Objavljeno 19. 12. 2016
Izšla decembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Vabljeni k branju zadnje letošnje številke e-Novičk, ki prinašajo številne domače in tuje novice s področja izobraževanja odraslih. 

 

Objavljeno 14. 12. 2016
9. informativa

Informativa na enem mestu ponuja pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo v Sloveniji ter v tujini-od srednjih šol do visokošolskih in podiplomskih programov, dodatnega izobraževanja in usposabljanja, jezikovnih tečajev itd. Organizatorji želijo obiskovalcem na enem mestu predstaviti še druge pomembne informacije, povezane z izobraževanjem, kot na primer kako in kje lahko dobijo štipendijo, kako lahko uredijo bivanje v obdobju šolanja, katera podjetja nudijo prakse in katera (prve) zaposlitve, kateri poklici obetajo, kako štipendirat ipd. Več informacij o brezplačni prireditvi, ki bo potekala od 27. in 28. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, najdete na spletni strani.

 

Objavljeno 14. 12. 2016
6. poslovna informativa

Poslovna informativa je namenjena zaposlenim, vodstvenim kadrom, kadrovikom, samozaposlenim, obrtnikom, brezposelnim in vsem, ki jih zanima nadgradnja znanja na delovnem mestu in zasebno. Na enodnevnem konferenčnem dogodku, ki bo 27. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, bodo ustvarjali stičišče med posamezniki, ki se želijo strokovno in poslovno razvijati, iščejo rešitve za hiter in kakovosten razvoj podjetja in delovnega okolja, ter si želijo povezovanja in sodelovanja z drugimi podjetji in podjetniki. Več informacij o brezplačni prireditvi najdete na spletni strani

 

Objavljeno 8. 12. 2016
Oblikovna prenova spletne strani študijskih krožkov 
Vabimo vas, da obiščete prenovljeno spletno stran študijskih krožkov na http://sk.acs.si.

 

Objavljeno 28.11.2016
Usposabljanje Priložnosti medkulturnega sodelovanja

Slovenska filantropija vabi na usposabljanje Priložnosti medkulturnega sodelovanja, ki bo v torek, 13. decembra 2016. Namenjeno je vsem prostovoljcem, ki se odmikajo od stereotipov in si prizadevajo za vključevanje ter odprto družbo. Na usposabljanju boste osvetlili koncepte o pogledu na različne kulture (predsodki in stereotipi, (ne)obstoj ras, drugačnost in različnost, večkulturna in medkulturna družba...); ugotavljali, kaj spodbuja in kaj zavira integracijo tujcev in medkulturni dialog; raziskovali pomen in vpliv identitete, vrednot in prepričanj na vedenje posameznikov; spoznali in izkusili različne metode, primerne za delo v medkulturnih skupinah; odkrivali možne izvore konfliktov pri prostovoljskem delu z ljudmi iz različnih kultur ter iskali možnosti za reševanje le teh. Na usposabljanje se lahko prijavite z  elektronsko prijavo

 

Objavljeno 22. 11. 2016
EPALE delavnica uporabe spletnih družbenih omrežij in animacije spletnih skupnosti

Vabljeni na EPALE delavnico uporabe spletnih družbenih omrežij in animacije spletnih skupnosti, kjer se boste naučili osnovnih zakonitosti uporabe, objavljanja in pojavljanja na spletnih družbenih omrežjih. Delavnica bo potekala v sredo, 30. 11. 2016, od 9. do 16. ure v veliki učilnici v 1. nadstropju Ljudske univerze Ajdovščina.  Na delavnico se lahko prijavite preko spletnega obrazca, ki ga najdete na tej povezavi. Prijave sprejemamo do petka, 25. novembra 2016. Udeležba na delavnici je brezplačna. Podrobnejše informacije o delavnici dobite pri Maruši Bajt (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

 

Objavljeno 21. 11. 2016
Izšla novembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je novembrska številka e Novičk, v kateri lahko preberete, kaj vse se je dogajalo v preteklem mesecu. Poleg vpogleda v pretekle dogodke pa v e-Novičkah najdete tudi napovedi za prihajajoče dogodke.

