokriva SURS. Vsako poglavje je opremljeno tudi s privlačnimi grafičnimi prikazi. V Statopisu  so predstavili zanimivejše ali pomembnejše izseke iz vsakega od enaindvajsetih področij uradne statistike.
Statøpis lahko preberete na spletni strani SURS, brezplačni izvod pa lahko naročite preko spletnega obrazca.

 

Objavljeno, 16. 11. 2018
Posvet Pomanjkanje kompetenc na trgu dela v Republiki Sloveniji za uspešno trajnostno gospodarsko rast

Slovenski delodajalci se soočajo s težavami pri iskanju ustrezno usposobljenih kadrov. O tem je treba ozaveščati tako zaposlene kot ustanove, ki izobražujejo in usposabljajo, v najširšem smislu. Na posvetu, ki bo v torek, 4. decembra 2018, ob 9.30, v dvorani Državnega sveta v Ljubljani, bodo svoje poglede soočili predstavniki ministrstev, delodajalskih organizacij, sindikatov, izobraževalnih  ustanov, Javnega razvojnega, štipendijskega, invalidskega in preživninskega sklada RS ter predstavnik OECD. Oglejte si vabilo in program posveta.

 

Objavljeno, 16. 11. 2018
Izšla novembrske številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je nova številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije (ACS). V tokratni izdaji povzemamo ključne vsebine letošnjega Letnega posveta o izobraževanju odraslih in odzive udeležencev. Sodelovanje v mednarodnih projektih je pestro tako na ravni ACS kot organizacij iz naše mreže. Predstavljamo nekatere pomembne publikacije in opozarjamo na knjižne novosti, ki si jih lahko izposodite v Knjižnici ACS. Obveščamo o dejavnostih EPALE, v rubriki Ne prezrite pa ponujamo nabor številnih dogodkov, ki so pred nami. Objavljene prispevke lahko komentirate in/ali delite na spletnih družbenih omrežjih.

 

Objavljeno 15. 11. 2018
Brezplačno svetovanje za zaposlene 

Bi radi dokončali ali nadaljevali izobraževanje? Želite bolje opravljati svoje delo? Iščete nova znanja in veščine? Načrtujete spremembo kariere? Bi radi ovrednotili že pridobljeno znanje, pridobili certifikat?
Izkušeni svetovalci v različnih krajih po Sloveniji vam lahko pomagajo pri pregledu znanj in spretnosti, ki jih že imate, pri načrtovanju vaše osebne in karierne poti, ter pri načrtovanju naslednjih korakov. Izkoristite brezplačno svetovanje za zaposlene. Več na https://zaznanje.si

 

Objavljeno 29. 10. 2018
Teden globalnega učenja 2018

Med 18. in 25. novembrom 2018 bo v organizaciji SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč v Sloveniji potekal že dvanajsti Teden globalnega učenja. Osrednja tema so cilji trajnostnega razvoja, slogan tedna pa je: »Svet se spreminja. Kaj pa mi?« V različnih krajih bo na to tematiko potekalo več dogodkov: predavanja, delavnice globalnega učenja, pogovori, pisanje apelov, razstave … K sodelovanju  vabijo nevladne organizacije, šole, obšolske dejavnosti in druge institucije.
Oglejte si vabilo in se prijavite k sodelovanju.

 

Objavljeno 15. 10. 2018
Vabljeni na karierni sejem Moje delo

V četrtek, 18. oktobra 2018, bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal karierni sejem Moje delo. Na enem mestu se bo predstavilo približno sto podjetij, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili različnim predavanjem, povezanih s kariernimi odločitvami, obenem se bodo lahko zaustavili na kateri od kariernih točkah, kjer bo mogoče dobiti podrobnejše informacije o možnostih zaposlovanja, izobraževanja, razvoju kariere. Vstop je prost.
Celotni program in predstavitev sodelujočih so lahko ogledate na www.kariernisejem.com

 

Objavljeno 26. 9. 2018
Letni posvet o izobraževanju odraslih 2018 in letna konferenca projekta EPUO

Andragoški center Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport letos že osmič organizira Letni posvet o izobraževanju odraslih. Gre za nacionalni dogodek, ki zaokroža dejavnosti in rezultate v politiki, razvojno-raziskovalni stroki in praksi izobraževanja odraslih, obenem pa opozarja na izzive, ki so skupni temu področju. Letni posvet je tokrat združen z letno konferenco projekta Evropski program za učenje odraslih (EPUO).
Posvet bo potekal v Kongresnem centru Habakuk v Mariboru, in sicer 23. in 24. oktobra 2018. Rok za prijavo (brezplačne) udeležbe je 12. oktober 2018. 
Podrobnosti o dogodku si lahko preberete na spletni strani Andragoškega centra Slovenije.

 

Objavljeno 26. 9. 2018
Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO 2018

Andragoški center Slovenije in partnerji se bomo na letošnjem 18. Festivalu za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO (http://www.f3zo.si/ljubljana) predstavljali že sedmič zapovrstjo. Med 1. in 3. oktobrom obiščite naš razstavni prostor v drugem preddverju Cankarjevega doma, kjer bomo predstavili svoje aktivnosti in izdelke, povezane z aktivnim staranjem in medgeneracijskim sodelovanjem.

 

 Objavljeno 21. 9. 2018
Izšla septembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas, da preberete najnovejšo številko e-Novičk ACS, v kateri napovedujemo številne dogodke, ki se bodo odvili v naslednjih tednih. Med njimi so Dnevi slovenskih svetovalnih središč (med 26. in 28. septembrom), Festival za trerje življenjsko obdobje (med 1. in 3. oktobrom), Letni posvet o izobraževanju odraslih in letna konferenca EPUO (23. in 24. oktober). Odprt je tudi razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2018. Pišemo pa tudi o številnih minulih dogodkih, med drugim o 3. posvetovalnem dogodku EPUO, konferenci Zgodbe staranja ipd. Ne spreglejte niti rubrike EPALE, novosti med publikacijami ter številnih zanimivih domačih in tujih novic s področja izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja.

 

Objavljeno 18. 9. 2018
Vabljeni na 7. regijski Festival zaTE – znanje aktivira te (Dnevi svetovalnih središč 2018)

Regijski festival zaTE je največji karierni dogodek v regiji, ki se bo odvijal med 26. in 28. septembrom. Letošnji festival bo potekal v okviru Dnevov svetovalnih središč 2018.

Festival že sedmo leto zapored organizira Razvojno izobraževalni center Novo mesto (RIC) v sodelovanju z Območno službo Novo mesto, Zavodom za izobraževanje in kulturo Črnomelj, Centrom za izobraževanje in kulturo Trebnje ter Ljudsko univerzo Kočevje.

Program festivala ponuja informacije in koristna znanja za izboljšanje zaposlitvenih možnosti ter kompetenc za aktivnejše življenje v prihodnosti. V okviru festivala lahko obiščete dogodke v Novem mestu, Črnomlju, Trebnjem in Kočevju

Dodatne informacije lahko dobite pri Tini Strnad (07 393 45 52, 031 701 191, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ).

 

Objavljeno 17. 9. 2018
Javni razpis za pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2018 do 2022

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je v petek, 14. septembra, na svoji spletni strani objavilo Javni razpis za pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2018 do 2022 – TPK 2018–2022.
Namen razpisa je povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje (VŽU) ter izboljšati kompetence, ki jih potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi.

Cilj javnega razpisa je izboljšati temeljne in poklicne kompetence odraslih, ki so nižje izobraženi (manj kot štiriletna srednja šola oziroma vključno z ISCED 3 – nižje poklicno in srednje poklicno izobraževanje) in manj usposobljeni, s poudarkom na starejših od 45 let.

V okviru tokratnega razpisa je na voljo 18.296.818,31 EUR sredstev. Rok za oddajo vlog za dodelitev sredstev je 4. oktober 2018 do 12. ure. 

Vse dodatne informacije dobite na MIZŠ pri Maji Kobal Merkun (T: 01 400 5258, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) ob delavnikih med 9. in 12. uro. Informativni dan za potencialne upravičence bo potekal 19. septembra 2018 ob 9. uri, v veliki dvorani ministrstva (Masarykova 16, Ljubljana), ki se nahaja v pritličju.

 

Objavljeno 17. 9. 2018
Razpis Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2018

Andragoški center Slovenije od leta 1997 podeljuje Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih (Priznanja ACS) z namenom, da bi izpostavili dobre učence in učitelje vseživljenjskega učenja, ki z učenjem osebnostno rastejo in/ali prispevajo k razvoju skupnosti. Z njihovim zgledom želimo spodbuditi vse tiste, ki še ne verjamejo, da znanje in povezovanje z ljudmi spreminja življenje na bolje.

Če ste v svojem okolju prepoznali posameznike, skupine, društva, ustanove, podjetja ali lokalne skupnosti, ki bi lahko bili odličen navdih ostalim, vas vabimo, da predlagate svojega kandidata ali kandidate.

Razpisna dokumentacija je na voljo na spletni strani Andragoškega centra Slovenije. Vloge pošljite v zaprti ovojnici s pripisom »Za Priznanja ACS 2018« na naslov Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, Ljubljana. Razpis bo potekal od 15. septembra do 14. oktobra 2018

Dodatne informacije o javnem razpisu dobite pri Darijanu Novaku (T: 01 5842 582, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

 

Objavljeno 10. 9. 2018
Dnevi slovenskih svetovalnih središč 2018

Dnevi slovenskih svetovalnih središč bodo tudi letos tradicionalno v četrtem tednu v septembru – med 26. in 28. septembrom 2018. Njihov glavni namen je promocija formalnih in neformalnih izobraževalnih programov v lokalnih okoljih in predstavitev svetovalne podpore odraslim v središčih ISIO. Slovesno bo v Novi Gorici, kjer središče ISIO praznuje 15-letnico delovanja.

V času dnevov bodo vsa središča priredila različne dogodke: večina med njimi bo vsaj en dan gostovala v enem od nakupovalnih centrov, kjer bodo odraslim nudili informacije o možnostih izobraževanja in učenja, na različnih brezplačnih dogodkih, delavnicah in predavanjih bodo ozaveščali o pomenu učenja.

Vabimo vas, da spremljate spletno stran ISIO - Informativno svetovalna dejavnost v izobraževanju odraslih, kjer bodo novice sproti objavljene, ter seznam dogodkov, ki jih v teh dneh pripravljajo središča.

 

Objavljeno 28. 8. 2018
Prva nacionalna konferenca Učeča se profesionalna skupnost

MIZŠ in Eurydice Slovenija v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in CMEPIUS prirejajo Prvo nacionalno konferenco Učeča se profesionalna skupnost. Konferenca bo potekala 3. 10. 2018 na Brdu pri Kranju.

K sodelovanju pri opredelitvi dilem profesionalnega razvoja strokovnih delavcev in usmeritvah za razvoj sistema so vabljeni vsi vzgojitelji, učitelji, drugi strokovni delavci in ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol, organizacij za izobraževanje odraslih ter drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov, študenti pedagoških študijskih programov izobraževalci učiteljev, pedagoški svetovalci in raziskovalci s področja vzgoje in izobraževanja ter drugi predstavniki zainteresirane javnosti. Udeležba je brezplačna.

 

Objavljeno 23. 8. 2018
Posvetovalni dogodek EPUO: Ali ocenjevanje znanj in razvoj kompetenc vodita do zadovoljnejših zaposlenih in zaposlovalcev?