 

Objavljeno  21. 11. 2016
Teden medgeneracijskega učenja 2016

Centri medgeneracijskega učenja, ki delujejo pod okriljem slovenskih ljudskih univerz, letos novembra obeležujejo tretjo obletnico delovanja. V treh letih se je v sklopu vseslovenskega projekta zvrstilo več kot 1000 medgeneracijskih dogodkov. Z vizijo, da se bo projekt usidral v srca vseh generacij in uspešno živel še naprej, tako na nacionalni kot tudi lokalni ravni, med 21. in 25. novembrom 2016  vabljeni na Teden medgeneracijskega učenja v vam najbližji Center medgeneracijskega učenja. Dodatne informacije dobite tukaj.

 

Objavljeno 8. 11. 2016
Pregled izobraževanja in usposabljanja za leto 2016 (
Education and Training Monitor)

Vabljeni k branju publikacije Evropske komisije Pregled izobraževanja in usposabljanja za leto 2016 (Education and Training Monitor), ki ponuja celovit pregled stanja na področju izobraževanja in usposabljanja v Evropi, ki ga posamezne države dosegajo v okviru zasledovanja ciljev strateškega okvirja Izobraževanje in usposabljanje 2020 in gospodarske strategije Evropa 2020. V letošnjem Pregledu je viden napredek pri uresničevanju pomembnih ciljev EU, vendar tudi potreba, da države članice svoje izobraževalne sisteme prilagodijo in odprejo zlasti za vključevanje na novo prispelih beguncev in migrantov.Pregled prinaša mednarodno primerjavo in analizo po državah, zato je osnova za razprave o prednostnih nalogah v izobraževanju in usposabljanju ter o nacionalnih reformah izobraževanja.

V letošnjem Pregledu so rezultati pokazali, da je Slovenija že dosegla cilje strategije Evrope 2020. Podatki kažejo, da je manj kot 10 % mladih, ki opustijo šolanje, in vsaj 40 % oseb med 30. in 34. letom z visokošolsko izobrazbo. Hkrati pa smo presegli tudi evropsko povprečje, saj je stopnja zgodnjega opuščanja šolanja v Sloveniji le še 5 %, medtem ko je evropsko povprečje 11 %. Vse več pa je tudi oseb, kar 43 %, z zaključeno visokošolsko izobrazbo (EU 38). Udeležba odraslega prebivalstva EU v vseživljenjskem učenju še vedno zaostaja za zastavljenim ciljem EU (15 %), saj je v letu 2015 povprečje v EU znašalo 10,7 %, v Sloveniji pa 11,9 %.

 

 

 

Objavljeno 7. 11. 2016
Medsektorski posvet Ključ do vključenosti

MOVIT skupaj s CMEPIUS-om, Ministrstvom RS za izobraževanje, znanost in šport in Uradom vlade RS za komuniciranje na Fakulteti za družbene vede organizira medsektorski posvet z naslovom Ključ do vključenosti – aktivno prizadevanje za bolj vključujočo družbo. Posvet bo 17. novembra 2016 na Fakulteti za družbene vede. Namen posveta je identificirati uspešne načine sodelovanja med različnimi organizacijami in ustanovami na lokalnih ravneh za bolj vključujočo družbo ter na njihovi podlagi oblikovati priporočila za lokalne skupnosti. Več o posvetu lahko preberete na spletni strani.

 

Objavljeno 17. 10. 2016
Izšla oktobrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je oktobrska številka e-Novičk našega centra, v kateri si lahko preberete, kaj vse smo počeli v preteklem mesecu - pri tem je pomembno mesto zasedal tudi andragoški kolokvij -, katere pomembne publikacije so izšle, kaj je novega na mednarodnem področju in še kaj. Poleg vpogleda v pretekle dogodke v e-Novičkah najdete tudi napovedi za prihajajoče dogodke.

 

Objavljeno 13. 10. 2016
Konferenca Kakovostna delovna mesta za vse

Vabljeni na konferenco Kakovostna delovna mesta za vse, ki jo organizira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v petek, 28. oktobra 2016 na Brdu pri Kranju (dvorana Splendens Kongresnega centra Brdo). Konferenca bo priložnost za široko razpravo o ukrepih za bolj vključujoč trg dela, še posebej ranljivih ciljnih skupin. Posebna pozornost bo namenjena ukrepom za povečanje zaposljivosti in delovne aktivnosti starejših ter zmanjševanje števila dolgotrajno brezposelnih. Predstavljeni bodo ukrepi iz Bele knjige o pokojninah in dokumenta Starejši in trg dela v Sloveniji. Poleg nacionalnih strokovnjakov bodo v razpravi sodelovali še evropska komisarka Marianne Thyssen, predstavniki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj ter Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer.
Prijave na konferenco zbirajo do torka, 18. oktobra 2016, na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Objavljeno 12. 10. 2016
Konferenca Organizacijsko učenje, razvoj in coaching