Andragoški center Slovenije bo 11. septembra 2018 v Orehovem gaju v Ljubljani v okviru projekta Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih 2017–2019 v Sloveniji (na kratko: projekt EPUO)  pripravil podjetniški zajtrk z naslovom »Ali ocenjevanje znanj in razvoj kompetenc vodita do zadovoljnejših  zaposlenih in zaposlovalcev?« Pri organizaciji tretjega posvetovalnega dogodka EPUO v letu 2018 smo moči združili z Zvezo ljudskih univerz Slovenije (ZLUS) in portalom mojazaposlitev.si

Dogodek je namenjen direktorjem in kadrovikom, izvajalcem izobraževanja odraslih, odločevalcem na nacionalni in lokalni ravni ter drugim deležnikom. Z dvema plenarnima predavanjema in predstavitvami primerov dobrih praks bosta osvetljena prva dva koraka Priporočila Poti izpopolnjevanja, tj. ocenjevanje znanj ter oblikovanje in izvajanje ustreznih programov izobraževanja in usposabljanja, ki zaposlenim omogočajo pridobitev ustreznih kompetenc. Poudarjeno bo sodelovanje izvajalcev izobraževanja odraslih s podjetji – vse od opredelitve potreb pa do končnega cilja, tj. s kompetencami opremljenih, zadovoljnejših zaposlenih in zaposlovalcev.

Opisana prizadevanja so povezana z obstoječimi in predvidenimi projekti Evropskega socialnega sklada, ki potekajo po vsej državi, zato bodo na dogodku predstavljeni tudi pogledi Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter drugih nacionalnih akterjev.

Udeležba na posvetu in pogostitev sta brezplačni. Program in prijavnico najdete na spletni strani.

 

Objavljeno 22. 6. 2018
Soglasje k obsegu prvega vpisa v izredno izobraževanje v šolskem letu 2018/2019 v Republiki Sloveniji

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na svoji spletni strani objavilo Soglasje k obsegu prvega vpisa v izredno izobraževanje v šolskem letu 2018/2019 v Republiki Sloveniji ter prilogo k Soglasju, s katerim soglaša s številom prostih mest prvega vpisa v organizacijah, ki izvajajo izobraževanje odraslih za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja in srednjega splošnega izobraževanja v šolskem letu 2018/2019. 

 

Objavljeno 13. 6. 2018
Javni razpis za financiranje promocije, animacije in učne pomoči od 2018 do 2022

Na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter v Uradnem listu je bil 8. junija objavljen Javni razpis za financiranje promocije, animacije in učne pomoči od 2018 do 2022. Namene razpisa je povečati vključenost v vseživljenjsko učenje, ter izboljšati kompetence, ki jih odrasli potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi.

Prijavijo se lahko odrasli, ki nimajo zaključene poklicne ali srednje splošne ali strokovne izobrazbe, opravljenega mojstrskega, delovodskega ali poslovodskega izpita, pri čemer imajo prednost tisti odrasli, ki imajo zaključeno največ osnovnošolsko izobrazbo in/ali so stari več kot 45 let.

Rok za oddajo vlog je 28.06.2018 do 11. ure.

 

Objavljeno 13. 6. 2018
Javni razpis Izvajanje programov nadaljnjega poklicnega izobraževanja in usposabljanja v leti 2018-2022 

Na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport  je bil 1. junija 2018 objavljen Javni razpis za izvajanje programov nadaljnjega poklicnega izobraževanja in usposabljanja v letih 2018-2022.

Namen razpisa je povečati vključenost zaposlenih v programe nadaljnjega poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter izboljšati njihove kompetence za potrebe trga dela, večje zaposljivosti in mobilnosti med področji dela ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi.

Predmet javnega razpisa je financiranje izvedbe programov nadaljnjega poklicnega izobraževanja in usposabljanja za zaposlene, ki potrebujejo dodatna usposabljanja, kvalifikacije ali prekvalifikacije, zaradi potreb na trgu dela in delovnem mestu.

Prijavitelj se na javni razpis za izvedbo operacije prijavi v obliki konzorcija kot poslovodeči konzorcijski partner in odda skupno vlogo na javni razpis v imenu vseh članov konzorcija. Izbran bo en konzorcij.

Prijavitelj je lahko šolski center – javni zavod, ki izvaja redno izobraževanje na področju srednjega poklicnega in srednjega strokovnega izobraževanja in višjega strokovnega izobraževanja ter je registriran za opravljanje izobraževalne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Rok za oddajo vlog je 28. junij 2018 do 14. ure. 

 

 

Objavljeno 28. 5. 2018
22. andragoški kolokvij

Vabljeni na 22. andragoški kolokvij – osrednje strokovno srečanje v okviru projekta Teden vseživljenjskega učenja (TVU) 2018 – ki ga soorganizirata Andragoški center Slovenije (ACS) in Ljudska univerza Jesenice (LUJ). Dogodek, ki bo potekal 7. junija ob 9. uri v dvorani Kolpern na Jesenicah, bo namenjen premisleku o pomenu in priložnostih za razvoj ključnih kompetenc starejših odraslih. Z nami bosta tudi priznana strokovnjaka v svetovnem merilu – red. prof. dr. Ana Krajnc ter Nizozemec Jumbo Klercq, ki bosta spregovorila o svojih bogatih izkušnjah na tem področju. Program in prijavnico najdete na spletni strani dogodka. 

 

 Objavljeno 22. 5. 2018
Javni razpis za sofinanciranje neformalnih izobraževanj in usposabljanj zaposlenih

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS (Sklad) je 18. maja 2018 na svoji spletni strani in v Uradnem listu RS št. 33/18 objavil Javni razpis za sofinanciranje neformalnih izobraževanj in usposabljanj zaposlenihNamen tega razpisa je povečati vključenost v vseživljenjsko učenje ter izboljšati kompetence, ki jih posamezniki, zaposleni v RS, potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi. Razpisno dokumentacijo in vse ostale potrebne informacije najdete na spletni strani Sklada, kjer objavljajo tudi vabilo na delavnico za prijavo na javni razpis za sofinanciranje neformalnih izobraževanj in usposabljanj, ki bo v četrtek, 24. maja 2018, ob 10. uri v prostorih Sklada.

 

 Objavljeno 19. 4. 2018
Teden vseživljenjskega učenja (TVU 2018)

Vseslovenski praznik učenja se bo začel 11. maja z Nacionalnih odprtjem v Šmarju pri Jelšah in na posameznih lokacijah po vsej državi. Uradni termin dogajanja je zaokrožen na 11.–20. maj, v razširjenem terminu pa se bodo brezplačni tečaji, delavnice, predavanja in številni drugi dogodki vrstili vse do konca junija. Prireditve so napovedane v TVU koledarju na spletni strani in pri posameznih izvajalcih. Začutite moč in radost učenja, prepustite se novemu znanju.

  

Objavljeno 19. 4. 2018
Parada učenja – Dan učečih se skupnosti

Parada učenja – Dan učečih se skupnosti (PU), izpeljana v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, se bo 16. maja odvijala v šestnajstih slovenskih krajih. Na mestnih trgih, parkih, v trgovinskih centrih ipd. bodo udeležencem namenjene informativne in svetovalne stojnice, predavanja, delavnice, projekcije, nastopi zglednih učečih se, predstavnikov vseh generacij, kulturni nastopi in drugi, za široko javnost privlačni dogodki. Vabljeni k obisku.

 

Objavljeno 18. 4. 2018
Izšle aprilske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabljeni k branju nove številke e-Novičk Andragoškega centra Slovenije (ACS), kjer pišemo o medgeneracijskim sodelovanjem (v kulturi), napovedujemo pa tudi bližajoči se Teden vseživljenjskega učenja (TVU 2018). Preberite, kdo so dobitniki priznanj ACS, ki bodo slovesno razglašeni na Nacionalnem odprtju TVU, in še mnogo drugih zanimivih prispevkov, dosegljivih tudi na spletu

 

Objavljeni 18. 4. 2018
Izšla publikacija Regije v številkah 2018

Statistični urad RS je izdal posodobljeno publikacijo Regije v številkah 2018, kjer predstavljajo zanimiva dejstva 12 slovenskih regij. Publikacijo lahko prelistate na njihovi spletni strani, ali naročite svoj brezplačni izvod preko spletnega obrazca.

 

Objavljeno 13. 4. 2018
Gradimo mostove v izobraževanju odraslih

Četrta regijska konferenca Gradimo mostove v izobraževanju odraslih bo potekala od 18. do 20. 4. 2018 v Biogradu na moru na Hrvaškem. Konferenca bo del mednarodnega andragoškega simpozija, ki ga organizira hrvaška Agencija za poklicno izobraževanje in usposabljanje in izobraževanje odraslih. Dogodek je pomembna priložnost za pregled razvoja izobraževanja odraslih, izmenjavo izkušenj, mnenj in tudi druženje predstavnikov iz regije.

 

Objavljeno 20. 3. 2018
Izšle marčevske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V marčevski številki poročamo  o posvetu Andragoškega društva Slovenije, na katerem je bila predstavljena zanimiva tema – vloga izobraževalcev pri vključevanju migrantov in beguncev, poročamo o pripravah na Teden vseživljenjskega učenja (TVU 2018) opozarjamo na vrzeli in dolžnosti za izboljšanje kakovosti življenja in vrsto drugih pomembnih dogodkov v prihajajočih mesecih. Vse to in še več lahko preberete v marčevski številki e-Novičk ACS, ki jih najdete tudi na spletu

 

Objavljeno 20. 3. 2018
Posvetovalni dogodek projekta EPUO – konferenca z naslovom  Izzivi in priložnosti izobraževanja za daljšo delovno aktivnost

Na Andragoškem centru Slovenije smo za prvega od treh posvetovalnih dogodkov EPUO (v okviru projekta Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih 2017-2019 v Sloveniji) v letu 2018 združili moči z Združenjem izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije (ZiSSS) in pripravili Posvetovalni dogodek projekta EPUO – konferenca z naslovom Izzivi in priložnosti izobraževanja za daljšo delovno aktivnost, ki bo 10. in 11. aprila 2018 v Rimskih termah, in se bo navezoval na Strategijo dolgožive družbe. Prijave zbiramo do 4. aprila. Program in prijavnico najdete na spletni strani dogodka. 

 

Objavljeno 1. 3. 2018
Vabilo na mednarodno konferenco Voditelj prihodnosti, ustvarjalec zavzetih zaposlenih

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije v sodelovanju z Zvezo ljudskih univerz Slovenije in portalom Mojazaposlitev.si pripravlja mednarodno konferenco z naslovom Voditelj prihodnosti, ustvarjalec zavzetih zaposlenih. Dogodek bo v torek, 27. marca 2018, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Na konferenci bodo spregovorili o voditelju prihodnosti, ki razume, da lahko s pravimi orodji in veščinami razvije potencial in spodbudi zavzetost svojih zaposlenih ter jih skozi spremembe vodi. Sodelovali bodo Miha Mazzini, pisatelj, scenarist in režiser, Miquel Lladó, redni profesor strateškega managementa na IESE poslovni šoli v Madridu, Nina Nikić, vodja kadrovske službe Adria Dom d.o.o., in mag. Nada Žagar, direktorica ZIK Črnomelj ter drugi gosti. Dogodek je za prijavljene udeležence brezplačen. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo.

 

Objavljeno  16. 2. 2018
Izšle februarske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabljeni k branju druge letošnje številke e-Novičk, kjer predstavljamo novi Zakon o izobraževanju odraslih, poročamo o dogodkih, ki smo se jih udeležili sodelavci ACS, ter poročamo o novicah iz drugih virov. Pišemo tudi o novostih na spletni platformi EPALE, v rubriki Kotiček je vaš  pa organizacije iz naše mreže poročajo o dogodkih, delijo izkušnje, razmišljajo o našem temeljnem poslanstvu – vseživljenjskem učenju.  Vabimo vas tudi k reševanju spletne ankete o tem, kaj menite o novi, spletni podobi e-Novičk.

 

Objavljeno  12 2. 2018
Izšle angleške e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas k prebiranju zimske številke e-Novičk v angleškem jeziku (e-Novičke Winter 2017), v katerih partnerjem po svetu poročamo o projektih ACS in predstavljamo dejavnosti izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja v Sloveniji, ki smo jim posvečali ustvarjalno energijo in zagon v drugi polovici lanskega leta.

  

Objavljeno 26. 1. 2018
Posvet Kako se izkušnja begunstva dotika naših življenj?

Vabljeni na posvet Andragoškega društvo Slovenije (ADS)  z naslovom Kako se izkušnja begunstva dotika naših življenj?, ki bo 13. februarja 2018 v Centru kulinarike in turizma KULT316 v Ljubljani. Na posvetu bodo udeleženci iskali odgovore na vprašanja, kot na primer: Katere informacije so »prave«, kaj o tem vemo izobraževalci odraslih, kako bi se morali odzvati, katere aktivnosti izpeljati?, Kako o tej temi razmišljajo naši sosedi: Hrvati, Italijani, Avstrijci?, Ali ima Evropa odgovore na številna vprašanja ter probleme begunske in migrantske krize?, Katere dobre prakse bi bilo dobro upoštevati, kako sodelovati tudi na mednarodni ravni?

Podrobnosti o posvetu spremljajte na spletni strani ADS.

 

Objavljeno 25. 1. 2018
Kulturni bazar 2018

Vabljeni na tradicionalno nacionalno prireditev Kulturni bazar, ki bo letos 5. aprila v Cankarjevem domu. Prireditev pripravljajo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvom za zdravje ter Ministrstvom za okolje in prostor pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Ob desetem jubileju so za načrtovalce politik in strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju ter kulturi (vabilo), ki pri svojem delu vključujejo kulturnovzgojne vsebine pripravili bogat in zanimiv program strokovnega usposabljanja, katerega osrednja tema je Evropsko leto kulturne dediščine 2018, posebna pozornost pa je namenjena tudi Cankarjevemu letu 2018 ter medgeneracijskemu povezovanju na področju kulture.

Na razstavnih prostorih bo svojo bogato ponudbo predstavilo skoraj 300 kulturnih ustanov ter številni samostojni kulturni ustvarjalci iz vse Slovenije. V predavalnicah in dvoranah se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in strokovne razprave z različnih področij, vodeni ogledi predstav (gledališke, glasbene, plesne, filmske …), razstav ter nastopi ustvarjalcev in umetniških skupin.  

Udeležba na strokovnem usposabljanju je za vse brezplačna, obvezna pa je e-prijava do 20. marca 2018.

 

 Objavljeno  16. 1. 2018
Izšle januarske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas k branju prve letošnje številke e-Novičk Andragoškega centra Slovenije, ki so dobile tudi novo, spletno podobo. Preberete lahko novice o doseženih ciljih v preteklem letu, gledamo pa tudi naprej, ko bomo v sodelovanju s partnerji dosegali nove uspehe na področju izobraževanja odraslih in pri drugih projektih. Preberite si tudi novice iz drugih virov, vabila slovenskih in tujih ustanov na dogodke, pogled nazaj in naprej na spletni platformi EPALE, v rubriki Kotiček je vaš pa prispevke o uspešno izpeljanih projektih in dogodkih na lokalni ravni. 

 

Objavljeno 10. 1. 2018
Vabljeni na 10. Informativo

Vabljeni na jubilejno 10. Informativo, vseslovenski sejem izobraževanja in poklicev, ki vsako leto na enem mestu združuje vse več izobraževalnih in drugih programov ter učence, dijake, študente in odrasle, ki iščejo informacije za svojo prihodnost. Pridružite se jim 26. in 27. 1. 2018  med 9. in 18. uro na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

 

 Objavljeno  3. 1. 2018
Pedagoško-andragoški dnevi 2018

Pedagoško-andragoški dnevi 2018, ki jih organizirajo 25. januarja 2018 na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, bodo namenjeni svetovanju na področju vzgoje in izobraževanja in vlogi pedagoga in andragoga v vzgojno-izobraževalnih institucijah. Strokovno srečanje pa bo namenjeno tudi vlogi svetovalcev v izobraževanju odraslih. Podrobnosti in program so objavljeni na spletni strani dogodka, kjer je tudi dostop do prijavnega obrazca. Prijavite se lahko do 8. januarja.

 

Objavljeno 19. 12. 2017
Statøpis – statistični pregled Slovenije 2017

Statistični urad RS je objavil publikacijo Statøpis – statistični pregled Slovenije 2017, v kateri skuša statistiko kar najbolj približati uporabnikom. Zbrali so podatke, za katere menijo, da so zanimivi, aktualni in pomembni. Predstavili so jih z infografikami in drugimi grafičnimi prikazi ter dopolnili s kratkimi besedilnimi poudarki. Vabljeni k branju.

 

Objavljeno  18. 12. 2017
Izšle decembrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas k branju zadnje številke glasila e-Novičke Andragoškega centra Slovenije, kjer predstavljamo bogato dogajanje in objavljamo novice o izobraževanju odraslih v Sloveniji ter po svetu. Udeležili smo se dogodkov ob zaključku projektov v letu 2017, spremljali e-platformo EPALE in druge zanimive vire. Napovedujemo dogajanje v prihodnjem letu, v rubriki Kotiček je vaš pa objavljamo prispevke naših partnerje.

 

 Objavljeno  20. 11. 2017
Izšle novembrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

V tokratni številki  e-Novičk poročamo o  dogodkih doma in po svetu, ki so zaznamovali izobraževanje odraslih in vseživljenjsko učenje v preteklem in tem mesecu. Povzemamo dogajanje uvodnega sestanka Tedna vseživljenjskega učenja (TVU) 2018, posredujemo vtise udeležencev konference Gradimo mostove in CONFINTEA VI ter napovedujemo številne dogodke v tem in prihodnjem mesecu. V rubriki Kotiček je vaš objavljamo vaše prispevke, tokrat o obletnicah in praznovanjih. 

 

Objavljeno 10. 11. 2017
Letni posvet o izobraževanju odraslih (LPoIO)

Vabljeni na letni posvet o izobraževanju odraslih, ki bo 28. novembra 2017 v hotelu Mons (Four Points by Sheraton Ljubljana Mons Hotel).
Letni posvet je redno srečanje nosilcev politike, stroke in prakse na tem področju. Je priložnost za ovrednotenje prehojenih poti in doseženih ciljev v preteklem letu. Obenem je dogodek namenjen informiranju in razpravi o izzivih in usmeritvah, ki bodo krojili naše delovanje v prihodnje. Posvet je tudi priložnost za neformalne stike, ki krepijo našo skupno zavezanost razvoju izobraževanja odraslih v Sloveniji. LPoIO že sedmo leto po naročilu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) organizira Andragoški center Slovenije.  

Vabimo vas na spletno stran posveta http://pro.acs.si/lp2017, kjer najdete podrobne informacije o dogodku. Prijave na posvet so možne do 20. 11. 

 

Objavljeno 23. 10. 2017
"Učne delavnice" za najtežje zaposljive

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je z Zavodom RS za zaposlovanje podpisalo pogodbo za izvajanje programa "Učne delavnice". Namen "Učne delavnice" je informiranje, motiviranje in podpora pri vključevanju brezposelnih oseb v praktično usposabljanje v delovnem okolju socialnega podjetništva. S programom  "Učnih delavnic" bodo spodbujali subvencionirano zaposlovanje v zaposlitvenih centrih, socialnih ali invalidskih podjetjih oziroma pri vseh ostalih upravičenih delodajalcih, pa tudi razvoj dejavnosti in zaposlovanje v že obstoječih socialnih podjetjih z namenom socialne, poklicne in delovne rehabilitacije ter integracije oseb iz ranljivih brezposelnih oseb. Cilj je vključitev 1.000 oseb iz najbolj ranljive in najtežje zaposljive skupine brezposelnih. Za obdobje 2017-2022 znaša skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo programa, dobrih 16 milijonov evrov, od tega bo 12,9 milijona evrov prispeval Evropski socialni sklad. Zavod RS za zaposlovanje bo javno povabilo objavil v novembru 2017.

 

Objavljeno 18. 10. 2017
Izšle oktobrske e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas, da prelistate najnovejšo številko e-Novičk, v kateri objavljamo odmeve na 21. andragoški kolokvij, napovednik TVU 2018, poročila in reportaže s številnih dogodkov doma, v mednarodnem okolju pa so poudarjene predvsem medkulturne kompetence.


Objavljeno 16. 10. 2017

Izobraževanje starejših odraslih – izziv za andragoške delavce

Enodnevna delavnica andragoškega spopolnjevanja z naslovom Izobraževanje starejših odraslih – izziv za andragoške delavce je namenjena vsem, ki delate na področju vzgoje in izobraževanja, še posebej pa andragoškim delavcem in drugim, ki se pri svojem delu srečujejo s populacijo starejših odraslih, učiteljem različnih strok, ki izvajajo izobraževanje odraslih v različnih izobraževalnih organizacijah, kamor se vključujejo (tudi) starejši odrasli, mentorjem in prostovoljcem, ki se v različnih oblikah skupnostnega izobraževanja srečujejo s starejšimi odraslimi … Več o delavnici najdete v vabilu. Izpolnjeno prijavnico pošljite najkasneje do srede, 15. novembra 2017 na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Vabim vas, da prelistate najnovejšo številko e-Novičk, v kateri objavljamo odmeve na 21. andragoški kolokvij, napovednik TVU 2018, poročila in reportaže s številnih dogodkov doma, v mednarodnem okolju pa so poudarjene predvsem medkulturne kompetence.

  

Objavljeno 21. 9. 2017
Izšla septembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas, da preberete najnovejšo številko e-Novičk, v kateri napovedujemo številne dogodke, ki se bodo odvili v naslednjih tednih. Med njimi so andragoški kolokvij, Dnevi slovenskih svetovalnih središč, Festival za tretje življenjsko obdobje in Letni posvet o izobraževanju odraslih. Odprt je tudi razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2017. Ne spreglejte niti rubrike EPALE, novosti med publikacijami ter številnih zanimivih domačih in tujih novic s področja izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja. 

 

Objavljeno 20. 9. 2017
21. andragoški kolokvij in sklepni dogodek projekta EPUO 

Andragoški center Slovenije (ACS) v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ajdovščina vabi na 21. andragoški kolokvij – osrednje strokovno srečanje v projektu Teden vseživljenjskega učenja (TVU) 2017. Dogodek je namenjen premisleku o vlogi neformalnega izobraževanja v sodobnih razmerah, katerih stalnica so – spremembe!

Strokovno srečanje bo potekalo v treh programskih sklopih:
prvi (3. 10. od 10. do 13. ure) bo namenjen prikazu dejavnosti, izkušenj in izzivov neformalnega izobraževanja na lokalni ravni;
v drugem (3. 10. od 13. do 18. ure) bodo udeleženci izmenjali spoznanja s strokovnih dogodkov EPUO, ki so bili namenjeni razpravi o možnostih zagotavljanja razvoja temeljnih in drugih spretnosti za izbrane ciljne skupine prebivalstva, ter jih obogatili s širšo razpravo;
tretji (4. 10. od 9. do 15. ure) – kolokvij v ožjem smislu – bo namenjen razmisleku o neformalnem izobraževanju odraslih kot strategiji prilagajanja na spremembe v družbi in naravi.

Vabimo vas, da si ogledate vabilo. Podrobnejše informacije o dogodku in prijavi (do 25. septembra) najdete na spletni strani andragoškega kolokvija.

 

Objavljeno 18. 9. 2017
Iščemo nove ambasadorje učenja za leto 2017

Od 15. septembra do 14. oktobra 2017 je odprt razpis za prijavo dobitnikov Priznanj Andragoškega centra Slovenije za leto 2017. Iščemo posameznike ali skupine odraslih, ki se nenehno učijo, so v navdih drugim in se zavedajo pomena vseživljenjskega učenja. Prav tako nas zanimajo zgodbe tistih ustanov, podjetij in lokalnih skupnosti, ki vlagajo v kakovost znanja svojih zaposlenih, prebivalcev v svojih okoljih z namenom reševanja ekoloških, trajnostnih, kulturnih, ekonomskih in drugih vprašanj, hkrati pa ne zapirajo svojih vrat za druge, ki se želijo od njih kaj novega naučiti. 