Podjetje Planet GV vabi na konferenco Organizacijsko učenje, razvoj in coaching, ki bo 20. in 21. oktobra 2016 na Bledu, Hotel Astoria. Namenjena je izobraževalnim managerjem, ki verjamejo, da sta izobraževanje in usposabljanje pomembni ter ključni poslovni funkciji, ki prispevata k večji dobičkonosnosti organizacije in dolgoročnemu zdravju organizacije. Udeleženci bodo razpravljali o tem, kaj mora izobraževalec odraslih oz. izobraževalni manager vedeti o nevroznanosti in učenju odraslih. Na konferenci bodo že petnajsto leto zapored razglasili in nagradili 10 najboljših podjetij oziroma organizacij, ki najbolj sistematično investirajo v izpopolnjevanje znanja in usposabljanje zaposlenih. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani organizatorja.

 

Objavljeno 5. 10. 2016
Konferenca Z globalnim učenjem do globalnih ciljev

Društvo Humanitas skupaj z nevladnimi organizacijami, združenimi v okviru projekta Konzorcij NVO: Z globalnim učenjem do globalnih ciljev! pripravlja konferenco o globalnem učenju. Hkrati bo to tudi zaključni dogodek projekta Skozi oči begunca. Osrednji del dogodka bo potekal v sredo, 19. oktobra, od 10.30 dalje v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani. Pred in po konferenci bo v zaklonišču MOL pod Argentinskim parkom potekala izkustvena gledališka predstava. Pester program obsega raznolike okrogle mize, ki se jih bodo udeležili gostje z različnih področij globalnega učenja, trajnostnega razvoja in izobraževanja. Dogodek bo združil deležnike, tj. odločevalce, izobraževalce in ostale radovedne, ki si želijo novic, izmenjave in napredka na področju globalnega učenja kot pristopa za dosego ciljev trajnostnega razvoja. Z dogodkom želi konzorcij nasloviti in predstaviti globalno učenje kot podlago za uresničitev ciljev trajnostnega razvoja, predstaviti prispevke projekta Skozi oči begunca, povezati različne sektorje in posameznike, ki delujejo na področju globalnega učenja oz. jih to področje zanima in iskati rešitve za vzpostavljanje vključujoče družbe.
Na dogodek se lahko prijavite do petka, 30. septembra, prek spletnega obrazca. Število mest je omejeno.

 

Objavljeno 29. 9. 2016
Posvet Izobraževanje v moji občini

Andragoško društvo Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Skupnost občin Slovenije vas vabijo na posvet z naslovom »Izobraževanje odraslih v moji občini«, ki bo potekal 4. 10. 2016 od 9.30 ure dalje v veliki dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova 16 v Ljubljani. Na posvetu bodo predstavljeni zaključki raziskave, ki je bila opravljena v letih 2014 in 2015 in je bila razdeljena na tri vsebinska področja izobraževanja odraslih: razvijanje socialnega in kulturnega kapitala v občini, zviševanje izobrazbene ravni in povečanje zaposljivosti občanov ter odgovornosti pri načrtovanju izobraževanja odraslih v lokalni skupnosti. V sklopu raziskave so bili zbrani številni zanimivi odgovori, primeri dobrih in slabih praks ter zanimivi predlogi rešitev problemov. Prijave se zbirajo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 29. 9. 2016
Razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih 2016

Andragoški center Slovenije je objavil razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih 2016. Vsako leto od 15. septembra do 14. oktobra iščemo navdihujoče primere vseživljenjskega učenja.Sodelujte pri iskanju ambasadorjev znanja! Več o razpisu najdete na http://tvu.acs.si/priznanja/razpis.

 

Objavljeno 21. 9. 2016
14. Karierni sejem MojeDelo.com

5. oktobra 2016 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že 14. Karierni sejem MojeDelo.com. Največji zaposlitveni sejem v Sloveniji bo zopet ponudil številne priložnosti za iskanje zaposlitve in spoznavanje delodajalcev, hkrati pa so v redni program vnesli veliko novosti, ki so še posebej zanimive za študente zaključnih letnikov ter iskalce prve zaposlitve. Vstop na sejem in vse spremljevalne dejavnosti je brezplačen.