Dodatne informacije so ves čas trajanja razpisa na voljo pri Darijanu Novaku (E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., T: 01 5842 582).

 

Objavljeno 31. 8. 2017
Izšla dvojna številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je letošnja dvojna poletna številka spletnega časopisa e-Novičke Andragoškega centra Slovenije. Med mnogimi novicami, ki jih prinaša zadnja izdaja, izpostavljamo nekaj naslovov: Kam po znanje v šolskem letu 2017/2018?, V letu 2017 postopek za Zeleni znak kakovosti prvič po novem Pravilniku, Najava Dnevov svetovalnih središč 2017, Generalna skupščina EAEA 2017 in Letna konferenca EAEA »Engaging new learners«, Vključevanje novih učečih se, Video o zmožnostih za življenje in delo, Znani rezultati Ankete o izobraževanju odraslih 2016 …

Bogat je tudi kotiček naših partnerjev, kjer najdete naslednje prispevke: Jeseniški utrinek s Karavane študijskih krožkov v Idriji, Zaključek študijskega leta Univerze za tretje življenjsko obdobje Kočevje, Konferenca ZLUS: Ali se zavedate, da je v zaposlenih potencial, da postanejo vaša najboljša naložba?. Vabljeni k branju.

 

 Objavljeno 29. 8. 2017
17. Festival za tretje življenjsko obdobje

17. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) bo potekal od 26. do 28. septembra 2017 v Cankarjevem domu v Ljubljani. F3ŽO je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam. Na F3ŽO se že šesto leto zapored predstavlja tudi ACS s partnerji. Podrobnosti predstavitve bodo objavljene v prvi polovici septembra. Več o festivalu najdete tukaj.

 

Objavljeno 29. 8. 2017
Dnevi slovenskih svetovalnih središč 2017

Dnevi slovenskih svetovalnih središč 2017 bodo potekali med 27. in 29. septembrom po različnih krajih po Sloveniji. Njihov glavni namen je promocija formalnih in neformalnih izobraževalnih programov v lokalnih okoljih in predstavitev svetovalne podpore odraslim v svetovalnih središčih.
Za tri središča bo letos še posebej slovesno, saj obeležujejo 15-letnico svojega delovanja (središča ISIO Gorenjska, Postojna in Zasavje).

V času dnevov bodo vsa središča izpeljala različne dogodke: večina med njimi bo vsaj en dan gostovala v enem od nakupovalnih centrov, izpeljevali bodo različne brezplačne dogodke, delavnice in predavanja. Tudi letos pripravljamo skupni časopis Info ISIO 2017/2018, v katerem bodo predstavljene različne možnosti formalnega in neformalnega učenja in izobraževanja, svetovalna podpora, ki jo odrasli v središčih lahko dobijo, možnosti sofinanciranja svetovalne dejavnosti ter izobraževanja.

Vabimo vas, da spremljate spletno stran http://isio.acs.si, kjer bodo novice sproti objavljene, v sredini septembra pa bo objavljen tudi seznam vseh dogodkov, ki jih središča v teh dnevih pripravljajo za vse odrasle. 

  

Objavljeno 27. 7. 2017
Soglasje k obsegu vpisa v izobraževanje odraslih za šolsko leto 2017/18
Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je objavljeno Soglasje ministrice k obsegu vpisa v izobraževanje odraslih za šolsko leto 2017/18 v Republiki Sloveniji ter Priloga k soglasju.

 

Objavljeno 27. 7. 2017
Izobraževalni program Inkluzivno izvajanje izobraževanja za odrasle s posebnimi potrebami 
Andragoško društvo Slovenije (ADS) bo letos že tretjič izvedlo izobraževalni program Inkluzivno izvajanje izobraževanja za odrasle s posebnimi potrebami. Program, ki ga bodo izvedli jeseni (od oktobra do decembra 2017), ima šest vsebinskih modulov. Vsak od prvih petih obravnava eno izmed ciljnih skupin odraslih s posebnimi potrebami, zadnji modul pa je namenjen posebnostim pri implementaciji andragoškega ciklusa glede na potrebe in posebnosti odraslega udeleženca s posebnimi potrebami. Prijavite se lahko tudi za posamezen modul.

Namen programa je osveščanje, razumevanje in prilagajanje učenja in izobraževanja drugačnim potrebam odraslih udeležencev in ponuditi dodatna osnovna znanja, metode in oblike dela izvajalcem oziroma učiteljem, o izobraževalnih potrebah, metodah, pristopih, vsebinah ipd., ki jih zahteva izobraževanje odraslih udeležencev s posebnimi potrebami.

 

Objavljeno 26. 6. 2017
Javni razpis za sofinanciranje šolnin za dvig izobrazbene ravni I

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je v petek, 23. junija 2017, v Uradnem listu RS in na spletni strani objavil Javni razpis za sofinanciranje šolnin za dvig izobrazbene ravni I. Namen javnega razpisa je povračilo šolnin za pridobitev višje izobrazbe do vključno V. stopnje izobrazbe.

Do sofinanciranja bodo upravičeni tisti posamezniki, ki so pred programom, za katerega bodo uveljavljali šolnino na tem javnem razpisu, imeli zaključeno največ srednjo poklicno izobrazbo ali manj.

Vloge bo Sklad sprejemal od dneva objave javnega razpisa dalje do porabe sredstev, vendar najdlje do 7. septembra 2018.

Odpiranje vlog se bo izvajalo po mesecih (vsak drugi torek v mesecu). Prednost v okviru posameznega odpiranja oz. obravnave vlog bodo imele popolne vloge tistih posameznikov, ki so imeli pred programom, za katerega uveljavljajo šolnino, zaključeno največ osnovnošolsko izobrazbo in/ali so ob vključitvi v program bili stari več kot 45 let.

Sklad bo 27. junija 2017 ob 10. uri v stavbi Slovenijales izvedel informativno delavnico, kjer bo predstavljen razpis in prijavni obrazci. Prijave zbirajo tukaj.

 

Objavljeno  22. 6.  2017
Izšla junijska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije 

Vabljeni k branju nove številke e-Novičk Andragoškega centra Slovenije, kaj lahko preberete aktualne vsebine s področja izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja tako doma kot v tujini. Pišemo o karavani študijskih krožkov, o dogodkih EPUO po Sloveniji, številnih novicah iz tujih virov in naših partnerjev.

 

Objavljeno 16. 6. 2017
Karavana študijskih krožkov v Idriji 

Karavana študijskih krožkov bo letos obiskala Idrijo. V četrtek, 22. junija 2017, se bo med 10. in 17. uro na mestnem trgu v Idriji srečalo več kot 200 mentorjev in udeležencev študijskih krožkov.  Karavano letos skupaj gostita Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija in Društvo klekljaric idrijske čipke. Namen Karavane je izobraževalni in povezovalni – omogoči medsebojno spoznavanje, prenos idej med krožki, ki delujejo po Sloveniji, učenje posameznih metod, veščin in pristopov, izmenjavo izkušenj ter spoznavanje organizatorjevega okolja, letos torej Idrije ter njenih gostiteljev.  

Več o 15. karavani študijskih krožkov si lahko preberete v vabilu in programu.

 

Objavljeno 23. 5. 2017
Teden vseživljenjskega učenja privablja staro in mlado
V Tednu vseživljenjskega učenja (TVU), ki v maju in juniju poteka po vsej Sloveniji, se lahko udeležite številnih brezplačnih tečajev, delavnic, predavanj, predstavitev in še mnogo drugih prireditev za vse generacije. Kliknite na spletni Koledar TVU, kjer je objavljenih več tisoč dogodkov v TVU. Vabimo vas, da jih obiščete!

 

Objavljeno 22. 5. 2017
Izšla majska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije 
V majski številki e-Novičk Andragoškega centra Slovenije preberite kaj zanimivega se je dogajalo področju izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja v preteklem mesecu.

  

Objavljeno 8. 5. 2017
Teden vseživljenjskega učenja 2017

Andragoški center Slovenije in Zasavska ljudska univerza vabita na slavnostno nacionalno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja v petek, 12. maja 2017, ob 11. uri v Delavski dom Trbovlje. Letošnji Teden vseživljenjskega učenja, ki bo potekal od 12. do 21. maja (uradni termin) oziroma od 12. maja do 30. junija 2017 (razširjeni termin), že dvaindvajseto leto zapored ponuja priložnosti za srečanja vseh, ki so predani učenju. številne prireditve, ki se bodo odvijale v času Tedna vseživljenjskega učenja (TVU), so objavljene v spletnem Koledarju TVU.

 

Objavljeno 14. 4. 2017
5. konferenca o razvoju kadrov »Skupaj nad izzive jutrišnjega dne«

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije organizira 24. in 25. maja 2017 mednarodno konferenco o aktivnem staranju delovne sile z naslovom Skupaj nad izzive jutrišnjega dne. Konferenca bo potekala v kongresnem centru Thermana Laško v okviru večletnega projekta – Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile. Na konferenci bodo obravnavali izzive upravljanja s kadri skozi perspektivo trendov na področju trga dela v slovenskem in evropskem prostoru. Poseben poudarek bo na temi upravljanja s starejšimi zaposlenimi (age-management) v kontekstu medgeneracijskega sodelovanja, vlaganja v starejše zaposlene in inovativnega vodenja. Na konferenci bodo predstavili tudi primere dobrih praks z upravljanjem zaposlenih. Pripravljajo tudi delavnice, kjer boste lahko usvojili praktična znanja iz aktualnih vsebin razvoja kadrov. Več informacij o konferenci je objavljeno na njihovi spletni strani

 

Objavljeno 18. 4. 2017
22. Slovenski dnevi knjige in Noč knjige 2017

Od 19. do 23. aprila bodo po Sloveniji potekali Slovenski dnevi knjige pod geslom Jaz te pišem, knjiga, kdo te bere?  Eden izmed številnih dogodkov bo tudi Noč knjige v noči z 21. na 22. april. V tej noči se bodo ljubitelji knjig družili na okrog 350 dogodkih v več kot 120 krajih po Sloveniji in v zamejstvu.

 

Objavljeno 14. 4. 2017
Vabilo na dogodek "Nikoli prestar za knjigo"

INFO INPEA TOČKA in Alma Mater Europaea - ECM vas v sodelovanju s sodelujočimi vabita na dogodek, ki so ga poimenovali »NIKOLI PRESTAR ZA KNJIGO«. Dogodek bo potekal 19. aprila 2017, ob 11. uri, v veliki predavalnici Alma Mater Europaea – ECM na Slovenski ulici 17 v Mariboru. Dogodek je uvrščen v programski sklop letošnjih jubilejnih 20. »Slovenski dnevi knjige v Mariboru«. V okviru festivala se bo zvrstilo več kot 90 dogodkov, akcij in prireditev, ki so tako ali drugače povezani z literaturo in s knjigo. Namen dogodka je promovirati pomen knjige tudi v smislu terapevtsko-kognitivnega pripomočka oz. branja kot vrsto »mentalnega fitnesa«. Vseživljenjsko učenje kot ena od pomembnih oblik zagotavljanja višje kakovosti življenja in spreminjanja odnosa vseh do starosti, staranja in s tem povezanih stereotipov. V ta namen bosta tega dne izvedeni dve predavanji na temo memoriranja in izobraževanja starejših s strani mag. Vanje Jus ter prof. dr. Ane Krajnc.

V okviru dogodka bo knjižničnim enotam Doma za starejše Tezno, Doma pod Gorco, Mariborski knjižnici -  Knjižnični cikel Univerze za tretje življenjsko obdobje, razdeljeno 400 knjig. Andragoški center Slovenije bo ta dan knjižnici Alma Mater Europaea – ECM podaril strokovne knjige s področja andragogike.

  

Objavljeno 13. 4. 2017
Izšla aprilska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije 

V novi izdaji e-Novičk lahko preberete o Letnem posvetu izobraževanja odraslih, na katerem smo razpravljali o aktualnih izzivih v izobraževanju odraslih, predstavljamo projekte ESS ter izvedena usposabljanja in spopolnjevanja, razkrivamo priprave na letošnji TVU, izpostavljamo najzanimivejše spletne dnevnike na EPALE ter novosti v knjižnici ACS in še mnogo drugih novic. Vabljeni k branju.

 

Objavljeno 4. 4. 2017
Priprave na Teden vseživljenjskega učenja 2017 

Teden vseživljenjskega učenja TVU 2017, ki bo letos potekal od 12. do 21. maja 2017, v razširjenem terminu pa do 30. junija 2017, dobiva jasnejšo podobo. 23. marca smo se zbrali koordinatorji in izvajalci TVU na pripravljalnem sestanku in skupaj zasnovali letošnji festival učenja. Več o  TVU 2017 na spletni strani.

 

Objavljeno 4. 4. 2017
4. mednarodni festival znanja in kulture starejših

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje vabi na mednarodni festival znanja in kulture starejših z naslovom Kozjansko v sliki, pesmi in besedi. Festival bo potekal 20. aprila 2017 v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah. Poudarek festivala bo na učenju in ustvarjanju starejših na področju zgodovine, umetnosti ter ljudskega in glasbenega izročila kozjanske regije. V popoldanskem delu bo potekal posvet z naslovom Vloga znanja in kulture za socialno vključenost starejših, ki ga bo moderirala prof. dr. Ana Krajnc. Uvodna predavateljica bo Gertraud Dayé iz Gradca.
Program festivala si lahko ogledate tukaj. Prijave so mogoče na e-naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 1. 3. 2017
Večgeneracijski centri po Sloveniji

Po Sloveniji je začelo delovati 15 večgeneracijskih centrov (VGC), ki bodo v naslednjih petih letih v lokalnem okolju predstavljali osrednji prostor zbiranja in srečevanja ranljivih skupin, družin ter posameznih družinskih članov v vseh življenjskih obdobjih. V posameznih večgeneracijskih centrih se vsakodnevno izvajajo brezplačne vsebine, namenjene socialnemu vključevanju, izobraževanju ter medkulturnemu in medgeneracijskemu povezovanju. Vključitev je prostovoljna in brezplačna. 

Seznam VGC, ki delujejo po Sloveniji:

Dogaja se! Center aktivnosti Koroške  
Socio – večgeneracijski center  
Večgeneracijski center Dolenjske in Bele krajine 
Večgeneracijski center Gorenjske  
Večgeneracijski center Goriške – Svetla stran življenja 
Večgeneracijski center Ljubljana – N'š Plac 
Večgeneracijski center Morje Koper
Večgeneracijski center planet generacij  
Večgeneracijski center Pomurja
Večgeneracijski center Posavje
Večgeneracijski centri Primorsko-notranjske regije 
Večgeneracijski center Skupaj 
Večgeneracijski center skupna točka 
Večgeneracijski center Štajerska 
Večgeneracijski center Zasavje


Objavljeno 17. 3. 2017

Izšla marčevska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je nova številka e Novičk, v kateri lahko preberete, kaj vse se je dogajalo v preteklem mesecu. Poleg vpogleda v pretekle dogodke pa v e-Novičkah najdete tudi napovedi za številne prihajajoče dogodke.

 

Objavljeno 21. 2. 2017
Kulturni bazar

Bliža se Kulturni bazar - vsakoletna prireditev o  ustvarjanju v kulturi v Sloveniji. Na razstavnih prostorih v treh preddverjih Cankarjevega doma v Ljubljani bo 30. marca 2017 predstavilo svojo bogato ponudbo skoraj 300 kulturnih ustanov ter številni samostojni kulturni ustvarjalci iz vse Slovenije. V predavalnicah in dvoranah se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in strokovne razprave z različnih področij, vodeni ogledi predstav (gledališke, glasbene, plesne, filmske …), razstav ter nastopi ustvarjalcev in umetniških skupin. Podrobnosti programa si lahko ogledate na spletni strani Bazarja. 

 

Objavljeno 21. 2. 2017
Izšla februarska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

V februarski številki e-Novičk lahko preberite o rezultatih analize izobraževalne ponudbe za odrasle 2016/17, kaj se obeta v TVU 2017, o učenju starejših v skupnosti, o EPALE spletnem seminarju, o napovedi letnega posveta izobraževanja odraslih ter številne druge zanimive prispevke in novice s področja izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja. Vabljeni k branju.

 

 Objavljeno, 16. 2. 2017
Spletni seminar za nove uporabnike EPALE!

Vabimo vas, da se pridružite  spletnemu seminarju, ki ga pripravlja Nacionalna podporna služba EPALE. Seminar je namenjen tako novim uporabnikom kot tistim, ki bi radi osvežili svoje poznavanje funkcij EPALE e-platforme za izobraževanje odraslih v Evropi. Na seminarju boste spoznali organiziranost platforme in smernice za navigacijo med posameznimi stranmi ter uporabo osnovnih funkcij. Naučili se boste tudi, kako predlagati vsebino za objavo na platformi. Spletni seminar do potekal v četrtek, 2. marca 2017, ob 11.00 in bo trajal približno eno uro. Skozi seminar vas bo vodila EPALE koordinatorica Maruša Bajt in CMEPUS-a (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.). Nanj se lahko prijavite preko spletnega obrazca, ki je dostopen na tej povezavi. Prijave zbiramo do ponedeljka, 27. februarja 2017.

 

Objavljeno 14. 2. 2017
Izšle TVU novičke

Vabljeni k branju TVU novičk, v katerih smo strnili naše skupno ustvarjanje v Tednu vseživljenjskega učenja (TVU) v 2016 in napovedali dogajanja v letošnjem TVU.

 

Objavljeno 2. 2. 2017
EPALE: O učinkih izobraževanja odraslih

V februarju so na ePlatformi za izobraževanje odraslih v Evropi – EPALE poseben poudarek namenili učinkom izobraževanja odraslih. Nacionalni timi EPALE so objavili različne članke, študije in druge vire o pozitivnih učinkih izobraževanja odraslih na učeče se, družbo in gospodarstvo. Raziskave kažejo, da izobraževanje odraslih pozitivno vpliva na zadovoljstvo, zdravje, odprtost in produktivnost učencev. Sodelovanje v izobraževanju odraslih obenem zmanjšuje stopnjo kriminala in revščine ter krepi aktivno državljanstvo.
Vabljeni k prebiranju vsebin na temo učinkov izobraževanja odraslih na platformi EPALE.

 

Objavljeno 2. 2. 2017
Izobraževanje odraslih v moji občini – ugotovitve in predlogi

Andragoško društvo Slovenije (ADS) je na svoji spletni strani objavilo gradivi (Učenje ob primerih dobrih in slabih praks in Ugotovitve in predlogi: Izobraževanje odraslih v moji občini), ki sta rezultat fokusnih razprav z župani slovenskih občin, s katerimi so se med novembrom 2014 in junijem 2015 pogovarjali o pomenu izobraževanja odraslih v njihovi občini.

 

Objavljeno 2. 2. 2017
Posvet o medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti

V Sloveniji se rodi čedalje manj otrok, življenjska doba pa vse bolj podaljšuje. Povprečna starost prebivalstva se posledično korenito dviga. Demografske spremembe prinašajo številne izzive na gospodarskem, socialnem, prometnem, stanovanjskem, zdravstvenem področju. Kakšni so ti izzivi in ali smo nanje pripravljeni? Kakšna je pri tem vloga različnih generacij? Bodo demografske spremembe prinesle okrepljeno medgeneracijsko sodelovanje ali spopad med generacijami? Na Mladinskem svetu Slovenije smo prepričani, da bomo demografskim spremembah kos zgolj v okrepljenem medgeneracijskem sodelovanju in povezovanju ter solidarnosti.

O skupni prihodnosti različnih generacij bomo spregovorili na posvetu o medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti, ki bo v sredo, 22. 2. 2017, ob 11.00 uri v Maxi klubskem salonu v Ljubljani (Trg republike 1). Stališča bodo soočili Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, Peter Pogačar, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mag. Marijana Bednaš, namestnica direktorja Urada RS za makroenkonomske analize in razvoj in Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije.

 

Objavljeno 8. 11. 2016
Pedagoško-andragoški dnevi - PAD 2017

Vljudno vabljeni na Pedagoško-andragoške dneve 2017, ki bodo potekali 26. januarja 2017 na Filozofski fakulteti v Ljubljani pod naslovom Migracije in izobraževanje.

V širši in strokovni javnosti v zadnjem obdobju potekajo številne razprave o vključevanju prosilcev za mednarodno zaščito in beguncev v našo družbo in v vzgojno-izobraževalni sistem. Pedagoški in andragoški delavci se sprašujemo, ali je to tudi naša tema: kakšni sta vloga in naloga svetovalnega delavca, učitelja, vzgojitelja, predavatelja, organizatorja izobraževanja, ravnatelja; kakšni vloga in naloga šolskih oblasti; vloga in naloga pedagogike in andragogike nasploh? Smo tu za to, da pomagamo ljudem, ki so pri nas našli svoj novi dom, vključiti se v izobraževanje; ali morda spremenjene družbene in civilizacijske razmere od nas terjajo tudi globlji razmislek ter večji poseg v naš vzgojno-izobraževalni sistem? Česa se moramo naučiti, katere prakse spremeniti? Odgovori na ta vprašanja niso enoznačni, so pa temeljni. Od njih je odvisna pot, ki jo bomo izbrali pri svojih nadaljnjih strokovnih prizadevanjih. Ključna bo izbira med dvema potema:

• Izberemo lahko »specialistično« pot, ki se nanaša na usposabljanja izbranih kadrov (npr. učiteljev za slovenščino kot drugi jezik, socialnih pedagogov, specializiranih svetovalcev ipd.) ter na uvedbo izbranih prilagoditev in olajšav za otroke, mladostnike in odrasle priseljence, prosilce za mednarodno zaščito in begunce. 

• Izberemo lahko »generalistično« pot, ki pa se dotika vseh, ki delujemo v polju vzgoje in izobraževanja. Druga pot terja uveljavljanje inkluzivne in interkulturne pedagoško-andragoške paradigme vzgoje, šole in izobraževanja. Ta pot terja spremembe na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja: na ravni šolske politike, kurikularnih in vzgojnih konceptov, didaktičnih strategij in usposabljanja strokovnih delavk oz. delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Na tokratnih Pedagoško-andragoških dnevih bomo v okviru plenarnih predavanj, delavnic in okrogle mize razpravljali o razmerju med obema potema. Podrobnejše informacije o programu in prijavi si lahko ogledate na spletni strani: www.pad.si. Kotizacija znaša 20 EUR.  Prijavite se lahko tukaj.

 

Objavljeno 23. 1. 2017
Izšla prva številka e-Novičk v letu 2017

Izšla je prva letošnja številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije V njej si preberite, kaj je na področju izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja prinesel konec lanskega leta in kaj prinaša začetek novega. Tudi letos bomo torej z vami delili svoja znanja, izkušnje, vedenja in izzive, za vas bomo izbirali uporabne in zanimive novice. Zelo veseli bomo tudi vašega sodelovanja in upamo, da bomo s skupnimi močni oblikovali glasilo, ki ga bomo vsi radi prebirali.