 

Objavljeno 26. 9. 2016
Šestnajsti Festival za tretje življenjsko obdobje

Od 28. do 30 septembra 2016 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal tradicionalni Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO. Edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi je posvečena aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Številni sodelujoči pripravljamo zanimiv program: izobraževalne dogodke, polemične strokovne razprave, delavnice za vse generacije, številne kulturne dogodke na različnih prizoriščih, predstavitve na stojnicah ... Na festivalu bo lahko vsakdo našel zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije. Andragoški center Slovenije se bo tudi letos skupaj s partnerji predstavil na razstavnem prostoru v drugem preddverju Cankarjevega doma (DP-17). 

 

Objavljeno 20. 9. 2016
20. andragoški kolokvij

Vabimo na 20. andragoški kolokvij z naslovom Spretnosti odraslih: premislek o stanju in izzivih. Dogodek bo v četrtek, 29. septembra 2016, ob 9.30 v dvorani P01 na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova 16 v Ljubljani. Kolokvij smo zasnovali kot strokovno-znanstveno srečanje priznanih strokovnjakov, na katerem bomo prvič celostno predstavili rezultate mednarodne raziskave PIAAC o stanju spretnosti odraslih v Sloveniji. Program in druge informacije najdete na spletni strani http://pro.acs.si/ak2016. Rok za spletno prijavo je 26. september.

 

Objavljeno 19. 9. 2016
Izšla septembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Vabimo vas k prebiranju septembrske številke e-Novičk, v kateri vas obveščamo o naših aktivnostih v zadnjem delu letošnjega poletja, o prihajajočih usposabljanjih in dogodkih ter vam ponujamo nekaj publikacij, ki jih lahko prebirate v jesenskih dneh. Vabimo vas tudi na 20. andragoški kolokvij.

 

Objavljeno 13. 9. 2016
Festival LUPA

Festival LUPA je tradicionalna predstavitev slovenskih nevladnih organizacij, ki ga že tradicionalno prireja Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). Vsako leto se na Lupinih stojnicah predstavi okoli 150, na Lupinem odru in pod njim pa na delavnicah, v predstavah … še preko 60 društev, zavodov in ustanov. Dan, ko se bomo nevladne organizacije zopet družile v velikem številu in svoje raznolike dejavnosti predstavile tako na odru kot na stojnicah, bo letos potekal 28. septembra 2016 na Bregu in Novem trgu v Ljubljani. 

 

Objavljeno 13. 9. 2016
Dnevi slovenskih svetovalnih središč

Svetovalna središča za izobraževanje odraslih (središča ISIO) in Andragoški center Slovenije vabimo na Dneve slovenskih svetovalnih središč, ki jih pripravljamo med 21. in 23. septembrom. Izobraževanje in učenje bi radi približali vsem odraslim, še posebej pa tistim, ki se manj pogosto vključujejo v izobraževanje ali sami niti ne iščejo poti do različnih možnosti izobraževanja, torej manj izobraženim, starejšim, dalj časa brezposelnim, socialno izključenim, odraslim z različnimi oviranostmi, priseljencem …  Z dogodki na stojnicah v različnih trgovskih centrih želimo ljudem v teh dneh predstaviti, kakšne možnosti svetovanja in podpore središča ISIO nudijo, promovirati želijo učenje in izobraževanje ter motivirati odrasle za vključevanje tako v formalne kot v neformalne izobraževalne programe. Informacije o dogodkih in njihovih lokacijah bodo objavljene v sredini septembra. 

 

Objavljeno 17. 8. 2016
Dvojna poletna številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije (ACS)

Izšla je dvojna poletna številka e-Novičk ACS. V njej pišemo o rezultatih mednarodne raziskave o pismenosti PIAAC, vabimo vas na prihajajoča usposabljanja in dogodke, poročamo o mednarodni dejavnosti preteklih mesecev, predstavljamo nove publikacije, ki jih lahko prebirate v poletnih dneh, povzemamo druge vire, opozarjamo pa tudi na konference, ki bodo obogatile prihajajočo jesen.

 

Objavljeno 4. 8. 2016
Razširjeno usposabljanje za trajnostni razvoj in prehod v zeleno gospodarstvo v povezavi s podnebnimi spremembami

V okviru projekta, ki ga je omogočilo  Ministrstvo za okolje in prostor, Andragoški center Slovenije organizira izobraževanje, ki je namenjeno vsem, ki delujejo na področju izobraževanja odraslih, investitorjem, odločavalcem in pripravljavcem strateških razvojnih dokumentov ter predstavnikom medijev. Usposabljanje bo potekalo v sklopih od 12. do 29. septembra 2016. Več informacij lahko dobite pri dr. Nevenki Bogataj, na telefonski številki 01/58 42 579.