 

Objavljeno 23. 1. 2017
Izšle angleške e-Novičke 2016

Izšle je zimska številka e-Novičk v angleškem jeziku (e-Novičke Winter 2016), v kateri partnerjem po svetu poročamo o projektih ACS in predstavljamo dejavnosti izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja v Sloveniji, ki smo jim posvečali ustvarjalno energijo in zagon v drugi polovici lanskega leta.

 

 Objavljeno 13. 1. 2017
Statistični dan Statistika o hrani

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na našem tradicionalnem statističnem dnevu, ki bo letos v znamenju statistike o hrani. Posvet bo organiziran dne 24. 1. 2017 v Kongresnem centru Brdo. V okviru dogodka bosta potekali dve okrogli mizi: 
- Učinkovita proizvodnja in gospodarna poraba hrane,
- Obstoječi podatki in nove potrebe po podatkih na področju prehranske verige.
Prijave so možne preko spletnega prijavnega obrazca  http://vpr.stat.si/statisticnidan&ai=106
Udeležba je brezplačna.

Objavljeno 19. 12. 2016
Izšla decembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Vabljeni k branju zadnje letošnje številke e-Novičk, ki prinašajo številne domače in tuje novice s področja izobraževanja odraslih. 

 

Objavljeno 14. 12. 2016
9. informativa

Informativa na enem mestu ponuja pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo v Sloveniji ter v tujini-od srednjih šol do visokošolskih in podiplomskih programov, dodatnega izobraževanja in usposabljanja, jezikovnih tečajev itd. Organizatorji želijo obiskovalcem na enem mestu predstaviti še druge pomembne informacije, povezane z izobraževanjem, kot na primer kako in kje lahko dobijo štipendijo, kako lahko uredijo bivanje v obdobju šolanja, katera podjetja nudijo prakse in katera (prve) zaposlitve, kateri poklici obetajo, kako štipendirat ipd. Več informacij o brezplačni prireditvi, ki bo potekala od 27. in 28. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, najdete na spletni strani.

 

Objavljeno 14. 12. 2016
6. poslovna informativa

Poslovna informativa je namenjena zaposlenim, vodstvenim kadrom, kadrovikom, samozaposlenim, obrtnikom, brezposelnim in vsem, ki jih zanima nadgradnja znanja na delovnem mestu in zasebno. Na enodnevnem konferenčnem dogodku, ki bo 27. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, bodo ustvarjali stičišče med posamezniki, ki se želijo strokovno in poslovno razvijati, iščejo rešitve za hiter in kakovosten razvoj podjetja in delovnega okolja, ter si želijo povezovanja in sodelovanja z drugimi podjetji in podjetniki. Več informacij o brezplačni prireditvi najdete na spletni strani

 

Objavljeno 8. 12. 2016
Oblikovna prenova spletne strani študijskih krožkov 
Vabimo vas, da obiščete prenovljeno spletno stran študijskih krožkov na http://sk.acs.si.

 

Objavljeno 28.11.2016
Usposabljanje Priložnosti medkulturnega sodelovanja

Slovenska filantropija vabi na usposabljanje Priložnosti medkulturnega sodelovanja, ki bo v torek, 13. decembra 2016. Namenjeno je vsem prostovoljcem, ki se odmikajo od stereotipov in si prizadevajo za vključevanje ter odprto družbo. Na usposabljanju boste osvetlili koncepte o pogledu na različne kulture (predsodki in stereotipi, (ne)obstoj ras, drugačnost in različnost, večkulturna in medkulturna družba...); ugotavljali, kaj spodbuja in kaj zavira integracijo tujcev in medkulturni dialog; raziskovali pomen in vpliv identitete, vrednot in prepričanj na vedenje posameznikov; spoznali in izkusili različne metode, primerne za delo v medkulturnih skupinah; odkrivali možne izvore konfliktov pri prostovoljskem delu z ljudmi iz različnih kultur ter iskali možnosti za reševanje le teh. Na usposabljanje se lahko prijavite z  elektronsko prijavo

 

Objavljeno 22. 11. 2016
EPALE delavnica uporabe spletnih družbenih omrežij in animacije spletnih skupnosti

Vabljeni na EPALE delavnico uporabe spletnih družbenih omrežij in animacije spletnih skupnosti, kjer se boste naučili osnovnih zakonitosti uporabe, objavljanja in pojavljanja na spletnih družbenih omrežjih. Delavnica bo potekala v sredo, 30. 11. 2016, od 9. do 16. ure v veliki učilnici v 1. nadstropju Ljudske univerze Ajdovščina.  Na delavnico se lahko prijavite preko spletnega obrazca, ki ga najdete na tej povezavi. Prijave sprejemamo do petka, 25. novembra 2016. Udeležba na delavnici je brezplačna. Podrobnejše informacije o delavnici dobite pri Maruši Bajt (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

 

Objavljeno 21. 11. 2016
Izšla novembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je novembrska številka e Novičk, v kateri lahko preberete, kaj vse se je dogajalo v preteklem mesecu. Poleg vpogleda v pretekle dogodke pa v e-Novičkah najdete tudi napovedi za prihajajoče dogodke.

 

Objavljeno  21. 11. 2016
Teden medgeneracijskega učenja 2016

Centri medgeneracijskega učenja, ki delujejo pod okriljem slovenskih ljudskih univerz, letos novembra obeležujejo tretjo obletnico delovanja. V treh letih se je v sklopu vseslovenskega projekta zvrstilo več kot 1000 medgeneracijskih dogodkov. Z vizijo, da se bo projekt usidral v srca vseh generacij in uspešno živel še naprej, tako na nacionalni kot tudi lokalni ravni, med 21. in 25. novembrom 2016  vabljeni na Teden medgeneracijskega učenja v vam najbližji Center medgeneracijskega učenja. Dodatne informacije dobite tukaj.

 

Objavljeno 8. 11. 2016
Pregled izobraževanja in usposabljanja za leto 2016 (
Education and Training Monitor)

Vabljeni k branju publikacije Evropske komisije Pregled izobraževanja in usposabljanja za leto 2016 (Education and Training Monitor), ki ponuja celovit pregled stanja na področju izobraževanja in usposabljanja v Evropi, ki ga posamezne države dosegajo v okviru zasledovanja ciljev strateškega okvirja Izobraževanje in usposabljanje 2020 in gospodarske strategije Evropa 2020. V letošnjem Pregledu je viden napredek pri uresničevanju pomembnih ciljev EU, vendar tudi potreba, da države članice svoje izobraževalne sisteme prilagodijo in odprejo zlasti za vključevanje na novo prispelih beguncev in migrantov.Pregled prinaša mednarodno primerjavo in analizo po državah, zato je osnova za razprave o prednostnih nalogah v izobraževanju in usposabljanju ter o nacionalnih reformah izobraževanja.

V letošnjem Pregledu so rezultati pokazali, da je Slovenija že dosegla cilje strategije Evrope 2020. Podatki kažejo, da je manj kot 10 % mladih, ki opustijo šolanje, in vsaj 40 % oseb med 30. in 34. letom z visokošolsko izobrazbo. Hkrati pa smo presegli tudi evropsko povprečje, saj je stopnja zgodnjega opuščanja šolanja v Sloveniji le še 5 %, medtem ko je evropsko povprečje 11 %. Vse več pa je tudi oseb, kar 43 %, z zaključeno visokošolsko izobrazbo (EU 38). Udeležba odraslega prebivalstva EU v vseživljenjskem učenju še vedno zaostaja za zastavljenim ciljem EU (15 %), saj je v letu 2015 povprečje v EU znašalo 10,7 %, v Sloveniji pa 11,9 %.

 

 

 

Objavljeno 7. 11. 2016
Medsektorski posvet Ključ do vključenosti

MOVIT skupaj s CMEPIUS-om, Ministrstvom RS za izobraževanje, znanost in šport in Uradom vlade RS za komuniciranje na Fakulteti za družbene vede organizira medsektorski posvet z naslovom Ključ do vključenosti – aktivno prizadevanje za bolj vključujočo družbo. Posvet bo 17. novembra 2016 na Fakulteti za družbene vede. Namen posveta je identificirati uspešne načine sodelovanja med različnimi organizacijami in ustanovami na lokalnih ravneh za bolj vključujočo družbo ter na njihovi podlagi oblikovati priporočila za lokalne skupnosti. Več o posvetu lahko preberete na spletni strani.

 

Objavljeno 17. 10. 2016
Izšla oktobrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je oktobrska številka e-Novičk našega centra, v kateri si lahko preberete, kaj vse smo počeli v preteklem mesecu - pri tem je pomembno mesto zasedal tudi andragoški kolokvij -, katere pomembne publikacije so izšle, kaj je novega na mednarodnem področju in še kaj. Poleg vpogleda v pretekle dogodke v e-Novičkah najdete tudi napovedi za prihajajoče dogodke.

 

Objavljeno 13. 10. 2016
Konferenca Kakovostna delovna mesta za vse

Vabljeni na konferenco Kakovostna delovna mesta za vse, ki jo organizira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v petek, 28. oktobra 2016 na Brdu pri Kranju (dvorana Splendens Kongresnega centra Brdo). Konferenca bo priložnost za široko razpravo o ukrepih za bolj vključujoč trg dela, še posebej ranljivih ciljnih skupin. Posebna pozornost bo namenjena ukrepom za povečanje zaposljivosti in delovne aktivnosti starejših ter zmanjševanje števila dolgotrajno brezposelnih. Predstavljeni bodo ukrepi iz Bele knjige o pokojninah in dokumenta Starejši in trg dela v Sloveniji. Poleg nacionalnih strokovnjakov bodo v razpravi sodelovali še evropska komisarka Marianne Thyssen, predstavniki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj ter Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer.
Prijave na konferenco zbirajo do torka, 18. oktobra 2016, na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Objavljeno 12. 10. 2016
Konferenca Organizacijsko učenje, razvoj in coaching

Podjetje Planet GV vabi na konferenco Organizacijsko učenje, razvoj in coaching, ki bo 20. in 21. oktobra 2016 na Bledu, Hotel Astoria. Namenjena je izobraževalnim managerjem, ki verjamejo, da sta izobraževanje in usposabljanje pomembni ter ključni poslovni funkciji, ki prispevata k večji dobičkonosnosti organizacije in dolgoročnemu zdravju organizacije. Udeleženci bodo razpravljali o tem, kaj mora izobraževalec odraslih oz. izobraževalni manager vedeti o nevroznanosti in učenju odraslih. Na konferenci bodo že petnajsto leto zapored razglasili in nagradili 10 najboljših podjetij oziroma organizacij, ki najbolj sistematično investirajo v izpopolnjevanje znanja in usposabljanje zaposlenih. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani organizatorja.

 

Objavljeno 5. 10. 2016
Konferenca Z globalnim učenjem do globalnih ciljev

Društvo Humanitas skupaj z nevladnimi organizacijami, združenimi v okviru projekta Konzorcij NVO: Z globalnim učenjem do globalnih ciljev! pripravlja konferenco o globalnem učenju. Hkrati bo to tudi zaključni dogodek projekta Skozi oči begunca. Osrednji del dogodka bo potekal v sredo, 19. oktobra, od 10.30 dalje v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani. Pred in po konferenci bo v zaklonišču MOL pod Argentinskim parkom potekala izkustvena gledališka predstava. Pester program obsega raznolike okrogle mize, ki se jih bodo udeležili gostje z različnih področij globalnega učenja, trajnostnega razvoja in izobraževanja. Dogodek bo združil deležnike, tj. odločevalce, izobraževalce in ostale radovedne, ki si želijo novic, izmenjave in napredka na področju globalnega učenja kot pristopa za dosego ciljev trajnostnega razvoja. Z dogodkom želi konzorcij nasloviti in predstaviti globalno učenje kot podlago za uresničitev ciljev trajnostnega razvoja, predstaviti prispevke projekta Skozi oči begunca, povezati različne sektorje in posameznike, ki delujejo na področju globalnega učenja oz. jih to področje zanima in iskati rešitve za vzpostavljanje vključujoče družbe.
Na dogodek se lahko prijavite do petka, 30. septembra, prek spletnega obrazca. Število mest je omejeno.

 

Objavljeno 29. 9. 2016
Posvet Izobraževanje v moji občini

Andragoško društvo Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Skupnost občin Slovenije vas vabijo na posvet z naslovom »Izobraževanje odraslih v moji občini«, ki bo potekal 4. 10. 2016 od 9.30 ure dalje v veliki dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova 16 v Ljubljani. Na posvetu bodo predstavljeni zaključki raziskave, ki je bila opravljena v letih 2014 in 2015 in je bila razdeljena na tri vsebinska področja izobraževanja odraslih: razvijanje socialnega in kulturnega kapitala v občini, zviševanje izobrazbene ravni in povečanje zaposljivosti občanov ter odgovornosti pri načrtovanju izobraževanja odraslih v lokalni skupnosti. V sklopu raziskave so bili zbrani številni zanimivi odgovori, primeri dobrih in slabih praks ter zanimivi predlogi rešitev problemov. Prijave se zbirajo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 29. 9. 2016
Razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih 2016

Andragoški center Slovenije je objavil razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih 2016. Vsako leto od 15. septembra do 14. oktobra iščemo navdihujoče primere vseživljenjskega učenja.Sodelujte pri iskanju ambasadorjev znanja! Več o razpisu najdete na http://tvu.acs.si/priznanja/razpis.

 

Objavljeno 21. 9. 2016
14. Karierni sejem MojeDelo.com

5. oktobra 2016 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že 14. Karierni sejem MojeDelo.com. Največji zaposlitveni sejem v Sloveniji bo zopet ponudil številne priložnosti za iskanje zaposlitve in spoznavanje delodajalcev, hkrati pa so v redni program vnesli veliko novosti, ki so še posebej zanimive za študente zaključnih letnikov ter iskalce prve zaposlitve. Vstop na sejem in vse spremljevalne dejavnosti je brezplačen.

 

Objavljeno 26. 9. 2016
Šestnajsti Festival za tretje življenjsko obdobje

Od 28. do 30 septembra 2016 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal tradicionalni Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO. Edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi je posvečena aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Številni sodelujoči pripravljamo zanimiv program: izobraževalne dogodke, polemične strokovne razprave, delavnice za vse generacije, številne kulturne dogodke na različnih prizoriščih, predstavitve na stojnicah ... Na festivalu bo lahko vsakdo našel zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije. Andragoški center Slovenije se bo tudi letos skupaj s partnerji predstavil na razstavnem prostoru v drugem preddverju Cankarjevega doma (DP-17). 

 

Objavljeno 20. 9. 2016
20. andragoški kolokvij

Vabimo na 20. andragoški kolokvij z naslovom Spretnosti odraslih: premislek o stanju in izzivih. Dogodek bo v četrtek, 29. septembra 2016, ob 9.30 v dvorani P01 na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova 16 v Ljubljani. Kolokvij smo zasnovali kot strokovno-znanstveno srečanje priznanih strokovnjakov, na katerem bomo prvič celostno predstavili rezultate mednarodne raziskave PIAAC o stanju spretnosti odraslih v Sloveniji. Program in druge informacije najdete na spletni strani http://pro.acs.si/ak2016. Rok za spletno prijavo je 26. september.

 

Objavljeno 19. 9. 2016
Izšla septembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas k prebiranju septembrske številke e-Novičk, v kateri vas obveščamo o naših aktivnostih v zadnjem delu letošnjega poletja, o prihajajočih usposabljanjih in dogodkih ter vam ponujamo nekaj publikacij, ki jih lahko prebirate v jesenskih dneh. Vabimo vas tudi na 20. andragoški kolokvij.

 

Objavljeno 13. 9. 2016
Festival LUPA

Festival LUPA je tradicionalna predstavitev slovenskih nevladnih organizacij, ki ga že tradicionalno prireja Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). Vsako leto se na Lupinih stojnicah predstavi okoli 150, na Lupinem odru in pod njim pa na delavnicah, v predstavah … še preko 60 društev, zavodov in ustanov. Dan, ko se bomo nevladne organizacije zopet družile v velikem številu in svoje raznolike dejavnosti predstavile tako na odru kot na stojnicah, bo letos potekal 28. septembra 2016 na Bregu in Novem trgu v Ljubljani. 

 

Objavljeno 13. 9. 2016
Dnevi slovenskih svetovalnih središč

Svetovalna središča za izobraževanje odraslih (središča ISIO) in Andragoški center Slovenije vabimo na Dneve slovenskih svetovalnih središč, ki jih pripravljamo med 21. in 23. septembrom. Izobraževanje in učenje bi radi približali vsem odraslim, še posebej pa tistim, ki se manj pogosto vključujejo v izobraževanje ali sami niti ne iščejo poti do različnih možnosti izobraževanja, torej manj izobraženim, starejšim, dalj časa brezposelnim, socialno izključenim, odraslim z različnimi oviranostmi, priseljencem …  Z dogodki na stojnicah v različnih trgovskih centrih želimo ljudem v teh dneh predstaviti, kakšne možnosti svetovanja in podpore središča ISIO nudijo, promovirati želijo učenje in izobraževanje ter motivirati odrasle za vključevanje tako v formalne kot v neformalne izobraževalne programe. Informacije o dogodkih in njihovih lokacijah bodo objavljene v sredini septembra. 

 

Objavljeno 17. 8. 2016
Dvojna poletna številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije (ACS)

Izšla je dvojna poletna številka e-Novičk ACS. V njej pišemo o rezultatih mednarodne raziskave o pismenosti PIAAC, vabimo vas na prihajajoča usposabljanja in dogodke, poročamo o mednarodni dejavnosti preteklih mesecev, predstavljamo nove publikacije, ki jih lahko prebirate v poletnih dneh, povzemamo druge vire, opozarjamo pa tudi na konference, ki bodo obogatile prihajajočo jesen.

 

Objavljeno 4. 8. 2016
Razširjeno usposabljanje za trajnostni razvoj in prehod v zeleno gospodarstvo v povezavi s podnebnimi spremembami

V okviru projekta, ki ga je omogočilo  Ministrstvo za okolje in prostor, Andragoški center Slovenije organizira izobraževanje, ki je namenjeno vsem, ki delujejo na področju izobraževanja odraslih, investitorjem, odločavalcem in pripravljavcem strateških razvojnih dokumentov ter predstavnikom medijev. Usposabljanje bo potekalo v sklopih od 12. do 29. septembra 2016. Več informacij lahko dobite pri dr. Nevenki Bogataj, na telefonski številki 01/58 42 579.

 

Objavljeno 26. 7. 2016
Dnevi slovenskih svetovalnih središč

Že tradicionalno v septembru potekajo Dnevi slovenskih svetovalnih središč.  Med 21. in 23. septembrom 2016 bo svoja vrata odprlo štirinajstih regionalnih svetovalnih središč za izobraževanje odraslih – središča ISIO, ki bodo skupaj s partnerskimi organizacijami pripravila več medijsko odmevnih dogodkov o možnostih formalnega in neformalnega izobraževanja in učenja v novem šolskem letu, npr. brezplačne delavnice, predavanja, stojnice znanja, posvete. Vabljeni, da jih obiščete.

 

Objavljeno 25. 7. 2016
Izobrazbena struktura delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji

V spletni rubriki InfO-mozaika smo objavili prispevek o izobrazbeni strukturi delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji, avtorice mag. Tanje Čelebič iz UMAR-ja. Vabljeni k branju.

 

Objavljeno  22. 6. 2016
Izšla je junijska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je junijska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije. V njej si preberite o ponudbi izobraževanja odraslih, o Tednu vseživljenjskega učenja TVU 2016, strokovnih dogodkih EPUO, letni konferenci EBSN, številnih študijskih obiskih in še marsikaj drugega. 

 

Objavljeno 11. 5. 2016
Izobraževanje starejših odraslih – izziv za andragoške delavce 

6. junija 2016 bo na Andragoškem centru Slovenije potekala enodnevna delavnica Izobraževanje starejših odraslih – izziv za andragoške delavce, kjer boste lahko na podlagi znanja, ki ga boste pridobili, razmišljali o inovativnih možnostih priprave in izvedbe izobraževanj za različne ciljne skupine starejših odraslih. Delavnico bo vodila dr. Sabina Jelenc Krašovec iz Filozofske fakultete v Ljubljani. Prijave so možne na e-naslovu  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 18. 4. 2016
Vloga tutorja pri e-izobraževanju

V sredo, 11. maja 2016, bo na Andragoškem centru Slovenije potekala delavnica, na kateri se boste seznanili z značilnostmi e-izobraževanja, sodelovalnim delom in različnimi načini komunikacije, iz različnih zornih kotov pa bomo osvetlili vlogo tutorja v programih e-izobraževanja. Znanja in kompetence, ki jih morajo imeti izobraževalci odraslih, so vse bolj široka in so pogoj, da lahko sledijo generacijam, ki so informacijsko vedno bolj pismene. Prav tutorji (kot organizatorji izobraževanja) so tisti, ki na eni strani motivirajo, usmerjajo, moderirajo ter pomagajo pri načrtovanju izobraževanja in samostojnem delu udeležencev, na drugi pa izbirajo tudi različne možnosti in oblike učenja na daljavo, za kar pa potrebujejo dodatna znanja. Vaše prijave zbiramo do 4. maja 2016 oz. do zapolnitve prostih mest na E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Objavljeno 18. 4. 2016
Y.business vikend seminar Marketing - dips and tricks

Zavod Ypsilon vabi na Y.business vikend seminar Marketing – dips and tricks, ki bo potekal 13. in 14. maja 2016 v Acceleration Business City HUBu (BTC City Ljubljana, spodnja etaža Emporiuma). Uspeh vašega podjetja je veliki meri odvisen od marketinga, tj. promocije, PR-ja, oglaševanja in prodaje. Marketing omogoča podjetjem, da predstavijo in promovirajo produkt svojim strankam. Brez marketinga se lahko zgodi, da boste kljub vrhunskemu produktu ostali brez prodaje in vaše podjetje propadlo. Ključni poudarki Y.business vikend seminarja so: Kaj je bistvo marketinga?, Marketing in branding, Marketinška strategija, Merjenje uspešnosti marketinške kampanje, Pregled in analiza dobrih praks.  Early bird prijave potekajo do 30. 4. 2016. Vsem, ki se prijavite do datuma bomo priznali 30 % popust. Prijave zbiramo prek obrazca: https://docs.google.com/forms/d/1yQlctmejDvvhWMtQoq2Bc8s0mqXwrbfLXFIhWR_0yjQ/viewform.  Več informacij o predavateljih, urniku na http://ypsilon.si/index.php/pridruzi-se/sodelujte-v-projektih/item/106-y-business/item/633-marketing-dips-tricks ali nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 18. 4. 2016
Y.business Success Story z dr. Mohanakrishnanom Ramanom

Zavod Ypsilon vabi na Y.business Success Story z dr. Mohanakrishnanom Ramanom  v petek, 22. aprila 2016, ob 14. uri v Acceleration Business City HUB (BTC City Ljubljana, spodnja etaža Emporiuma). Prijava na dogodek je obvezna preko obrazca: https://docs.google.com/forms/d/1kNF5owCWES8EVfBAeIn7zL3Kmw4nT0VqqK5nIiK11LI/viewform. Udeležba na dogodku je brezplačna. Več informacij na naši spletni strani: http://ypsilon.si/index.php/item/636-y-business-success-story-z-mohanakrishnanom-ramanom ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 12. 4. 2016
Komunikacija med člani komisije v postopkih preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK)

Brezplačna delavnica stalnega strokovnega spopolnjevanja, ko bo potekala 19. 4. 2016 na andragoškem centru Slovenije, je namenjena članom komisije za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij. Na njej bodo vsebine komunikacije temeljnega usposabljanja članov komisij nadgradili z znanji pri komunikaciji v konfliktnih situacijah, pri doseganju ciljev s pomočjo timskega dela ter znanji s področja etičnega ravnanja v izpitnih situacijah in komunikacijskih anksiomov. Vsebine so specifično pripravljene za potrebe članov komisij ter podprte s konkretnimi primeri in aktivnim načinom dela. Udeleženci bodo prejeli potrdilo o udeležbi, ki ga lahko uveljavljajo v postopku obnovitve licence. Program bo izpeljala Nataša Škofic Kranjc.