 

Objavljeno 26. 7. 2016
Dnevi slovenskih svetovalnih središč

Že tradicionalno v septembru potekajo Dnevi slovenskih svetovalnih središč.  Med 21. in 23. septembrom 2016 bo svoja vrata odprlo štirinajstih regionalnih svetovalnih središč za izobraževanje odraslih – središča ISIO, ki bodo skupaj s partnerskimi organizacijami pripravila več medijsko odmevnih dogodkov o možnostih formalnega in neformalnega izobraževanja in učenja v novem šolskem letu, npr. brezplačne delavnice, predavanja, stojnice znanja, posvete. Vabljeni, da jih obiščete.

 

Objavljeno 25. 7. 2016
Izobrazbena struktura delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji

V spletni rubriki InfO-mozaika smo objavili prispevek o izobrazbeni strukturi delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji, avtorice mag. Tanje Čelebič iz UMAR-ja. Vabljeni k branju.

 

Objavljeno  22. 6. 2016
Izšla je junijska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije

Izšla je junijska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije. V njej si preberite o ponudbi izobraževanja odraslih, o Tednu vseživljenjskega učenja TVU 2016, strokovnih dogodkih EPUO, letni konferenci EBSN, številnih študijskih obiskih in še marsikaj drugega. 

 

Objavljeno 11. 5. 2016
Izobraževanje starejših odraslih – izziv za andragoške delavce 

6. junija 2016 bo na Andragoškem centru Slovenije potekala enodnevna delavnica Izobraževanje starejših odraslih – izziv za andragoške delavce, kjer boste lahko na podlagi znanja, ki ga boste pridobili, razmišljali o inovativnih možnostih priprave in izvedbe izobraževanj za različne ciljne skupine starejših odraslih. Delavnico bo vodila dr. Sabina Jelenc Krašovec iz Filozofske fakultete v Ljubljani. Prijave so možne na e-naslovu  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 18. 4. 2016
Vloga tutorja pri e-izobraževanju

V sredo, 11. maja 2016, bo na Andragoškem centru Slovenije potekala delavnica, na kateri se boste seznanili z značilnostmi e-izobraževanja, sodelovalnim delom in različnimi načini komunikacije, iz različnih zornih kotov pa bomo osvetlili vlogo tutorja v programih e-izobraževanja. Znanja in kompetence, ki jih morajo imeti izobraževalci odraslih, so vse bolj široka in so pogoj, da lahko sledijo generacijam, ki so informacijsko vedno bolj pismene. Prav tutorji (kot organizatorji izobraževanja) so tisti, ki na eni strani motivirajo, usmerjajo, moderirajo ter pomagajo pri načrtovanju izobraževanja in samostojnem delu udeležencev, na drugi pa izbirajo tudi različne možnosti in oblike učenja na daljavo, za kar pa potrebujejo dodatna znanja. Vaše prijave zbiramo do 4. maja 2016 oz. do zapolnitve prostih mest na E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Objavljeno 18. 4. 2016
Y.business vikend seminar Marketing - dips and tricks

Zavod Ypsilon vabi na Y.business vikend seminar Marketing – dips and tricks, ki bo potekal 13. in 14. maja 2016 v Acceleration Business City HUBu (BTC City Ljubljana, spodnja etaža Emporiuma). Uspeh vašega podjetja je veliki meri odvisen od marketinga, tj. promocije, PR-ja, oglaševanja in prodaje. Marketing omogoča podjetjem, da predstavijo in promovirajo produkt svojim strankam. Brez marketinga se lahko zgodi, da boste kljub vrhunskemu produktu ostali brez prodaje in vaše podjetje propadlo. Ključni poudarki Y.business vikend seminarja so: Kaj je bistvo marketinga?, Marketing in branding, Marketinška strategija, Merjenje uspešnosti marketinške kampanje, Pregled in analiza dobrih praks.  Early bird prijave potekajo do 30. 4. 2016. Vsem, ki se prijavite do datuma bomo priznali 30 % popust. Prijave zbiramo prek obrazca: https://docs.google.com/forms/d/1yQlctmejDvvhWMtQoq2Bc8s0mqXwrbfLXFIhWR_0yjQ/viewform.  Več informacij o predavateljih, urniku na http://ypsilon.si/index.php/pridruzi-se/sodelujte-v-projektih/item/106-y-business/item/633-marketing-dips-tricks ali nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 18. 4. 2016
Y.business Success Story z dr. Mohanakrishnanom Ramanom