 

Objavljeno 22. 3. 2016 
Uporaba sodobnih spletnih omrežij na področju izobraževanja odraslih 

Andragoški center Slovenije vabi, da se udeležite delavnice Uporaba sodobnih spletnih omrežij na področju izobraževanja odraslih, na kateri se boste seznanili z osnovnimi značilnostmi družabnih omrežij, varnostjo in etiko pri njihovi uporabi ter možnostmi njihove uporabe za namen promocije, izobraževanja odraslih in zbiranja informacij. Delavnica bo potekala v četrtek, 7. aprila 2016. Več informacij najdete v vabilu.

 

Objavljeno 22. 3. 2016
Vabilo izobraževalcem na brezplačno usposabljanje za trajnostni razvoj

V luči svetovnega dneva Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, ter v letu 2016, ko je Ljubljana Zelena prestolnica Evrope, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, vabi učitelje osnovnih in srednjih šol ter druge izobraževalce na brezplačno usposabljanje za trajnostni razvoj. Usposabljanje bo potekalo v Ljubljani v obsegu 6 polnih ur (v enem ali dveh delih). Svoj interes in razpoložljivost vpišite tukaj. Na podlagi vaših odgovorov bomo določili termin, ki bo primeren za čim več udeležencev. Več informacij je na voljo v vabilu in pri Gaji Brecelj (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., 01 439 48 95), Umanotera.

 

Objavljeno 16.3.2016
Delavnica Video produkcija

Vabljeni na delavnico Video produkcija, ki jo bo Nacionalna podporna služba EPALE Slovenija izpeljala v dveh delih. V četrtek, 24. marca 2016, bodo ob 13.00 izpeljali spletni seminar. Na njem bo Marko Kumer Murč (produkcijska hiša EnaBanda) na kratko predstavil osnove filmske teorije. Obravnavani bodo tisti segmenti filmske teorije, ki so pomembni za razumevanje metod in konceptov video dela v praksi. Seznanili vas bodo s filmskim jezikom, tehniko, lučjo itd. Pozorni slušatelji bodo te osnovne gradnike razumevanja filma kasneje lahko prenesli v praktični del, ki bo potekal v četrtek, 31. marca, od 10.00 do 15.30 v prostorih CMEPIUS-a (Ob železnici 30a, Ljubljana).
Prijavite se do 22. marca na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Več o dogodku preberite tukaj.

 

Objavljeno 16. 2. 2016
Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2016/2017

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je v ponedeljek, 15. 2. 2016, objavil razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2016/2017. Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev.

 

Objavljeno 2. 2. 2016
Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2016/2017

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes, 1. februarja 2016, objavilo Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2016/2017. Hkrati z Razpisom za vpis v višje strokovno izobraževanje je objavljen tudi razpis za sprejem študentov višjih šol v dijaške domove. Razpis je objavljen na spletni strani ministrstva in na spletni strani Višješolske prijavne službe.

Za študijsko leto 2016/2017 je razpisalo prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje skupaj 48 višjih strokovnih šol: 28 javnih in 20 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Za izobraževanje v skupaj 48 višjih strokovnih šolah je razpisanih 31 različnih študijskih programov.

 

Objavljeno 2. 2. 2016
Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2016/2017

1. februarja 2016 je bil objavljen Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2016/17 za javne visokošolske zavode in koncesije

Visokošolski zavodi bodo organizirali informativne dneve 12. februarja (ob 10. in 15. uri) in 13. februarja 2016 (ob 10. uri), kjer se kandidati lahko podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.    

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2016/17 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode bo potekal od 5. februarja do 4. marca 2016. Prijavo za vpis na želen visokošolski zavod kandidati oddajo preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ.

                                                                                                                                

Objavljeno 19. 1. 2016
Izšle e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Izšla je prva letošnja številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije.

 

Objavljeno 19. 1. 2016
8. Informativa, sejem izobraževanja in poklicev 

Pridite na 8. Informativo 22. in 23. januarja na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, kjer bo v pestrem programu vsak našel nekaj zase.

 

Objavljeno 7. 1. 2016
Izšle angleške e-Novičke

 

Izšla je zimska številka angleških e-Novičk Andragoškega centra Slovenije. V tokratni številki najdete številne teme o izpeljanih projektih in dogodkih ACS, mednarodnem sodelovanju in dogajanju, pomembnih publikacijah ter prispevke naših partnerjev na področju izobraževanja odraslih.

Izšle decembrske e-Novičke

Zadnja letošnja številka e-Novičk prinaša novice o dogodkih v zadnjem mesecu. Med drugim pišemo o Letnem posvetu o izobraževanju odraslih 2015 in mednarodni konferenci Gradimo mostove v izobraževanju odraslih. Predstavljamo pomembnejše publikacije s področja izobraževanja odraslih in novosti v naši knjižnici. Pišemo tudi o dogajanju na EPALE, povzemamo novice iz drugih virov, obveščamo o prihajajočih dogodkih in objavljamo prispevke naših bralcev.

 

Statøpis - statistični pregled Slovenije 2015

Statistični urad RS je izdal  Statøpis – statistični pregled Slovenije za leto 2015. Po lanskem uspehu Statøpis prinaša nove zanimive, aktualne in pomembne podatke o Sloveniji. 

 

Izšle novembrske e-Novičke

Izšla je novembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije, ki vam prinaša številne novice. Seznanjamo vas s prihajajočim Letnim posvetom o izobraževanju odraslih, z vami delimo utrinke z različnih izobraževanj, usposabljanj in dogodkov, tako tistih za nami kot tistih, ki nas še čakajo. Predstavljamo pomembne publikacije, ki so izšle v preteklih tednih. Seznanjamo vas z novostmi na EPALE, pobrskali pa smo tudi po drugih virih in za vas našli najpomembnejše.

 

17. november mednarodni dan študentov

Statistični urad RS (SURS) je ob mednarodnem dnevu študentov pripravil posebno objavo o vključenosti mladih, starih od 19 do 24 let, v terciarno izobraževanje v Sloveniji. Povprečni slovenski študent v študijskem letu 2014/15 študira redno (81 %), študira na enem od zavodov v osrednjeslovenski regiji (55 %), je vpisan v visokošolski univerzitetni program 1. bolonjske stopnje (32 %), njegovo študijsko področje so poslovne in upravne vede (16 %), star je 20 let (14 %). Več na spletni strani SURS

 

Vabilo na predstavitev trendov izobraževanja in usposabljanja v letu 2015 v EU in Sloveniji

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vas vabi na predstavitev rezultatov publikacije Pregled izobraževanja in usposabljanja za leto 2015, ki bo potekala v petek, 13. novembra 2015, ob 10.00 v konferenčni dvorani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji (Breg 14, Ljubljana). Primerjave različnih področij slovenskega šolskega sistema (predšolska vzgoja, osnovnošolsko, srednješolsko, poklicno, visokošolsko izobraževanja ter izobraževanje odraslih) z drugimi državami članicami EU glede na različne kazalnike kakovosti bosta predstavili Lene Majer in Nadia Bonifačič iz generalnega direktorata Evropske komisije za izobraževanje in kulturo. Dogodek je odprt za javnost in medije. Udeležbo na dogodku potrdite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. do torka, 10. novembra 2015.

 

 Vabljeni na otvoritev prodajno – izobraževalnega lokala UČILNA OKUSOV

V soboto, 7. novembra 2015, ob 11. uri, bo v Plečnikovih arkadah na Ljubljanski tržnici (pri Zmajskem mostu) slovesna otvoritev prodajno-izobraževalnega lokala Učilna OKUSOV. Degustacijski lokal za slovenske pridelke in izdelke bo ob enem tudi prostor za usposabljanja dijakov in študentov iz Grma Novo mesto, Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana in Izobraževalnega centra Piramida Maribor.

 

Vabljeni v Centre medgeneracijskega učenja

V Tednu medgeneracijskega učenja, ki bo letos med 23. in 27. novembrom, bodo na številnih ljudskih univerzah potekale različne aktivnosti, ki združujejo različne generacije od šol, vrtcev, domov za starejše občane, društev upokojencev in ostalih nevladnih organizacij. Programi Centrov medgeneracijskega učenja, ki se bodo izvajali v okviru Tedna medgeneracijskega učenja, so na voljo na spletnem naslovu http://zlus.si/si/novica.aspx?id=2139.

 

Novi Center kulinarike in turizma KULT316

Biotehniški izobraževalni center BIC Ljubljana je na Prušnikovi 74 v Šentvidu v Ljubljani odprl nove učne prostore Medpodjetniškega izobraževalnega centra, Center kulinarike in turizma KULT316, kjer vas bodo od 26. oktobra dalje postregli dijaki in študenti gostinsko turističnih smeri.

 

Izšle oktobrske e Novičke 

V oktobrskih e Novičkah napovedujemo letošnji Letni posvet o izobraževanju odraslih ter pišemo o dogodkih na katerih smo v preteklem mesecu sodelovali. Povzemamo tudi iz drugih virov, med katerimi je gotovo pomembna novica o podelitvi letošnjih nagrad RS na področju šolstva. Seznanjamo z dogajanjem na EPALE in predstavljamo paleto različnih posvetov, konferenc in drugih dogodkov, ki jih je vredno obiskati. To in še marsikaj zanimivega najdete v e Novičkah. 

 

ACS in partnerji na Festivalu za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) v Ljubljani

Med 29. septembrom in 1. oktobrom je pod sloganom »Vsi smo ena generacija!« v Cankarjevem domu potekal 15. F3ŽO. ACS je na dogodku že četrtič zapored s svojimi partnerji predstavil projekte in izdelke, ki so povezani z aktivnim staranjem in medgeneracijskim sodelovanjem. Med obiskovalci je bilo veliko zanimanja kje se lahko izobražujejo in učijo. Usmerili smo jih na svetovalna središča, predstavili spletno stran Kam po znanje, predstavili univerze za tretje življenjsko obdobje, ljudske univerze ter druge ustanove, kjer lahko dobijo nova znanja.

 

Razstava Praznik učenja na F3ŽO in v Knjižnici Domžale

Z razstavo Praznik učenja Teden vseživljenjskega učenja smo tudi letos popestrili razstavni prostor na 15. F3ŽO, kjer je ACS skupaj svojimi partnerji predstavil projekte in izdelke, povezane z aktivnim staranjem in medgeneracijskim sodelovanjem. Od 5. oktobra do 6. novembra pa je razstava na ogled obiskovalcem Knjižnice Domžale. Na razstavi se lahko obiskovalci seznanijo tudi s promocijskim gradivom TVU in zgibanko Kam po znanje. Več o razstavi ter foto utrinke z različnih prizorišč razstav si lahko ogledate na spletni strani http://tvu.acs.si/razstava.

 

Dnevih slovenskih svetovalnih središč

Od 23. do 25. septembra so v različnih krajih po Sloveniji potekali Dnevih slovenskih svetovalnih središč za odrasle. Na stojnicah znanja na javnih mestih so svetovalna središča – središča ISIO – z različnimi dogodki in dejavnostmi promovirala učenje in izobraževanje odraslih. Dogodki so bili povezani tako s promocijo možnosti vpisa v formalne in neformalne izobraževalne programe odraslih kot tudi z različnimi vsebinami s področja neformalnega učenja in izobraževanja.