Zavod Ypsilon vabi na Y.business Success Story z dr. Mohanakrishnanom Ramanom  v petek, 22. aprila 2016, ob 14. uri v Acceleration Business City HUB (BTC City Ljubljana, spodnja etaža Emporiuma). Prijava na dogodek je obvezna preko obrazca: https://docs.google.com/forms/d/1kNF5owCWES8EVfBAeIn7zL3Kmw4nT0VqqK5nIiK11LI/viewform. Udeležba na dogodku je brezplačna. Več informacij na naši spletni strani: http://ypsilon.si/index.php/item/636-y-business-success-story-z-mohanakrishnanom-ramanom ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Objavljeno 12. 4. 2016
Komunikacija med člani komisije v postopkih preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK)

Brezplačna delavnica stalnega strokovnega spopolnjevanja, ko bo potekala 19. 4. 2016 na andragoškem centru Slovenije, je namenjena članom komisije za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij. Na njej bodo vsebine komunikacije temeljnega usposabljanja članov komisij nadgradili z znanji pri komunikaciji v konfliktnih situacijah, pri doseganju ciljev s pomočjo timskega dela ter znanji s področja etičnega ravnanja v izpitnih situacijah in komunikacijskih anksiomov. Vsebine so specifično pripravljene za potrebe članov komisij ter podprte s konkretnimi primeri in aktivnim načinom dela. Udeleženci bodo prejeli potrdilo o udeležbi, ki ga lahko uveljavljajo v postopku obnovitve licence. Program bo izpeljala Nataša Škofic Kranjc.

 

Objavljeno 22. 3. 2016 
Uporaba sodobnih spletnih omrežij na področju izobraževanja odraslih 

Andragoški center Slovenije vabi, da se udeležite delavnice Uporaba sodobnih spletnih omrežij na področju izobraževanja odraslih, na kateri se boste seznanili z osnovnimi značilnostmi družabnih omrežij, varnostjo in etiko pri njihovi uporabi ter možnostmi njihove uporabe za namen promocije, izobraževanja odraslih in zbiranja informacij. Delavnica bo potekala v četrtek, 7. aprila 2016. Več informacij najdete v vabilu.

 

Objavljeno 22. 3. 2016
Vabilo izobraževalcem na brezplačno usposabljanje za trajnostni razvoj

V luči svetovnega dneva Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, ter v letu 2016, ko je Ljubljana Zelena prestolnica Evrope, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, vabi učitelje osnovnih in srednjih šol ter druge izobraževalce na brezplačno usposabljanje za trajnostni razvoj. Usposabljanje bo potekalo v Ljubljani v obsegu 6 polnih ur (v enem ali dveh delih). Svoj interes in razpoložljivost vpišite tukaj. Na podlagi vaših odgovorov bomo določili termin, ki bo primeren za čim več udeležencev. Več informacij je na voljo v vabilu in pri Gaji Brecelj (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., 01 439 48 95), Umanotera.

 

Objavljeno 16.3.2016
Delavnica Video produkcija

Vabljeni na delavnico Video produkcija, ki jo bo Nacionalna podporna služba EPALE Slovenija izpeljala v dveh delih. V četrtek, 24. marca 2016, bodo ob 13.00 izpeljali spletni seminar. Na njem bo Marko Kumer Murč (produkcijska hiša EnaBanda) na kratko predstavil osnove filmske teorije. Obravnavani bodo tisti segmenti filmske teorije, ki so pomembni za razumevanje metod in konceptov video dela v praksi. Seznanili vas bodo s filmskim jezikom, tehniko, lučjo itd. Pozorni slušatelji bodo te osnovne gradnike razumevanja filma kasneje lahko prenesli v praktični del, ki bo potekal v četrtek, 31. marca, od 10.00 do 15.30 v prostorih CMEPIUS-a (Ob železnici 30a, Ljubljana).
Prijavite se do 22. marca na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Več o dogodku preberite tukaj.

 

Objavljeno 16. 2. 2016
Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2016/2017

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je v ponedeljek, 15. 2. 2016, objavil razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2016/2017. Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev.

 

Objavljeno 2. 2. 2016
Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2016/2017

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes, 1. februarja 2016, objavilo Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2016/2017. Hkrati z Razpisom za vpis v višje strokovno izobraževanje je objavljen tudi razpis za sprejem študentov višjih šol v dijaške domove. Razpis je objavljen na spletni strani ministrstva in na spletni strani Višješolske prijavne službe.

Za študijsko leto 2016/2017 je razpisalo prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje skupaj 48 višjih strokovnih šol: 28 javnih in 20 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Za izobraževanje v skupaj 48 višjih strokovnih šolah je razpisanih 31 različnih študijskih programov.

 

Objavljeno 2. 2. 2016
Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2016/2017

1. februarja 2016 je bil objavljen Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2016/17 za javne visokošolske zavode in koncesije

Visokošolski zavodi bodo organizirali informativne dneve 12. februarja (ob 10. in 15. uri) in 13. februarja 2016 (ob 10. uri), kjer se kandidati lahko podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.    

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2016/17 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode bo potekal od 5. februarja do 4. marca 2016. Prijavo za vpis na želen visokošolski zavod kandidati oddajo preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ.

                                                                                                                                

Objavljeno 19. 1. 2016
Izšle e-Novičke Andragoškega centra Slovenije

Izšla je prva letošnja številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije.

 

Objavljeno 19. 1. 2016
8. Informativa, sejem izobraževanja in poklicev 

Pridite na 8. Informativo 22. in 23. januarja na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, kjer bo v pestrem programu vsak našel nekaj zase.

 

Objavljeno 7. 1. 2016
Izšle angleške e-Novičke

 

Izšla je zimska številka angleških e-Novičk Andragoškega centra Slovenije. V tokratni številki najdete številne teme o izpeljanih projektih in dogodkih ACS, mednarodnem sodelovanju in dogajanju, pomembnih publikacijah ter prispevke naših partnerjev na področju izobraževanja odraslih.

Izšle decembrske e-Novičke

Zadnja letošnja številka e-Novičk prinaša novice o dogodkih v zadnjem mesecu. Med drugim pišemo o Letnem posvetu o izobraževanju odraslih 2015 in mednarodni konferenci Gradimo mostove v izobraževanju odraslih. Predstavljamo pomembnejše publikacije s področja izobraževanja odraslih in novosti v naši knjižnici. Pišemo tudi o dogajanju na EPALE, povzemamo novice iz drugih virov, obveščamo o prihajajočih dogodkih in objavljamo prispevke naših bralcev.

 

Statøpis - statistični pregled Slovenije 2015

Statistični urad RS je izdal  Statøpis – statistični pregled Slovenije za leto 2015. Po lanskem uspehu Statøpis prinaša nove zanimive, aktualne in pomembne podatke o Sloveniji. 

 

Izšle novembrske e-Novičke

Izšla je novembrska številka e-Novičk Andragoškega centra Slovenije, ki vam prinaša številne novice. Seznanjamo vas s prihajajočim Letnim posvetom o izobraževanju odraslih, z vami delimo utrinke z različnih izobraževanj, usposabljanj in dogodkov, tako tistih za nami kot tistih, ki nas še čakajo. Predstavljamo pomembne publikacije, ki so izšle v preteklih tednih. Seznanjamo vas z novostmi na EPALE, pobrskali pa smo tudi po drugih virih in za vas našli najpomembnejše.

 

17. november mednarodni dan študentov

Statistični urad RS (SURS) je ob mednarodnem dnevu študentov pripravil posebno objavo o vključenosti mladih, starih od 19 do 24 let, v terciarno izobraževanje v Sloveniji. Povprečni slovenski študent v študijskem letu 2014/15 študira redno (81 %), študira na enem od zavodov v osrednjeslovenski regiji (55 %), je vpisan v visokošolski univerzitetni program 1. bolonjske stopnje (32 %), njegovo študijsko področje so poslovne in upravne vede (16 %), star je 20 let (14 %). Več na spletni strani SURS

 

Vabilo na predstavitev trendov izobraževanja in usposabljanja v letu 2015 v EU in Sloveniji

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vas vabi na predstavitev rezultatov publikacije Pregled izobraževanja in usposabljanja za leto 2015, ki bo potekala v petek, 13. novembra 2015, ob 10.00 v konferenčni dvorani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji (Breg 14, Ljubljana). Primerjave različnih področij slovenskega šolskega sistema (predšolska vzgoja, osnovnošolsko, srednješolsko, poklicno, visokošolsko izobraževanja ter izobraževanje odraslih) z drugimi državami članicami EU glede na različne kazalnike kakovosti bosta predstavili Lene Majer in Nadia Bonifačič iz generalnega direktorata Evropske komisije za izobraževanje in kulturo. Dogodek je odprt za javnost in medije. Udeležbo na dogodku potrdite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. do torka, 10. novembra 2015.

 

 Vabljeni na otvoritev prodajno – izobraževalnega lokala UČILNA OKUSOV

V soboto, 7. novembra 2015, ob 11. uri, bo v Plečnikovih arkadah na Ljubljanski tržnici (pri Zmajskem mostu) slovesna otvoritev prodajno-izobraževalnega lokala Učilna OKUSOV. Degustacijski lokal za slovenske pridelke in izdelke bo ob enem tudi prostor za usposabljanja dijakov in študentov iz Grma Novo mesto, Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana in Izobraževalnega centra Piramida Maribor.

 

Vabljeni v Centre medgeneracijskega učenja

V Tednu medgeneracijskega učenja, ki bo letos med 23. in 27. novembrom, bodo na številnih ljudskih univerzah potekale različne aktivnosti, ki združujejo različne generacije od šol, vrtcev, domov za starejše občane, društev upokojencev in ostalih nevladnih organizacij. Programi Centrov medgeneracijskega učenja, ki se bodo izvajali v okviru Tedna medgeneracijskega učenja, so na voljo na spletnem naslovu http://zlus.si/si/novica.aspx?id=2139.

 

Novi Center kulinarike in turizma KULT316

Biotehniški izobraževalni center BIC Ljubljana je na Prušnikovi 74 v Šentvidu v Ljubljani odprl nove učne prostore Medpodjetniškega izobraževalnega centra, Center kulinarike in turizma KULT316, kjer vas bodo od 26. oktobra dalje postregli dijaki in študenti gostinsko turističnih smeri.

 

Izšle oktobrske e Novičke 

V oktobrskih e Novičkah napovedujemo letošnji Letni posvet o izobraževanju odraslih ter pišemo o dogodkih na katerih smo v preteklem mesecu sodelovali. Povzemamo tudi iz drugih virov, med katerimi je gotovo pomembna novica o podelitvi letošnjih nagrad RS na področju šolstva. Seznanjamo z dogajanjem na EPALE in predstavljamo paleto različnih posvetov, konferenc in drugih dogodkov, ki jih je vredno obiskati. To in še marsikaj zanimivega najdete v e Novičkah. 

 

ACS in partnerji na Festivalu za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) v Ljubljani

Med 29. septembrom in 1. oktobrom je pod sloganom »Vsi smo ena generacija!« v Cankarjevem domu potekal 15. F3ŽO. ACS je na dogodku že četrtič zapored s svojimi partnerji predstavil projekte in izdelke, ki so povezani z aktivnim staranjem in medgeneracijskim sodelovanjem. Med obiskovalci je bilo veliko zanimanja kje se lahko izobražujejo in učijo. Usmerili smo jih na svetovalna središča, predstavili spletno stran Kam po znanje, predstavili univerze za tretje življenjsko obdobje, ljudske univerze ter druge ustanove, kjer lahko dobijo nova znanja.

 

Razstava Praznik učenja na F3ŽO in v Knjižnici Domžale

Z razstavo Praznik učenja Teden vseživljenjskega učenja smo tudi letos popestrili razstavni prostor na 15. F3ŽO, kjer je ACS skupaj svojimi partnerji predstavil projekte in izdelke, povezane z aktivnim staranjem in medgeneracijskim sodelovanjem. Od 5. oktobra do 6. novembra pa je razstava na ogled obiskovalcem Knjižnice Domžale. Na razstavi se lahko obiskovalci seznanijo tudi s promocijskim gradivom TVU in zgibanko Kam po znanje. Več o razstavi ter foto utrinke z različnih prizorišč razstav si lahko ogledate na spletni strani http://tvu.acs.si/razstava.

 

Dnevih slovenskih svetovalnih središč

Od 23. do 25. septembra so v različnih krajih po Sloveniji potekali Dnevih slovenskih svetovalnih središč za odrasle. Na stojnicah znanja na javnih mestih so svetovalna središča – središča ISIO – z različnimi dogodki in dejavnostmi promovirala učenje in izobraževanje odraslih. Dogodki so bili povezani tako s promocijo možnosti vpisa v formalne in neformalne izobraževalne programe odraslih kot tudi z različnimi vsebinami s področja neformalnega učenja in izobraževanja.